ES šalių vadovams kalbantis apie britų pasitraukimo procesą, šalies vadovė tviteryje parašė: „#Brexit kalėdinis palinkėjimas: pagaliau apsispręskite, ko iš tikrųjų norite, o Kalėdų Senelis tai išpildys“.

D. Grybauskaitė taip pat įkėlė nuotrauką su šokoladine kalėdine eglute.

Jungtinės Karalystės parlamentarai dėl Vyriausybės ir ES derybininkų sutartos „Brexit“ sutarties balsuos sausį. Balsavimas turėjo įvykti anksčiau, tačiau britų premjerė Theresa May (Tereza Mei) jį atidėjo dėl nepakankamos paramos sutarčiai.

Trečiadienį Th. May atlaikė balsavimą konservatorių partijoje dėl nepasitikėjimo.

May siekia kompromiso, kad išgelbėtų „Brexit“ sutartį

Patyrusi partiečių smūgį, bet nenugalėta Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May ketvirtadienį susitiko su ES lyderiais, kad pamėgintų įtikinti juos padaryti nuolaidų, galinčių išgelbėti „Brexit“ susitarimą, bet pripažino nesitikinti staigaus proveržio.

Ankstesnę dieną Th. May atlaikė balsavimą dėl nepasitikėjimo, inicijuotą jos pačios Konservatorių partijos parlamentinės frakcijos. Vis dėlto atvykusį į ES viršūnių susitikimą premjerė patvirtino nevadovausianti toriams per kitus visuotinius rinkimus, turinčius įvykti 2022 metais.

Dabar ji ketina dėti pastangas išgelbėti savo planą dėl tvarkingo „Brexit“ ir įtikinti Europos lyderius suteikti garantijų, jog Britanija neliks neribotą laiką susaistyta su Bendrijos muitų sąjunga.

Kitų 27 ES šalių lyderiai sutiko parengti raminančio tono politinį pareiškimą, bet lieka griežtai nusistatę prieš siūlymus iš naujo derėtis dėl sunkiai iškovotos išstojimo sutarties, kuriai jie pritarė prieš mažiau kaip tris savaites.

„Dabar esu susitelkusi gauti patikinimus, kurių mums reikia, kad prastumtume šią sutartį, nes iš tikrųjų esu įsitikinusi, jog ji geriausiai atitinka abiejų pusių – Jungtinės Karalystės ir ES – interesus“, – pabrėžė Th. May.

„Nesitikiu nedelsiamo proveržio, bet tikiuosi, kad galėsime pradėti dirbti kiek įmanoma anksčiau dėl būtinų garantijų“, – pridūrė ji.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (180)