Antradienį pataisai be prezidento pasiūlytų pakeitimų pritarė 64 politikai, prieš balsavo 18, susilaikė 17. Pagal Statutą veto gali atmesti mažiausiai 71 parlamentaras, todėl balsavusiųjų už skaičiaus nepakako.

Nepriėmus įstatymo be pakeitimų, buvo balsuojama, ar priimti įstatymą su prezidento pasiūlytomis pataisomis. Tam pritarė tik 42 parlamentarai, prieš balsavo 43, susilaikė 14. Todėl ši pataisa laikoma nepriimta ir toliau galioja 1999 metais priimtas įstatymas.

Pakartotinai apsvarstytas įstatymas būtų laikomas priimtu, jeigu už jį būtų balsavę dauguma posėdyje dalyvaujančių Seimo narių.

Per diskusiją parlamentarai dalijosi įvairiomis nuomonėmis dėl pataisos ir V. Adamkaus veto, tačiau dauguma ragino nepritarti prezidento siūlymui. Jo teikiamoms pataisoms nepritarė ir abu jas svarstę komitetai – Nacionalinio saugumo ir gynybos bei Žmogaus teisių.

Seimo vicepirmininkas konservatorius Andrius Kubilius aiškino, esą prezidento pateikti argumentai yra subjektyvūs. Pasak liberaldemokrato Valentino Mazuronio, veto buvo „akivaizdus noras ginti tuos, kurie savo noru įsirašė į rezervininkus“. Tėvynės sąjungos frakcijos narys Povilas Jakučionis siūlė nepainioti istorinio ir moralinio konteksto.

Prieš mėnesį priimtomis pataisa Seimas apribojo buvusių KGB kadrinių ir rezervo karininkų veiklą. Pagal pataisą jie iki 2009 metų sausio 1 dienos negalėtų užimti svarbių valstybėje pareigų.

Šalies vadovo patarėja Aušra Rauličkytė praėjusią savaitę Seimo posėdyje aiškino, jog ši pataisa buvo taikoma tam tikriems žmonėms. Parlamento įtvirtinti apribojimai galiotų besitraukiančiam Valstybės saugumo departamento vadovui Arvydui Pociui ir apie ambasadoriaus karjerą galvojančiam Seimo nariui Antanui Valioniui.

Valstybės vadovas įstatymo „Dėl SSRS valstybės saugumo komiteto (NKVD, NKGB, MGB, KGB) vertinimo ir šios organizacijos kadrinių darbuotojų dabartinės veiklos" pataisą vetavo balandžio pabaigoje.

Kaip pažymėjo A. Rauličkytė, vetuodamas pataisą prezidentas rėmėsi konstitucinio proporcingumo, teisinio tikrumo ir teisinio saugumo principais. Pataisa rezervo karininkams esą nustatė žmogaus teisių ir laisvių apribojimus, kurie nėra adekvatūs siekiamam tikslui. Be to, apribojimai būtų taikomi tik kiek ilgiau nei pusantrų metų – iki 2009-ųjų.

Rezervininkų problemą nuolat keliantys konservatoriai nenuleidžia rankų ir žada toliau siūlyti savo pataisas. Tėvynės sąjungos pirmininkas Andrius Kubilius sudarė darbo grupę, kuri artimiausiomis dienomis ketina įregistruoti vadinamojo Liustracijos įstatymo pataisų projektą, kuriame žadama "racionaliai" rezervininkų ir visos liustracijos proceso problemą.