Beje, Seimas antradienį net neketino balsuoti dėl šio įstatymo pataisų. Projektas darbotvarkėje atsirado tik tvirtinant dienos darbus, pasiūlius frakcijai „Tvarka ir teisingumas“.

Pagal įstatymo „Dėl SSRS valstybės saugumo komiteto (NKVD, NKGB, MGB, KGB) vertinimo ir šios organizacijos kadrinių darbuotojų dabartinės veiklos" pataisą profesiniai apribojimai KGB kadriniams darbuotojams ir KGB bei kitų SSRS specialiųjų tarnybų rezervo karininkams būtų taikomi iki 2009 metų sausio 1 dienos.

Jie negalėtų eiti pareigų, į kurias skiria Seimas, prezidentas, Seimo pirmininkas, Vyriausybė arba premjeras, taip pat viceministro, ministerijos valstybės sekretoriaus, ministerijos sekretoriaus, valstybės institucijų ar įstaigų vadovų, jų pavaduotojų pareigų.

Buvę KGB kadriniai darbuotojai ir rezervininkai negalėtų eiti prokurorų, valstybės kontrolės pareigūnų, statutinių valstybės tarnautojų, valstybės tarnautojų ar civilių statutinių valstybės tarnautojų pareigų krašto apsaugos sistemoje, atlikti tikrosios karo tarnybos.

Be to, jiems būtų draudžiama dirbti valstybės tarnautojais VSD, būti diplomatais, eiti pareigas, susijusias su įslaptintos informacijos naudojimu ar tokios informacijos apsauga, vadovauti saugos tarnyboms, strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčių įmonių ir įrenginių bei kitų nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių įmonių įstatyme nurodytų įmonių vadovais

Už pataisą balsavo 56 parlamentarai, prieš – 3, susilaikė 13. Vieningai jai pritarė konservatoriai, liberaldemokratai, „pilietininkai“, iš „darbiečių“ tik vienas susilaikė, kiti balsavo „už“. Likusių frakcijų narių balsai pasiskirstė įvairiai. Beje, A. Valionis, kuris neslepia noro grįžti į diplomatinę tarnybą, balsuodamas susilaikė.

Prezidentūra, kol nėra gavusi Seimo priimto įstatymo dėl KGB rezervininkų, parlamentarų sprendimo nekomentuoja ir nesiima prognozuoti, ar įstatymas gali būti vetuotas.

Pakeisti Liustracijos įstatymą neužteko parlamentarų

Antradienį buvo taip pat planuojama priimti naują vadinamojo Liustracijos įstatymo redakciją ir dar beveik dviejų dešimčių susijusių įstatymų pataisas. Tačiau balsavimas dėl Asmenų, slapta bendradarbiavusių su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis, registracijos, prisipažinimo, įskaitos ir prisipažinusiųjų apsaugos įstatymo pakeitimo neįvyko, nes salėje buvo nepakankamai Seimo narių.

Prieš beveik trejus metus Europos Žmogaus Teisių Teismas konstatavo, kad Lietuva liustracijos įstatymais pažeidžia savo piliečių – buvusių KGB darbuotojų – teisę nebūti diskriminuojamiems ir į privataus gyvenimo apsaugą.

Tačiau beveik dviejų dešimčių įstatymų pataisų priėmimas nuolat strigo daugiausia dėl ginčų, ar reikia KGB bendradarbiams prilyginti rezervo karininkus.

Seimo kanceliarijos teisininkai buvo įspėję, kad „rezervo karininko“ sąvoka Liustracijos įstatyme nėra aptarta, todėl formaliai nebūtų aišku, kam reikėtų taikyti šį draudimą. Parlamentarai sutiko įtraukti į projektą Seimo nario Rimanto Smetonos pasiūlytą „rezervo karininko“ apibrėžimą. Jo siūlymu, tai yra „asmuo, įtrauktas į KGB ir kitų buvusios SSRS specialiųjų tarnybų rezervą, kuris buvo KGB mobilizacinė dalis, skirta ypatingojo periodo (karo grėsmės, karo pradžios, stichinių nelaimių ir masinių riaušių metu) ir karo atvejais“.