Nugriebtas pienas
Jei padauginote riebaus maisto ir padidėjo rūgštingumas, pats laikas liesesniems produktams, pvz., nugriebtam pienui.
Riebus maistas ilgai virškinamas, nuo jo gali paūmėti gastroezofaginis refliuksas. Liesesnis maistas padės pasijusti geriau.
Virškinimą gerinanti arbata
Pavalgius dažnam pučia pilvą. Pankoliai, kmynai ir mėtos atpalaiduoja žarnų sieneles, vožtuvą tarp žarnyno ir stemplės, taigi sumažėja pilvo pūtimas.
Gerkite virškinimą gerinančią arbatą po valgio, įdėkite mėtų lapelių, įberkite pankolių, kmynų, palengva ją gurkšnokite.
Ananasai ir papajos
Šiuose tropiniuose vaisiuose yra virškinimo fermentų papaino (papajose) ir bromelaino (ananasuose). Šie fermentai padeda virškinti baltymus, apskritai nuo seno tikima, kad jie gerina virškinimą.
Tiesa, nėra daug įrodymų apie jų naudą virškinimui, kita vertus, papajose ir ananasuose yra daug ląstelienos, maistingų medžiagų, tai puikus užkandis ar desertas.
Probiotikai
Kad tinkamai virškintų, labai svarbu, kad žarnyne netrūktų gerųjų bakterijų (pilvo pūtimą sukelia blogųjų bakterijų gausa).
Galite valgyti natūralaus jogurto, kuriame yra lactobacillus ir bifidobacteria bakterijų.
Galima vartoti ir papildų su probiotikais. Tyrimai rodo, kad probiotikai sumažina pilvo pūtimą tiems, kad turi dirgliosios žarnos sindromą.
Žalios lapinės daržovės
Žalios lapinės daržovės, špinatai, lapiniai kopūstai, turi daug vitaminų, geležies, magnio. Šios daržovės turi ir daug ląstelienos, o tai naudinga virškinimui.
Žaliosios lapinės daržovės skatina tulžies tekėjimą per kepenis, tad organizmas greičiau atsikrato toksiškų atliekų.
Linų sėmenys
Dar vienas daug ląstelienos turintis produktas, mažinantis pilvo pūtimą, gydantis nuo vidurių užkietėjimo ir diarėjos.
Linų sėmenys – tirpiosios ir netirpiosios ląstelienos šaltinis, jų galima berti į troškinius, sriubas, košes, dribsnius, jogurtus ir desertus.
Pasistenkite kasdien suvartoti po šaukštą, ypač po gausaus valgymo.
Pupelės, ankštiniai
Kaloringas maistas, dehidratuojamasis alkoholio poveikis gali sukelti vidurių užkietėjimą, o tai sukelia vangumą.
Pupelėse, ankštinėse daržovėse yra daug tirpios ląstelienos, ji puikiai tirpsta vandenyje, suminkština išmatas, gerina jų pašalinimą.
Pupeles ir ankštinius įvedinėkite į racioną pamažu, gerkite daug vandens.
Avižos
Avižos naudingos dėl daugelio aspektų, ypač dėl to, kad turi daug tirpios ląstelienos.
Avižos – pusryčių maistas, ypač jei jums padidėjęs rūgštingumas, jei vargina pilvo pūtimas, vidurių užkietėjimas ar diarėja.
Vanduo
Dažnai pamirštama dehidratacija, o tai stipriai veikia savijautą. Jei jaučiate troškulį, vadinasi, jau yra, dehidrataciją. Padauginus alkoholio, kitą dieną stipriai norisi gerti, sumažėja hormono antidiuretiko gamyba, kuris padeda organizmui įsisavinti vandenį.
Galima gerti vandens tarp alkoholio taurių ar taurelių. Na o svarbiausia – kitą dieną po vakarėlio gerkite daug vandens.
Vandenį galima paskaninti citrusinių vaisių agurkų riekelėmis, rozmarinų ar mėtų šakelėmis.
Imbierinė ar ramunėlių arbata
Padidėjęs rūgštingumas, refliuksas yra skrandžio uždegimo padarinys, o tai sukelia didesnis skrandžio rūgšties kiekis, gaminamas tam, kad būtų suvirškintas maistas.
Valgant daug riebaus maisto padidėja rūgštingumo rizika, nes toks maistas ilgiau skaidomas, pailgėja virškinimo laikas.
Sveika, subalansuota mityba padės išvengti padidėjusio rūgštingumo, taip pat galima gurkšnoti ramunėlių, mėtų arbatą – ji nuramins sudirgusius virškinimo organų audinius, sušvelnins stemplės spazmus.
Artišokai
Kepenys šventiniu laikotarpiu daug dirba, tačiau jos turi unikalią galimybę natūraliai atsistatyti, regeneruotis.
Kepenyse yra ląstelių hepatocitų, kurie įsisavina maistingas medžiagas, detoksikuoja, šalina iš kraujo kenksmingas medžiagas. Per daug cukraus, daug kenksmingų riebalų ir alkoholio apsunkina kepenų darbą, ilgainiui gali suprastėti jų veikla.
Artišokų ekstraktas saugo kepenis nuo toksinų. Jame yra medžiagų, kurios skatina tulžies gamybą, taigi pagerėja riebalų virškinimas.
Artišokai švelnina virškinimo sutrikimus – pykinimą, pilvo pūtimą, dieglius.