Viena iš portalo Brightside.me redaktorių nusprendė išbandyti juos visus pati ir atskirti pelus nuo grūdų, kad jūs galėtumėte pasimokyti iš jos klaidų.

Įspėjame, kad žmonės skirtingi, ir tai, kas veiksminga vienam, nebūtinai bus veiksminga kitam ir atvirkščiai. Pateikiame subjektyvias patirtis ir pastebėjimus.

1 gudrybė: prieš valgį išgerkite vandens.

Ką reikia daryti: 15–20 min. iki valgio išgerkite stiklinę kambario temperatūros vandens. Vanduo pripildo skrandį, todėl suvalgome mažiau. Be to, organizmas turi sušildyti vandenį iki kūno temperatūros – taip deginamos kalorijos.

Kas nutiko: apgauti skrandį man pavyko gal kokias 10 minučių, po to alkis grįžo ir suvalgiau ne mažiau nei paprastai.

Mūsų išvada: #ne

2 gudrybė: Aromaterapija.

Ką reikia daryti: gaminant maistą apetitas gali sumažėti ar apskritai išnykti, nes kvapai apgauna mūsų smegenys – imame galvoti, kad esame sotūs. Būtent todėl aromaterapeutai rekomenduoja laikantis dietos įkvėpti obuolių, mėtų ar vanilės kvapus.

Kas nutiko: intensyvus aromatinio aliejaus kvapas iš tiesų sumažina apetitą, bet neilgam. Po pusvalandžio alkis grįžta, ir jis būna stipresnis nei anksčiau.

Mūsų išvada: tai veikia, bet neilgai.

3 gudrybė: vietoj deserto išsivalykite dantis.

Ką reikia daryti: kitas būdas įveikti stiprų potraukį nesveikam ar nereikalingam maistui yra vietoj valgio išsivalyti dantis. Kai burnoje pajuntame pastoje esančio mentolio skonį, mūsų smegenys gauna signalą, kad valgymas baigtas.

Kas nutiko: tiksliai kaip ir buvo žadėta, kad ir kaip keistai beskambėtų. Net kai jaučiau alkio priepuolį, išsivalius dantis jis praėjo ir nebegalvojau apie maistą valandą ar dvi. Taip yra todėl, kad dantų valymasis asocijuojasi su dienos pabaiga ir ėjimu miegoti.

Mūsų išvada: Tai veikia.

4 gudrybė: valgykite stovėdami.

Ką reikia daryti: dauguma dietologų rekomenduoja valgyti stovint, nes taip sudeginama daugiau kalorijų. Pasak jų, kai valgome stovėdami, pasisotiname greičiau, tad suvalgome mažiau.

Kas nutiko: aš iš tiesų suvalgiau mažiau nei paprastai, bet ne todėl, kad greičiau pasisotinau – tiesiog pavargau stovėti su lėkšte.

Mūsų išvada: taip, tai veikia, bet ne dėl nurodytų priežasčių. Be to, kai stovime, skrandis nėra suspaustas, kaip būna, kai sėdime, todėl keista, kad ši gudrybė apskritai veikia.

5 gudrybė: įrankius laikykite ne toje rankoje.

Ką reikia daryti: psichologai mus tikina, kad kai maistą imame „ne ta“ (nedominuojančia) ranka, valgome ne taip noriai. Tokiu būdu suvalgome daug mažiau.

Kas nutiko: esu dešiniarankė ir nelabai įgudusi naudoti kairę ranką. Tačiau valgyti kaire ranka man buvo taip pat lengva kaip ir dešine.

Mūsų išvada: #neveikia

6 gudrybė: virtuvėje naudokite šaltus atspalvius.

Ką reikia daryti: žmonėms, kurie yra linkę persivalgyti, patariama naudoti šaltų atspalvių indus, nes mėlyna ir žalia spalva, manoma, mažina apetitą ir ramina. Jos nekelia asociacijų su maistu, nes maistas nebūna tokių spalvų (ypač greitas maistas).

Kas nutiko: nustebau pastebėjusi, kad apsupta šaltų spalvų iš tikrųjų nebenorėjau tiek valgyti, kiek anksčiau. Galbūt poveikis stipresnis, kai maistas nelabai skanus... Nebaigiau sriubos lėkštės.

Mūsų išvada: tai veikia!

7 gudrybė: valgykite prieblandoje.

Ką reikia daryti: ši gudrybė populiari Europoje. Valgydami tamsesnėje patalpoje nepastebime, kiek maisto liko, tad suvalgome tik tiek, kiek mums reikia.

Kas nutiko: valgydama prieblandoje jaučiausi iškilmingai, lyg kokio ritualo metu. Mėgaudamasi atmosfera, valgiau lėčiau. Skanavau maistą ir daug greičiau pasisotinau.

Mūsų išvada: veikia, bet ko gero dėl kitos priežasties.

8 gudrybė: rinkitės maistą, kuris yra lėčiau virškinamas.

Ką reikia daryti: patiekalai, kurių svoris panašus ir kurie turi panašų kiekį kalorijų, gali būti virškinami skirtingą laiką. Pavyzdžiui, kartais pusryčiams geriau suvalgyti kiaušinienę nei avižinę košę, nes nuo jos jausitės sotūs iki pietų.

Kas nutiko: avižinę košę mano organizmas suvirškina labai greit, ir jau po valandos jaučiuosi alkana. Nuo omleto sotumo jausmas išliko daug ilgiau, gal dėl to, kad jame yra riebalų. Dėl to jaučiausi geriau ir iki pietų neužkandžiavau.

Mūsų išvada: pusryčiams geriau valgyti kiaušinius nei avižinę košę. Vėliau eksperimentuosime su kitais patiekalais.

9 gudrybė: prieš valgį pasipuoškite.

Ką reikia daryti: kai prieš sėsdami valgyti pasipuošiame, nesąmoningai imame elgtis oficialiau. Tampame tvarkingesni, valgome lėčiau, kruopščiau kramtome. Be to, su aptempta suknele sunkiau persivalgyti.

Kas nutiko: tai teisybė. Kai apsirengi puošnią suknelę, visą laiką nerimauji, kad tik jos neišteptum. Be to, stengiesi sėdėti tiesiai ir valgyti mandagiai. Rezultatas – aš suvalgiau visai nedaug, bet jaučiausi gana soti.

Mūsų išvada: puikiai veikia! Bet pasipuošti reikia laiko...

10 gudrybė: kai ne laiku pajuntate alkį, suvalgykite 2 gabalėlius juodojo šokolado.

Ką reikia daryti: valgomas nedideliais kiekiais juodasis šokoladas suteikia energijos, pažaboja apetitą ir neleidžia sustorėti.

Kas nutiko: taikiau šią gudrybę ilgą laiką ir gana sėkmingai. Pora gabalėlių juodojo šokolado (kurio sudėtyje yra ne mažiau nei 70 proc. kakavos) sumažina alkį, nebesinori kitų saldumynų. Jaučiausi soti bent valandą. Deja, ne visada po ranka yra juodojo šokolado.

Mūsų išvada: #taip

11 gudrybė: akupunktūra.

Ką reikia daryti: akupunktūros specialistai teigia, kad vienas iš pagrindinių apetito mažinimo taškų yra tarp viršutinės lūpos ir nosies. Uždėkite smilių virš viršutinės lūpos ir nestipriai spausdami masažuokite šį tašką kelias minutes – tai turi padėti.

Kas nutiko: girdėjau, kad akupunktūra yra išbandyta ir pasitvirtinusi senovės technika. Tačiau aš nepajutau jokio poveikio.

Mūsų išvada: #nepavyko

12 gudrybė: padalinkite maistą.

Ką reikia daryti: mitybos ekspertai rekomenduoja padalinti maistą lėkštėje į dvi dalis. Vieną porciją suvalgykite dabar, kitą – vėliau. Taip sumažinsite kalorijų skaičių nuo pusryčių iki vakarienės. Pavyzdžiui, pusryčiams galima valgyti ne tokį sveiką maistą. Ši papildoma energija, gauta iš ryto, bus sunaudota dienos metu.

Kas nutiko: tai mano mėgstamiausia gudrybė, ir ji puikiausiai pasiteisino. Valgydama mažesnėmis porcijomis kas valandą ar dvi nebenorėjau užkandžiauti nesveiku maistu. Be to, skrandis niekada nebuvo visiškai tuščias, todėl visą dieną jaučiausi gerai.

Mūsų išvada: tai veikia!

13 gudrybė: kiekvieną kąsnį kramtykite 40 kartų.

Ką reikia daryti: kuo ilgiau kramtome, tuo daugiau laiko smegenys turi suvokti, kad mes jau sotūs. Dietologų teigimu, 40 kramtymo judesių yra optimalus skaičius.

Kas nutiko: tai senas metodas, man apie jį sakė dar močiutė. Iš dalies jis veikia. Be abejo, man nepavyko kiekvieno kąsnio sukramtyti 40 kartų, nes nebelikdavo ką kramtyti, vis dėlto iš tiesų suvalgiau mažiau. Ko gero pavargau tiek kramtyti.

Mūsų išvada: veikia, bet iki tam tikros ribos.

14 gudrybė: valgykite iš mažesnės lėkštės.

Ką reikia daryti: tai laikoma veiksmingu būdu atsikratyti nereikalingų kilogramų. Kadangi mes linkę suvalgyti viską, kas yra lėkštėje, prisikrovę mažesnę lėkštę, suvalgysime mažiau.

Kas nutiko: tas pats maisto kiekis atrodo visiškai kitaip skirtingo dydžio lėkštėse. Valgydama iš didelės lėkštės, jaučiuosi lesiojanti kaip paukštis, o kai valgau iš mažos, jaučiuosi lyg ėsčiau kaip arklys. Galiausiai aš net nebaigiau salotų.

Mūsų išvada: tai veikia!

Galutinės išvados

Anksčiau aš maniau, kad norint valgyti sveikai reikia gerokai apriboti patiekalų pasirinkimą. Kad reikia atsisveikinti su riebiu, saldžiu ir keptu maistu. Valgyti vien daržoves. Virtas daržoves. Maniau, kad turiu kovoti su alkiu, valgyti tik brokolius ir gerti vandenį. Bet tokios dietos poveikis nėra ilgalaikis, jau nekalbant apie neigiamą poveikį emocinei būklei. Visi mes retkarčiais užsinorime kokio skanumyno, o niekada savęs niekuo nepalepinti yra žiauru. Teisybė, kad norint gyventi sveikai, reikia valgyti neperdirbtą maistą ir gerti vandenį, jei tik įmanoma, bet pasirodo, kai kurios nestandartinės gudrybės ir patarimai taip pat veikia. O tai reiškia, kad ko gero dažniau galime pasilepinti vienu kitu skanėstu.

Būtinai taikysiu kai kurias iš išbandytų gudrybių. Vis dėlto aklai netikėkite mano nuomone, nes tai, kas nebuvo veiksminga man, galbūt bus veiksminga jums.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt