Kaip rudenį ilgiau išlaikyti mėgstamas daržoves šviežias?

Kas nenori rudens derliaus gėrybėmis džiaugtis kuo ilgiau? Deja, konservavimas, džiovinimas ar šaldymas, nors ir dažnai praktikuojamas šeimininkių, tinka ne visoms daržovėms. Tam, kad išsaugotume geriausias bulvių, morkų, svogūnų, moliūgų savybes, reikia specialios priežiūros ir laikymo sąlygų. Tad kaip geriausia laikyti mūsų pamėgtas daržoves žiemai?
© Gamintojo atstovų nuotr.

Laikyti tinkamos temperatūros ir drėgmės rūsyje

Bulves, morkas, burokėlius tinkamiausia laikyti tamsioje ir vėsioje vietoje. Geriausiai tam tinka rūsys. Tiesa, ne bet koks. Prieš paliekant jame daržoves, įvertinkite jo temperatūrą ir drėgmę. Ekspertų teigimu, geriausia jei rūsyje yra apie 2-3 laipsnius šilumos ir 90 proc. drėgmės. Prieš paliekant daržoves rūsyje, patariama jas gerai išdžiovinti.

Kita vertus, ne visi rūsiai atitinka šiuos kriterijus. Jei Jūsų rūsyje per šilta, tačiau yra langas – atvėsinkite patalpas kartas nuo karto jį praverdami. Jei jame per sausa, pastatykite dubenį vandens ir leiskite jam lėtai garuoti – taip padidinsite patalpos drėgmę. Temperatūrai ir drėgmei matuoti naudinga įsigyti patikimą termometrą bei hidrometrą.

Ieškoti alternatyvų rūsiui, jei jo neturite

Jei rūsio neturite arba, vis dėlto, jis nėra tinkamas daržovėms laikyti, apgalvokite kitas jų laikymo vietų alternatyvas. Antai morkos, burokėliai, ridikai puikiausiai išsilaiko per žiemą ir šaldytuvų daržovių stalčiuose. Naujausi šaldytuvai turi specialias funkcijas, kurios leidžia kiekvieną produktą laikyti jam tinkamiausioje temperatūroje – vištienos filė galėsite laikyti zonoje, kur 0 laipsnių temperatūra, o daržoves, lentynoje, kur nustatėte 3 laipsnių temperatūrą.

Kaip rudenį ilgiau išlaikyti mėgstamas daržoves šviežias?
© „Samsung“ nuotr.

Tuo tarpu bulve, jei neturite rūsio, galite laikyti garaže, verandoje, prieangyje, drėgnoje, retai praveriamoje spintoje ar kitur, kur pakankamai vėsu ir nėra per sausa.

Rasti geriausią vietą moliūgams ir svogūnams

Anksčiau moliūgus žmonės laikydavo palėpėse po lova, kur nebūdavo nei stingdančiai šalta, nei per šilta. Idealiausia temperatūra šiai gėrybei – nuo 10 iki 16 laipsnių šilumos, drėgmė – apie 50 proc. Geriausia juos sudėti ant lentos ar kartono. Tokiomis sąlygomis moliūgai gali išsilaikyti iki trijų mėnesių.

Svogūnus ir česnakus galima laikyti virtuvėje. Jokiu būdu nedėkite jų į plastikinius maišelius, nes dėl drėgmės gali pradėti augti daigiai. Geriausias variantas dalį svogūnų ir česnakų laikyti virtuvėje, o kita dalį vėsesnėje ir tamsesnėje vietoje, įdėjus tinklinius maišelius arba į dėžės su tarpais, kad vyktų oro cirkuliacija.

Kiti naudingi patarimai

Laikykite tik geriausios būklės daržoves ir vaisius. Pažeistos ar ligos užpultos daržovės gali pažeisti ir apkrėsti sveikas.

Prieš dedant į rūsį, daržovių nereiki plauti. Tiesiog švelniai nuvalykite didesnius dirvožemio likučius.

Norint paruošti šaknines daržoves, pavyzdžiui, morkas, žiemai, reikia nukirpti jų žalias viršūnes, paliekant mažą tik mažus jų galiukus. Tik nenupjaukite pačios daržovės viršūnės.
Kopūstus taip pat geriausia laikyti rūsyje, tam skirtuose stelažuose, sudėjus gūžę prie gūžės, šaknimis į viršų.

Nelaikykite daržovių ir vaisų kartu. Vaisai išskiria daug etileno, kuris gali paskatinti per greitą daržovių nokimą.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Skanios

Mokslininkas patvirtino – vyro neištikimybė simbolizuoja meilę žmonai (160)

Mokslininkas griauna mitą, kad neištikimybė yra blogis ir poros santykius šaldantis reiškinys.

Patiks net vyrams! Lengvai paruošiami lęšių burgeriai (3)

Šio patiekalo receptas maloniai nustebino ne tik mane, bet ir šeimos vyrus, kurie mėsą tikrai mėgsta. Tikrai pakankamai greitas ir paprastas receptas.

Kaip sunokinti avokadą per 10-15 minučių? (16)

Ruošiate meksikietišką vakarienę ar pakvietėte draugus sušiui, tačiau parduotuvėje radote tik pusžalius avokadus? Ne bėda.

Bulviniai blynai, kurie atbaidys visas ligas (29)

Šie blynai su didele doze česnako. Ši maža prieskoninė daržovė ne tik atbaidys visus virusus, bet ir siunčia sotumo signalus smegenims, taip sumažindama alkio jausmą.

Savaitgalio pietums - sultingi naminiai kibinai (33)

Labai senai gaminau šį patiekalą. Turiu netgi keletą receptų, bet darau pagal vieną. Jis man geriausias, niekada nenuvilia, visada žinau, kad kibinai gerai iškeps ir bus skanūs. Nulis rizikos.

5 skanūs ir maistingi receptai su avokadais (4)

Kokia avokadų nauda? Tai aukščiausios kokybės baltymų, geriausių riebalų ir maistingiausių angliavandenių šaltinis. Be to, šis vaisiaus - veiksminga priemonė kovoje su bloguoju cholesteroliu, skatinanti jį pasišalinti iš kraujo.

Efektingos detoksikacinės sriubos norinčioms sulieknėti (8)

Šios sriubos - tikra atgaiva skrandžiui po šventinio mišrainių maratono. Jas labai lengva paruošti, o be to jos labai skanios. Receptuose nurodyto kiekio užteks 2-3 dienoms, todėl jei atsispirsite tortams, kumpiams ir kitiems riebiems patiekalams, valgydamos šią sriubą tikrai numesite ne vieną kilogramą.

Subtilybės, kurias turi žinoti kiekvienas perkantis putojantį vyną (2)

Prancūziškas šampanas dažniausiai pirmauja putojančiųjų pasaulyje, tačiau nederėtų pamiršti ir Ispanijoje gaminamo cava, o Italijoje – vis labiau populiarėjančio prosecco.

Kaip gražiai patiekti silkę + 2 receptai (3)

Ieškote idėjų kaip originaliai ant šventinio stalo patiekti patiekalus su silke? Dalinamės skaniai ir gražiai atrodančiomis idėjomis.

Tokio skonio niekur nerasite: 4 burnoje tirpstantys salotų receptai, kurie papuoš jūsų stalą (3)

Jau sugalvojai, kokiais patiekalais papuoši žiemos švenčių stalą? Jei ne, siūlome išbandyti naujų ir skanių salotų receptų.

Dieviško skonio dietiniai sausainiai, kurie nudžiugins visus lieknėjančius (11)

Ką valgyti, kad nesustorėtum? Šį klausimą sau užduoda kiekviena moteris, ypač kalbant apie kepinius.

Mišrainė, be kurios neįsivaizduojamos šios šventės – privalote tai paragauti! (3)

Šios ryžių ir kepenėlių salotos yra turbūt vienas tų patiekalų, kurie tiesiog privalo būti ant jūsų šventinio stalo pasitinkant Ugningojo Gaidžio metus!

Šios salotos – milijoną kartų skaniau už „Silkę pataluose“ (29)

Jei manėte, kad „Silkė pataluose“ yra mišrainių karalienė, turime nuvilti. Populiarias salotas nukarūnavo šis receptas.

Lietuvių skonis kinta: jau nori ryklienos ir fontane plaukiojančių omarų

Keturių restoranų virtuvės šefas Montvydas Kazlauskas prieš prieš naujo restorano atidarymo šventę sutiko papasakoti apie besikeičiantį lietuvių skonį.

Patarimai, kaip išvengti duonos pelėsio namuose (1)

Dėl rudeninio oro ir jame tvyrančių bakterijų, dažnas namuose susiduria su nemalonia problema – supelijusia duona. Rudens drėgmė ir šildomos patalpos sukuria palankesnes sąlygas pelėsiui veistis ir plisti. Duonos ekspertas Tadas Aleknavičius pataria, kaip tinkamai laikyti duonos gaminius, kad šie nepelytų ir ilgiau išliktų švieži.