Vidutiniškai žmogus per gyvenimą patiria tris didelius išsiskyrimus.

Kalbant apie atsitiktinius pasimatymus, galime matyti daugybę „situacijų“, kurios ateina ir praeina. Tačiau, kaip rodo tyrimai, dauguma iš mūsų rimtų santykių pabaigą patiria tik kelis kartus per gyvenimą.

2021 m. „OnePoll“ „Yelp Eat24“ užsakymu atlikta 2000 suaugusių JAV gyventojų apklausa parodė, kad vidutiniškai žmogus yra išgyvenęs tris didelius santykių nutrūkimus. Kai reikia gydytis, žmonės išbando daugybę skirtingų metodų – ar tai būtų laiko praleidimas su draugais ir šeima, ar mėgstamo paguodos maisto valgymas.

„Išsiskyrimai būna sunkūs, ir nors yra daug skirtingų būdų, kaip susidoroti su santykių pabaiga, panašu, kad bendras sutarimas yra tas, kad turėtumėte gerai elgtis su savimi“, – sakė „Yelp Eat24“ generalinis direktorius Mike'as Ghaffary.

„Yra daugybė būdų, kaip pasirūpinti, kad sunkiais laikais tinkamai elgtumėtės su savimi.“

Tačiau kiek ilgai trunka tie sunkūs laikai?

Kiekvieną kartą prireikia maždaug šešių mėnesių, kad pajudėtų į priekį.

Tyrimas parodė, kad pasibaigus kiekvienam išsiskyrimui gijimo procesas trunka apie šešis mėnesius.

Tai reiškia, kad vidutinis žmogus daugiau nei pusantrų metų praleidžia besigydydamas praeities santykius.

Svarbu pažymėti, kad šešių mėnesių laikotarpis susideda iš kelių skirtingų gijimo kelionės terminų.

Pavyzdžiui, dauguma žmonių iškart po santykių pabaigos vidutiniškai skiria sau vos keturias dienas „pasinerti į liūdesį“.

ašaros, liūdesys, depresija, moteris, išsiskyrimas, ruduo, emocijos, verkia

Remiantis šio tyrimo duomenimis, po mėnesio ir 12 dienų vidutinis žmogus nustoja lieti ašaras dėl išsiskyrimo, o praėjus keturioms dienoms po to jis paprastai gali ištrinti savo buvusiojo numerį.

Tačiau prireikia ištisų dviejų mėnesių, kol dauguma iš mūsų sugebės nustoti minėti savo buvusįjį pokalbyje.

Kalbant apie naujos meilės paieškas, vidutinis širdį sudaužęs amerikietis nesijaučia pasiruošęs vėl susitikinėti, kol nepraėjo trys mėnesiai ir 11 dienų po išsiskyrimo.

Praėjus šešiems mėnesiams po išsiskyrimo paprastai maždaug tuo metu, kai „daugelis žmonių pasiekia savo lygį ir pradeda jaustis geriau“, – patvirtina psichologė Kristin Davis. Tačiau tai sunku pavadinti galutiniu terminu, nes dėl skirtingų aplinkybių žmonės gyvena greičiau arba lėčiau.

„Geresnės savijautos po santykių trukmė dažnai priklauso nuo keleto veiksnių – santykių intensyvumo, ar jie priklausė partnerio šeimos ar draugų grupei, prisirišimo stiliaus ir santykių pabaigos priežasties“, – sako Davis.

Pasak Niujorke dirbančio licencijuoto psichologo Davido Tzallo, licencijuoto psichologo, nė vienas veiksnys nenulemia gijimo trukmės.

„Lengva pasakyti, kad jei du žmonės buvo kartu trumpą laiką, jiems neturėtų prireikti daug laiko, kad vienas kitą pamirštų“, – aiškina jis.

„Tačiau tai sumažina ryšį ir intensyvumą, kurį jie galėjo turėti.“

Yra požymių, kurie gali padėti sužinoti, ar iš tikrųjų pamiršote savo buvusįjį

Nereikia savęs įsprausti į tam tikrus rėmus, kai kalbama apie judėjimą pirmyn po išsiskyrimo – ir tai gali net pakenkti jūsų gijimui, teigia Davis.

„Nelyginkite savęs su kitais, nes taip tik įstrigsite“, – sako ji.

„Nėra „vieno visiems tinkančio recepto“, kai santykiai nutrūksta. Nepamirškite suteikti sau šiek tiek malonės ir užuojautos sau.“

Tačiau jei artėjant šešių mėnesių terminui nesate tikri, kaip sekasi sveikti, yra keletas ženklų, kurie gali padėti išsiaiškinti, ar iš tiesų baigėte buvusius santykius.

Kaip aiškina Tzall, dauguma žmonių iškart po išsiskyrimo patiria itin stiprias emocijas, tačiau laikui bėgant jie turėtų pastebėti, kad šis intensyvumas sumažėjo.

Jis sako, kad kai pradėsite kurti ateities planus negalvodami apie buvusį partnerį, tai geras ženklas, kad jums pavyko gyventi toliau.

„Ilgainiui santykiai ir geri laikai išblės ir jūs pastebėsite, kad apie santykius kalbate tiesiog kaip apie prisiminimą ir nebesijaučiate dėl jų emociškai įsitraukę į praeitį ir nesukeliami dalykų, kurie jums primena buvusįjį“, – dalijasi Tzall.

„Kai pastebėsite, kad prisiminimai ir emocijos nebėra susiję, galėsite judėti toliau.“