Kur du, trečias – nereikalingas?

JAV Kanzaso universiteto psichologų tyrimas atskleidė keturias priežastis, kodėl buvę mylimieji trokšta išsaugoti ryšį. Tai – saugumas, praktiškumas, socialiniai aspektai ir neišspręsti romantiniai santykiai. „Pirmi trys motyvai yra natūralūs ir priimtini. Jei draugystė kuriama tikintis išspręsti ankstesnes problemas, laukia fiasko“, – dr. Rebecca Griffith įsitikinusi, jog santykių su eks rutuliojimą lemia prisirišimo stilius, asmenybės bruožai, skyrybų aplinkybės.

Visuomenė ne visada teigiamai vertina priešingos lyties draugystę ir įžvelgia joje daug pavojų. „Nereikia painioti skirtingų meilės tipų (platoniškos, romantiškos, seksualinės), – sako prof. Marisa Franco. – Daug žmonių palaiko santykius su buvusiaisiais, nes jie yra bendruomenės dalis. Tai reiškia, jog galima turėti platonišką intymumą be romantikos ir sekso.“ Jai pritaria santykių ir pažinčių ekspertas Jonathanas Bennettas: „Atsižvelgiant į tai, kad daugelis išsiskyrimų yra kupini dramų ir nesantaikos, draugiški santykiai – žmonių brandos ženklas.“

Inkaras, kuris neskandina

Išlaikyti santykius galima, jei su eks sieja draugystė, besitęsianti nuo vaikystės ar studijų. „Su buvusiuoju gali jungti tam tikri įvykiai ir potyriai. Jis gali pažinoti asmenį geriau nei dabartinis partneris. Sunku amžiams išbraukti žmogų iš gyvenimo, jei nepasisekė romantiniai santykiai“, – aiškina psichiatrė dr. Dana Wang.

Jei buvusiuosius sieja bendri draugai, jų keliai neišvengiamai susikirs. Naujam parteriui geriausia įsilieti į bendrą kompaniją.

Galima situacija, kai buvę partneriai dirba vienoje įstaigoje ar reguliariai susitinka darbo reikalais. Norėdami išvengti nejaukių situacijų ir nepakenkti karjerai, jie gali nutarti išlaikyti draugiškus santykius, kad kolektyvo mikroklimatas išliktų sveikas.

Kartais du žmonės, išsiskyrę prieš daugelį metų, po kiek laiko pasinaudoja galimybe iš naujo apibrėžti santykius. „Jie nebus pora, todėl nepatirs romantiniams santykiams būdingų problemų. Galbūt supras, jog geriau būti tiesiog draugais“, – sako klinikinis psichologas dr. Joshua Klapow. Jei buvę partneriai turi vaikų, natūralu stengtis palaikyti draugiškus santykius po skyrybų. Toks elgesys rodo atsakomybę ir brandą.

Pasak šeimos terapeutės dr. Racine Henry, partnerio draugystė su eks įmanoma tik tada, jei jis nubrėžia aiškias ribas ir gerbia dabartinės meilės jausmus. Ribos reiškia, jog partneris teikia pirmenybę dabartiniams santykiams ir pasako tai buvusiajam aiškiai bei suprantamai. Tik tuomet buvęs partneris gali likti gyvenime nepablogindamas dabartinių santykių.

Pavojaus varpai

Buvusieji neturėtų susitikinėti, jei išsiskyrimas įvyko neseniai, pora atsigauna po skausmo. „Tokia draugystė trukdo judėti pirmyn ir stabdo naujus santykius“, – perspėja J.Bennettas. Keblumų kyla, jei buvęs partneris jau turi kitą meilę. „Buvusysis gali gyventi iliuzijose ir tikėti, jog pavyks sulipdyti sudužusius santykius“, – perspėja ekspertas.

Draugystė nepageidaujama, jei santykiai buvo toksiški. „Dėl nesveikos dinamikos sunku paleisti buvusį partnerį. Galima jausti kopriklausomybę arba papulti į manipuliacijas, ypač jei eks žino, kaip išlaikyti žmogų“, – teigia terapeutė Kimberly Kershenson.

Sunerimti reikėtų, jei partneris slepia, jog bendrauja su eks, pavyzdžiui, meluoja, kur buvo, su kuo susirašinėja. Slapukavimas išduoda negerus ketinimus, norą apgauti ir apsunkina santykius, nes griauna pasitikėjimą.

Laikas užduoti klausimų, jei partneris susitikinėja su eks, tačiau nepageidauja, jog dabartinė pasija eitų kartu. „Atstumtas partneris jaučiasi nereikalingas ir nerimauja, jog kažkas rezgama už nugaros. Daugeliu atvejų nekalti susitikimai priveda prie ko nors daugiau, ypač jei partneris anksčiau buvo neištikimas“, – sako D.Rappaport.

Blogas ženklas, jei partneris skambina eks, kai pora yra susipykusi, kad sulauktų paguodos ir palaikymo. „Tai gali peraugti į neištikimybę“, – dr. R. Henry siūlo atkreipti dėmesį, kokiais atvejais partneris labiausiai veržiasi prie buvusių santykių.

Telefono skambučiai vėlyvą vakarą, nuolatinis pagalbos prašymas, žinučių siuntimas kiaurą parą – ženklai, jog eks nori sugrįžti. Dažnas bendravimas yra būdas išlikti kito žmogaus mintyse ir tam tikru būdu pratęsti viltį atkurti ryšį.

Komentaras
Psichologė Jovita Žibūdaitė:

– Kiek porai bus priimtinas bendravimas su ankstesniais partneriais, kaip seksis tą daryti ir kaip tai veiks dabartinius santykius, priklauso nuo poros brandumo. O jis prasideda nuo atvirumo su savimi ir partneriu, siekio vienas kitą išgirsti, ieškoti bendrų sprendimų.

Bendravimo su eks priimtinumas ir neišvengiamumas. Kiek apskritai yra priimtinas bendravimas su ankstesniais partneriais? Nėra blogai, jei žmonės poroje turi skirtingas patirtis ir normas. Sunkumai prasideda, kai neišsiaiškinę skirtumų, taikome savo įsivaizdavimą kitam. Jei yra vaikų iš ankstesnių santykių, klausimas nėra apie priimtinumą. Tuomet bendravimas yra neišvengiamas, o ieškant sveikų ribų, geriausia būti pavyzdžiu, kaip suaugę žmonės moka palaikyti civilizuotus, draugiškus santykius po skyrybų.

Atvirumas dabartiniuose santykiuose. Kokie buvo ankstesni santykiai? Kaip ir kada, kiek skausmingai jie nutrūko? Kaip jaučiuosi dabar eks atžvilgiu? Mes savanoriškai nepalaikome santykių su žmonėmis, kurių buvimas vienaip ar kitaip nėra naudingas. Tad kokį vaidmenį atlieka buvęs partneris? Kokį vaidmenį jo gyvenime atlieku aš? Šie klausimai yra būtini norint išsiaiškinti, ar nėra likusių lūkesčių. Atvirumas padės apsaugoti save ir dabartinį partnerį nuo nesaugumo ir įtampos.

Darbas su kylančiais jausmais. Gali būti, kad pavydas ir nepasitikėjimas dėl partnerio bendravimo su buvusiuoju kyla dėl asmeninės patirties. Ar teko patirti, susidurti artimoje aplinkoje su panašia situacija? Kaip galėčiau padėti sau tvarkytis su kylančiais jausmais? Kai kuriais atvejais verta kreiptis profesionalios pagalbos.

Pasitenkinimas dabartiniais santykiais. Prioritetu turėtų būti dabartiniai santykiai. Svarbu aptarti poroje, ko kiekvienas tikisi. Kiek reikia artumo ir įsipareigojimo, o kiek laisvės ir pasitikėjimo? Kokios būtų sveikos ribos, padėsiančios išsaugoti santykius? Kurioje vietoje turėtų atsidurti buvę partneriai, kad jaustumėmės saugiai ir vienas kitam ypatingi?