3 garstyčių panaudojimo būdai virtuvėje: dera ne tik su dešrelėmis

Pirmąjį rugpjūčio šeštadienį visame pasaulyje minima garstyčių diena. Tai puiki proga prisiminti, pasak kulinarų, nuvertintą ir skurdžios virtuvės pagardo etiketę nepelnytai užsitarnavusį prieskonį. Klaidingai manoma, kad garstyčios dera tik su pieniškomis dešrelėmis – jomis gardinama įvairi mėsa, sūriai, sriubos.
Garstyčių sriuba
Garstyčių sriuba
© Fotolia nuotr.

Kad kepta mėsa būtų minkšta

Garstyčiomis pagardinti tinka beveik visas mėsos rūšis – kiaulieną, vištieną, jautieną. Kaip teigia Algis Kairys, kulinaras ir pagardų gamintojas, gardinti ne tik užpilant garstyčių ant jau iškeptos ar išvirtos mėsos, tačiau jas naudoti dar tik ruošiant mėsą.

„Norint, kad kepta mėsa būtų minkšta, ją dar žalią reikia gerai įtrinti garstyčiomis. Jos mėsai suteiks nepakartojamo aromato bei sulaikys jos sultis. Be to, garstyčiose galima mėsą ir troškinti“, – sako skonio meistras.

Ieškantiems pikantiškumo, skonio meistras siūlo išbandyti garstyčias su įvairiais sūriais. Puskiečiams ir kietiesiams sūriams ypač tiks pagardas su garstyčiomis, medumi ir citrinų sultimis. Drąsiausiems rekomenduojama paskanauti garstyčių su juodųjų serbentų uogiene bei įvairiais džemais.

Garstyčios su žolelėmis
Garstyčios su žolelėmis
© Fotolia nuotr.

Daržovėms konservuoti, kopūstams rauginti

Šaukštelis garstyčių puikiai tinka marinuojant bei konservuojant daržoves ir grybus, rauginant kopūstus. Italijoje garstyčios naudojamos net konservuojant vaisius.

„Garstyčios yra labai universalus prieskonis. Tačiau nereiktų jų padauginti – garstyčios aitrios ir aštrios, todėl skanauti reiktų nedideliais kiekiais. Be to, svarbu naudoti tik geros kokybės garstyčias – nekarčias ir nerūgščias, be augalui būdingo kvapo. Kokybiškos garstyčios neturėtų kvepėti actu, turėtų būti vienalytės konsistencijos“, – pabrėžia skonio meistras.

Iš sėklų spaudžia aliejų

Garstyčių sėklose yra iki 35 proc. aliejaus. Jo skonis būna aitrus, pasižymi šildančiomis savybėmis. Šiuo aliejumi rekomenduojama šlakstyti salotas, gardinti sriubas. Azijoje ant šio aliejaus troškina daržoves, juo paskanina žuvį. Pasak A. Kairio, juodųjų garstyčių sėklomis galima puošti ir įvairius patiekalus.

„Jūs nustebsite, kaip pasikeičia paprasti ryžiai ar pabodęs padažas į juos įbėrus šaukštą juodųjų garstyčių sėklų. Tiesa, prieš dėdami sėklas į patiekalą, paskrudinkite jas karštuose riebaluose, kol pakeis spalvą – iš juodų taps pilkomis. Tik nepamirškite skrudindami jas uždengti, kad įkaitusios nepradėtų sproginėti“, – „Daumantų“ kulinaras.

Mėgstantiems pasisukioti virtuvėje ir pasigaminti kažką gurmaniško, A. Kairys siūlo išbandyti aromatingą sriubą su garstyčiomis.

3 garstyčių panaudojimo būdai virtuvėje: dera ne tik su dešrelėmis
© Gamintojo

Garstyčių sriubos receptas (4 porcijoms)

Jums reikės: 1 morkos, 1 poro, 3 šaukštų sviesto, 3 šaukštų miltų, 1 litro vandens arba daržovių, vištienos ar žuvies sultinio, 2 šaukštų lietuviškų garstyčių, 200 g grietinėlės, 100 g šaltai rūkytos lašišos filė be odos, 3 skiltelių česnako, 2 šaukštų tarkuoto kietojo sūrio, grūstų penkių pipirų mišinio, smulkintų petražolių ir druskos pagal skonį.

Paruošimo būdas: lašišą supjaustykite kubeliais. Į įkaitintą sviestą suberkite miltus ir pakepinkite, kol pagels. Į užvirintą vandenį arba sultinį supilkite pakepintus miltus, sudėkite kubeliais supjaustytą morką ir porą, smulkintą česnaką ir kubeliais supjaustytą lašišą. Įdėkite du šaukštus garstyčių, paskaninkite pipirais bei druska ir virkite, kol suminkštės porai ir morkos.

Kai sriubą nukelsite nuo ugnies, supilkite į ją grietinėlę ir smulkintas petražoles. Į kiekvieną lėkštę įberkite tarkuoto sūrio. Patiekite su balta duona.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Skanios

Mokslininkas patvirtino – vyro neištikimybė simbolizuoja meilę žmonai (160)

Mokslininkas griauna mitą, kad neištikimybė yra blogis ir poros santykius šaldantis reiškinys.

Patiks net vyrams! Lengvai paruošiami lęšių burgeriai (3)

Šio patiekalo receptas maloniai nustebino ne tik mane, bet ir šeimos vyrus, kurie mėsą tikrai mėgsta. Tikrai pakankamai greitas ir paprastas receptas.

Kaip sunokinti avokadą per 10-15 minučių? (16)

Ruošiate meksikietišką vakarienę ar pakvietėte draugus sušiui, tačiau parduotuvėje radote tik pusžalius avokadus? Ne bėda.

Bulviniai blynai, kurie atbaidys visas ligas (29)

Šie blynai su didele doze česnako. Ši maža prieskoninė daržovė ne tik atbaidys visus virusus, bet ir siunčia sotumo signalus smegenims, taip sumažindama alkio jausmą.

Savaitgalio pietums - sultingi naminiai kibinai (33)

Labai senai gaminau šį patiekalą. Turiu netgi keletą receptų, bet darau pagal vieną. Jis man geriausias, niekada nenuvilia, visada žinau, kad kibinai gerai iškeps ir bus skanūs. Nulis rizikos.

5 skanūs ir maistingi receptai su avokadais (4)

Kokia avokadų nauda? Tai aukščiausios kokybės baltymų, geriausių riebalų ir maistingiausių angliavandenių šaltinis. Be to, šis vaisiaus - veiksminga priemonė kovoje su bloguoju cholesteroliu, skatinanti jį pasišalinti iš kraujo.

Efektingos detoksikacinės sriubos norinčioms sulieknėti (8)

Šios sriubos - tikra atgaiva skrandžiui po šventinio mišrainių maratono. Jas labai lengva paruošti, o be to jos labai skanios. Receptuose nurodyto kiekio užteks 2-3 dienoms, todėl jei atsispirsite tortams, kumpiams ir kitiems riebiems patiekalams, valgydamos šią sriubą tikrai numesite ne vieną kilogramą.

Subtilybės, kurias turi žinoti kiekvienas perkantis putojantį vyną (2)

Prancūziškas šampanas dažniausiai pirmauja putojančiųjų pasaulyje, tačiau nederėtų pamiršti ir Ispanijoje gaminamo cava, o Italijoje – vis labiau populiarėjančio prosecco.

Kaip gražiai patiekti silkę + 2 receptai (3)

Ieškote idėjų kaip originaliai ant šventinio stalo patiekti patiekalus su silke? Dalinamės skaniai ir gražiai atrodančiomis idėjomis.

Tokio skonio niekur nerasite: 4 burnoje tirpstantys salotų receptai, kurie papuoš jūsų stalą (3)

Jau sugalvojai, kokiais patiekalais papuoši žiemos švenčių stalą? Jei ne, siūlome išbandyti naujų ir skanių salotų receptų.

Dieviško skonio dietiniai sausainiai, kurie nudžiugins visus lieknėjančius (11)

Ką valgyti, kad nesustorėtum? Šį klausimą sau užduoda kiekviena moteris, ypač kalbant apie kepinius.

Mišrainė, be kurios neįsivaizduojamos šios šventės – privalote tai paragauti! (3)

Šios ryžių ir kepenėlių salotos yra turbūt vienas tų patiekalų, kurie tiesiog privalo būti ant jūsų šventinio stalo pasitinkant Ugningojo Gaidžio metus!

Šios salotos – milijoną kartų skaniau už „Silkę pataluose“ (29)

Jei manėte, kad „Silkė pataluose“ yra mišrainių karalienė, turime nuvilti. Populiarias salotas nukarūnavo šis receptas.

Lietuvių skonis kinta: jau nori ryklienos ir fontane plaukiojančių omarų

Keturių restoranų virtuvės šefas Montvydas Kazlauskas prieš prieš naujo restorano atidarymo šventę sutiko papasakoti apie besikeičiantį lietuvių skonį.

Patarimai, kaip išvengti duonos pelėsio namuose (1)

Dėl rudeninio oro ir jame tvyrančių bakterijų, dažnas namuose susiduria su nemalonia problema – supelijusia duona. Rudens drėgmė ir šildomos patalpos sukuria palankesnes sąlygas pelėsiui veistis ir plisti. Duonos ekspertas Tadas Aleknavičius pataria, kaip tinkamai laikyti duonos gaminius, kad šie nepelytų ir ilgiau išliktų švieži.