Tai buvo aptarta Ukrainos žemės ūkio politikos ir maisto ministro Mykolos Solskio, Lenkijos žemės ūkio ir kaimo plėtros ministro Roberto Teluso ir Lietuvos žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko susitikime, pranešė Ukrainos žemės ūkio ministerija.

Kontrolė bus perkelta per artimiausias dvi dienas. Šis sprendimas paspartins tranzitą per Lenkiją.
M. Solskis sakė, kad perkelti visą minėtą kontrolę iš Ukrainos ir Lenkijos pasienio į Lietuvos uostą pasiūlė Ukraina.

R. Telusas ir K. Navickas pažymėjo, kad jų vyriausybės remia tokį kontrolės mechanizmą ir laiko jį konstruktyviu žingsniu.

Kaip jau buvo pranešta anksčiau, rugsėjo 15 dieną Europos Komisija nepratęsė laikino ES draudimo grūdų importui iš Ukrainos į Bulgariją, Vengriją, Lenkiją, Slovakiją ir Rumuniją. Po to Lenkija, Vengrija ir Slovakija paskelbė apie savo sprendimą toliau blokuoti Ukrainos žemės ūkio produktų importą ir nustojo dalyvauti EK globojamoje koordinavimo platformoje, sukurtoje grūdų klausimui spręsti. Ukraina dėl šių šalių veiksmų pateikė skundą Pasaulio prekybos organizacijai (PPO).

Koordinavimo platformos posėdyje Ukraina pristatė veiksmų planą.

Ukraina įvedė vidinę procedūrą, kuri padės kontroliuoti keturių kultūrų (kukurūzų, rapsų, saulėgrąžų ir kviečių) eksportą į penkias ES šalis. Pagal šią procedūrą Ukrainos vyriausybė turi išduoti licenciją per 30 dienų nuo eksporto paraiškos gavimo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)