Baltarusija, kuri šiemet tikisi gauti iš Rusijos 21,5 mln. tonų naftos, prašo Rusijos kitais metais padidinti naftos tiekimą iki 23 mln. tonų, o Maskva grasina sumažinti tiekimą iki 18 mln. tonų.

„Deramės, kad su šiomis apimtimis gautume trūkstamus 4–5 milijonus tonų. Manau, susitarsime... Jei ne, nepražūsime. Pasaulyje pakanka naftos. Prieš kelerius metus Rusija apskritai atsisakė tiekti naftą į Baltarusiją. Nepražuvome. Atsigabenome naftos iš Azerbaidžano ir Venesuelos“, – sakė A. Lukašenka.

Kilus Rusijos ir Baltarusijos ginčui dėl kainų, 2010–2011 m. Rusija nutraukė naftos „Urals“ tiekimą Baltarusijai. Tuo metu Minskas pirko lengvųjų rūšių naftos iš Venesuelos ir Azerbaidžano, kurią gabenosi per Ukrainos ir Baltijos valstybių uostus.

Tačiau jau 2011 m. kovą „Azeri Light“ naftos tiekimą sustabdė, o 2012 m. į Baltarusiją grįžo rusiška nafta lengvatinėmis kainomis. Nuo birželio Baltarusija nustojo pirkti naftą iš Venesuelos.

Primename, kad nafta iš Venesuelos atkeliaudavo į Baltarusiją per Mūgos (Estija) ir Odesos (Ukraina) uostus. Iki tiekimo pradžios Baltarusijos valdžia aktyviai aptarinėjo venesuelietiškos naftos tiekimą per Ventspilio ir Rygos uostus.

„Tačiau rusiška nafta ekonomiškai parankesnė. Nenorėtume jos netekti, esu įsitikinęs, kad to nebus“, – sakė Baltarusijos lyderis.

A. Lukašenka teigė, jog manais į didesnes naftos tiekimo apimtis Rusija reikalauja garantijų dėl 2–3 mln. naftos produktų iš Baltarusijos naftos perdirbimo gamyklų tiekimo į savo rinką.

„Rusai primygtinai prašo, kad tiektume jiems 2–3 mln. tonų benzino. Esame pasirengę tiekti rinkos sąlygomis“, – sakė A. Lukašenka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)