"Aišku, kad pati Ukraina savo skolų susimokėti negali. Tik trečioji šalis, pavyzdžiui, Europos Sąjunga ir Europos Komisija, gali garantuoti, kad padėjus Ukrainai, Slovakijai už dujas bus sumokėta", - R. Fico kalbėjo žurnalistams.

Kiek anksčiau šį mėnesį Rusijos dujų koncernas "Gazprom" pranešė didinantis į Ukrainą eksportuojamų dujų kainas daugiau nei trečdaliu. Pakilus kainoms ir atsiradus nerimui, kad Maskva Ukrainai dujų tiekimą gali iš viso nutraukti, Kijevas bando užtikrinti dujų tiekimo sutartis su kaimynais iš Vakarų.

Slovakija strategiškai palankiausiai išsidėsčiusi ir galėtų sėkmingai tiekti Ukrainai dujas iš Europos, tačiau savo ruožtu šalis bijo užsitraukti Rusijos nemalonę, nes visas dujas gauna iš Rytų. Taip pat Bratislavai palankios ir pajamos iš "Gazprom", nes rusų koncernas moka už Slovakijos dujotiekiu vykdomą tranzitą į Europą.

"Norime padėti Ukrainai, tačiau savo ruožtu turime rasti tokį techninį sprendimą, kuris nepažeistų mūsų sutarties su "Gazprom", - nurodo R. Fico.

Tiektų ir Vengrija

Vengrija pasirengusi tiekti gamtines dujas Ukrainai. Pasak Vengrijos užsienio reikalų ministerijos vadovo Janošo Martonyi, techniniu atžvilgiu, reversiniam dujų tiekimui - pasirengta, informuoja "Reuters".

J. Martonyi pastebėjo, kad Budapeštas palaiko Ukrainos teritorinį vientisumą ir pareiškė, kad "Krymo aneksija neteisėta". Dabar Vengrija didžiąją dujų iš Rusijos dalį gauna vamzdynu, kuris driekiasi Ukrainos teritorija.

Ukrainoje iškilo problema dėl tiekimo šaltinio, kai santykiai su Rusija smarkiai pablogėjo dėl situacijos Kryme. Gruodį Rusija planavo žymiai sumažinti dujų kainą Ukrainai, tačiau po Viktoro Janukovyčiaus nuvertimo šių planų nutarta atsisakyti. "Gazprom" vadovas Aleksejus Mileris pareiškė, kad nuo 2014 m. balandžio 1 dienos dujų kaina Ukrainai sieks 485,5 dolerių už tūkstantį kubinių metrų. Kovą "Gazprom" pristatė Ukrainai 1,95 mlrd. kubinių metrų dujų, bet už jas nebuvo sumokėta.

Pasak Ukrainos energetikos ministro Jurijaus Prodano, Kijevas pirktų rusiškas dujas, bet tik už teisingą kainą.

Pasak Rusijos energetikos ministro Aleksandro Novako, Ukrainos skola Rusijai už dujas, balandžio 9 duomenimis, siekė 2,238 mlrd. dolerių.

Kaip vieną iš alternatyvių dujų šaltinių, Kijevas svarsto reversinį dujų tiekimą iš Slovakijos. Tačiau, pasak J. Prodano, Slovakijos valdžia negali žengti šio žingsnio dėl galiojančio susitarimo su "Gazprom". Kitą savaitę derybos tarp Ukrainos ir Slovakijos dėl reversinio dujų tiekimo turėtų būti atnaujintos.

Bendras praleidžiamasis pajėgumas šiuo metu galiojančiais Ukrainoje reversiniais maršrutais iš Lenkijos ir Vengrijos siekia 7,2 mlrd. kubinių metrų dujų.

EK: reversinis dujų tiekimas iš Europos į Ukrainą atitinka teisines nuostatas

Reversinis dujų tiekimas iš Europos Sąjungos (ES) valstybių į Ukrainą visiškai atitinka Europoje galiojančias teisines nuostatas. Tokią informaciją penktadienį pateikė energetikos komisaro Guentherio Oettingerio atstovė spaudai Sabina Berger.

"Toks variantas visiškai atitinka ES įstatymus", - nurodė ji žurnalistams Briuselyje. Anot S. Berger, Europos Komisija (EK) tikisi, kad memorandumas dėl bendradarbiavimo tarp Slovakijos ir Ukrainos tiekiant dujas reversiniu būdu bus pasirašytas "kaip galima greičiau - jau po katalikiškų Velykų". "Tai leis Ukrainai papildomai kasmet gauti iki 8 mlrd. kub. metrų dujų, be to, ši dujų gaus ir iš Vengrijos bei Lenkijos", - nurodo atstovė spaudai.

Koncerno "Gazprom" valdybos pirmininkas Aleksejus Mileris kiek anksčiau išsakė abejonių, ar galimas dujų tiekimas Ukrainai iš Europos naudojant reversinę tiekimo schemą. "Pažvelgę į Ukrainos dujų tiekimo sistemą nesunkiai pamatysime, kad visa šalies sistema skirta kurą tiekti viena kryptimi, todėl techniškai tiekti dujas priešinga kryptimi neįmanoma", - kalbėjo jis, duodamas interviu televizijos kanalui "Rossija-24".

Kiek anksčiau Ukrainos energetikos ir anglių pramonės ministras Jurijus Prodanas teigė, kad dujų tiekimas reversiniu būdu leis šaliai kasmet užsitikrinti 7-10 mlrd. kub. metrų dujų importo iš Europos apimtis.