„Omega-3 riebalų rūgštys įeina į viso kūno ląstelių membranas ir veikia juose esančių receptorių funkcionavimą. Jos yra būtinos hormonų, kurie reguliuoja kraujo krešėjimą, arterijų sienelių susitraukimą ir atsipalaidavimą, uždegimines reakcijas organizme, gamybai.

Taip pat omega-3 rūgštys svarbios smegenų vystymuisi ir jų veiklai, kraujotakai bei cholesterolio kiekio reguliavimui, regėjimui, geresnei miego kokybei, gleivinių sausumo valdymui. Jos gali padėti esant dėmesio sutrikimams ir palengvinti menstruacijų skausmus. Visos šios naudos yra įrodytos moksliniais tyrimais“, – omega-3 svarbą išvardijo 2023-ųjų Lietuvos metų vaistininke pripažinta „Gintarinės vaistinės“ farmacininkė Sigita Korbutaitė.

„Camelia“ vaistininkas Deimantas Auškalnis papildė: „Omega-3 yra polinesočiosios riebalų rūgštys, būtinos biologiškai aktyvių junginių gamybai, imuninių organizmo reakcijų normalizavimui bei uždegiminių procesų slopinimui. Omega-3 taip pat padeda palaikyti normalią širdies ir kraujagyslių sistemos funkciją – atlikta nemažai mokslinių tyrimų, kurie parodė, kad kasdien vartojant omega-3 riebalų rūgštis, sumažėja minėtų ligų atsiradimo rizika. Šios rūgštys taip pat padeda palaikyti normalų galvos smegenų funkcionavimą bei normalų regėjimą“.

Ir nors omega-3 riebalų rūgščių galima gauti su maistu, daugelis mūsų vartojame nepakankamai jų turinčių maisto produktų, tad tenka vartoti ir maisto papildus. O tų papildų vaistinėse yra pačių įvairiausių. 

Portalo „Delfi“ kalbinti specialistai pakomentavo, kokių maisto produktų reikėtų vartoti daugiau, norint apsirūpinti omega-3 riebalų rūgštimis, kokie požymiai rodo, kad šių rūgščių nepakanka ir kaip išsirinkti maisto papildus, kurie užtikrintų geriausią šios medžiagos įsisavinimą.

Simptomai, rodantys omega-3 trūkumą


Vaistininkas D. Auškalnis pasakojo, kad omega-3 trūkumą galima pajusti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją