Vasarą ne vienam tenka pasukti galvą, kur dėti gausų daržovių derlių – agurkai, pomidorai, cukinijos ir kone visos kitos daržovės, kurių suvalgyti nespėjate, gali keliauti į stiklainiukus ir ramiai laukti žiemos. Skanu, sveikatai palanku, o tuo pačiu ir tvaru, mat nieko nereikia išmesti.
vitaminai
435 straipsnių
![](https://api.delfi.lt/media-api-image-cropper/v1/488fd530-7c7f-11ed-81cc-2b16f35f05c8.jpg)
Vitaminai – smulkiamolekuliai organiniai junginiai, kurie turi būti gaunami su maistu ir organizmo naudojami ne energijai išgauti (kaip maistas), o kaip valdymo, kofermentinės ir panašios medžiagos. Paprastai organizmas vitamino molekulių negamina visiškai arba gamina pernelyg mažai.
Žmogaus kūnas dažnai siunčia įvairius signalus apie sveikatos būklę. Skausmas, peršalimas, odos bėrimai, plaukų, nagų, dantų būklė – lengviausiai pajaučiami ar pastebimi rodikliai, kad kūnui reikia pagalbos. Nagai yra vieni dažniausiai pastebimų kūno dalių. Dėmės, iškilimai, forma ar net nagų spalva...
Nors apie antioksidantų svarbą galima išgirsti vis dažniau, tačiau daug kam šis terminas vis dar skamba tarsi neaiškus burtažodis. Paprastai tariant, tai yra medžiagos, svarbios ne tik mūsų gerai savijautai, bet ir grožiui. Jos atlieka itin svarbų vaidmenį susilpninant laisvųjų radikalų keliamą pove...
Kankina stresas, dažnai jaučiate fizinę ir emocinę įtampą, nuovargį, silpnumą? Gali būti, kad jums trūksta magnio. Specialistų teigimu, šis mikroelementas dalyvauja daugelyje gyvybiškai svarbių organizmo procesų – palaiko širdies, kraujagyslių ir nervų sistemos veiklą, padeda palaikyti gerą emocinę ...
B. Vanagas papasakojo nemalonius Dakaro ralio užkulisius – užsidarius bolide, tenka ištverti beprotišką karštį (1)
Pats laikas išmokti gyventi stipriai prakaituojant – dėl klimato kaitos kasmet dažnėja ir intensyvėja karščio bangos. Pernai pasaulyje buvo net 86 dienos, kai temperatūra pasiekė pavojingą sveikatai ribą. Užklupus ekstremaliam karščiui, prakaitavimas yra mūsų vienintelis išsigelbėjimas nuo perkaitim...
Visi puikiai žinome, kad švieži vaisiai – tikras vitaminų lobis organizmui, tačiau jų į kasdienę mitybą įtraukti verta ir dėl kitų priežasčių. Štai avokadą, skoniu nė iš tolo neprimenantį vaisiaus, galime drąsiai vadinti superproduktu – rankų pirštų neužtektų vardinant visas jo naudingąsias savybes.
Gydytojas ir vaistininkas apie tai, kas padeda stiprinti imunitetą – geriausiai veikia keli natūralūs būdai (3)
Atšalus orams ir atėjus rudeniui, susidaro puiki terpė virusams plisti. Daugėja ir sergančių peršalimo ligomis. Vaistininkai ir gydytojai atkreipia dėmesį – sloguojančių pacientų pikas paprastai stebimas gruodžio ir vasario mėnesiais, todėl skubantys apsaugoti save ir artimuosius dar gali suspėti, t...
Pirmąkart paragavo dilgėlių pesto ir nustebo dėl skonio: teko tramdyti save, kad visko nesuvalgyčiau
Nors tradiciškai jis ruošiamas iš bazilikų, šiandien pesto padažas gaminamas iš labai įvairių žalumynų. Jį ruošia iš krapų, morkų, petražolių ir kitokių lapų bei stiebelių. Auklių agentūros „Mama ir auklė“ įkūrėja, knygos „Kaip pasirinkti auklę“ autorė Ieva Augustinienė kviečia pasigaminti pesto iš ...
Intensyviai sportuojančių žmonių organizmas susiduria su neįprastai dideliu fiziniu krūviu, skirtingai nuo tų, kurie tiesiog aktyviai pasivaikščioja ar lengvai bėgioja parke. Dažnai profesionaliai sportuojančius prižiūri sporto medikai, jiems skiriamos įvairios periodinės sveikatos patikros. Šeimos ...
Parduotuvėse pasirodę pirmieji švieži ridikėliai ir salotos praneša apie artėjančio pavasario pradžią. Artėja laikas, kuomet galėsime praturtinti savo mitybą vitaminais, mineralais ir kitomis medžiagomis. Tačiau ar pagerės jūsų sveikata nuo pavasario gėrybių?
Dažnai dėl gyvensenos ypatumų ar ne itin sveikintinų mitybos įpročių neaprūpiname organizmo visomis reikalingomis medžiagomis ir mikroelementais, apie kurių trūkumą signalizuoja vienokie ar kitokie simptomai arba parodo tyrimai. Kad gerai jaustumėmės ir nestigtų energijos, neretai tenka praturtinti ...
Dažna šeimininkė daro šias klaidas: patarė, kaip gaminti bulves, kad iš jų būtų kuo daugiau naudos (6)
Apie tai, kaip teisingai reikėtų virti bulves, tikriausiai ginčijamasi nuo neatmenamų laikų. Išsiaiškinkime šį klausimą kartą ir visiems laikams. „Mano močiutė sakydavo, kad pavasarį ir žiemą bulves reikia pradėti virti šaltame vandenyje. Tačiau rudenį bulvės metamos jau į verdantį vandenį. Ir ji bu...
Maistas – viena iš pagrindinių žmogaus organizmo gyvavimo sąlygų, visavertė mityba suteikia reikiamų medžiagų, padeda puoselėti stiprią sveikatą ir palaikyti trokštamą energijos lygį. Kai kurie produktai liaupsinami ne visai pelnytai, o kiti iš tiesų yra lyderiai – aprūpina įvairiais vitaminais, min...
Yra tokia mokslo šaka, kuri vadinasi chronobiologija. Ji tiria ciklinių procesų, tokių kaip metų laikų kaita, įtaką įvairiems organizmams, įskaitant ir mūsiškį. Pavasario pradžia – puikus įtaką darančio ciklinio įvykio pavyzdys. Viena vertus, planeta atsuka saulei šiaurinį pusrutulį, todėl mes gauna...
DELFI TV laidoje „Sveikatos receptas” gydytoja dermatologė-trichologė pastebėjo, kad pacientai, besiskundžiantys plaukų slinkimu ar kitomis problemomis, dažnai kenčia visai ne nuo vitaminų trūkumo. Šių laikų problema gali tapti ir vartojamų vitaminų bei papildų gausa, sukelianti jų kiekio organizme ...
Žolininkė iš Kretingos dalijasi 2 arbatų receptais – padės jaučiantiems nuolatinį nuovargį ir turintiems problemų dėl skrandžio (3)
Artėjant pavasariui, nuovargį pajuntame daugelis. Dažniausia to priežastis – vitaminų ir mineralų stoka.
Omega-3 yra medžiaga, kurios pats žmogaus organizmas negamina. Jos turime užsitikrinti su maistu ir labai svarbu, kad jos netrūktų, nes ji yra be galo svarbi mūsų organizmui.
Visi žino, kiek svarbūs vitaminai mūsų organizmui. Bet ne visi žino, kiek jų reikia, kokių reikia, kaip juos tinkamai vartoti, kur laikyti. Biomedicinos studijas Jungtinėje Karalystėje baigusi Rusnė Tarvydaitė specializuojasi vitaminologijos moksle ir teikia konsultacijas tinklalapyje vithelp.lt. Ji...
Karalienės Marijos universitetas Londone kartu su Harvardo T. H. Chano visuomenės sveikatos mokykla atlikto plataus masto klinikinį tyrimą, kuris parodė, kad vitamino D trūkumą jaučiantiems vaikams vitamino D papildai nedidina kaulų atsparumo ir nesumažina kaulų lūžių rizikos. Tokie tyrimo rezultata...
Per pastaruosius kelis dešimtmečius atlikti klinikiniai tyrimai parodė glaudų ryšį tarp mitybos ir sveikatos, todėl dažnai nevengiama savo valgiaraštį papildyti ne tik sveikais maisto produktais, bet ir vitaminizuotais gėrimais bei maisto papildais. Tačiau, anot sveikatos priežiūros tinklo „Antėja“ ...