Tikriausiai kiekvienas, pirmą kartą paragavęs avokado, būna lengvai nustebęs – kodėl gi šį keistokos, muilą primenančios tekstūros vaisių taip garbina visas pasaulis. O štai suderinus jį su tinkamais produktais, pagardinus prieskoniais ar citrusinių vaisių rūgštele atsiskleidžia visai kiti skoniai.

Nenuostabu, kad Meksikos lobiu vadinami avokadai ne iš karto įsitvirtino ir Europoje – nuo tada, kai į mūsų žemyną juos pirmą kartą atvežė ispanai, praėjo keli šimtmečiai ir tik įvairioms salotoms pradėti naudoti avokadai atrado savo kelią į europiečių širdis. Šiandien avokadas – jau neatsiejama sveiko mitybos raciono dalis.

Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė pastebi, kad avokadai pastaraisiais metais išgyvena tikrą aukso amžių. Nors įprastai tituluojami pusryčių maistu, virtuvėje jie panaudojami žymiai universaliau. Iš jų gaminami įvairūs padažai, gardinamos salotos, makaronai, sriubos, plakami sveikuoliški kokteiliai ar net ruošiami desertai.

„Nors pavasarį prekybos tinklo lankytojai labiausiai laukia šviežių lietuviškų daržovių bei vaisių, į krepšelius dažnai keliauja ir iš kitų šalių atvykusios gerybės, tarp kurių avokadai – vieni populiariausių.

Atsižvelgdami į pirkėjų pageidavimus bei įpročius, jų siūlome skirtingų rūšių ir atkeliavusių iš skirtingų kraštų. Asortimente turime tiek įprastų, tiek ekologiškų avokadų, o pirkėjų patogumui parduotuvių lentynas pasiekia ir jau sunokę, ir žalesni, kurie namų virtuvėje gali būti ilgesnį laiką“, – sako G. Kitovė.

Avokadai

Naudingosios avokadų savybės ir gudrybė, kaip greitai juos sunokinti


Nors avokadų tikrai nepavadinsi mažai kaloringu produktu, valgyti juos į sveikatą gali net ir tie, kurie itin rūpinasi savo kūno linijomis. Sotūs ir maistingi vaisiai turi daug gerųjų mononesočiųjų riebalų, kurie padeda reguliuoti kūno svorį, ilgiau jaustis sotiems, sumažinti užkandžių kiekį. Lieknėjantiems vertingos ir avokaduose esančios skaidulinės medžiagos, turinčios teigiamos įtakos žarnyno veiklai, padedančios sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje, suteikiančios sotumo jausmą.

Avokaduose esantys riebalai svarbūs ir riebaluose tirpių vitaminų A, D, E, K, karotenoidų ir antioksidantų įsisavinimui. Tai viena iš priežasčių, kodėl šiuos vaisius patartina vartoti kartu su kitais produktais – įpjaustę šiek tiek avokadų į lėkštę, iš produktų turėsite kur kas daugiau naudos.

Viename avokade yra dvigubai daugiau kalio nei jų šaltiniu laikomame banane, taip pat jis praturtintas dvidešimt skirtingų vitaminų ir mineralų – įtraukę šių vaisių į kasdienį mitybos racioną, padėsite užtikrinti reikiamą vitaminų kiekį organizme, pagerinsite savijautą, širdies darbą. Be to, avokadus patartina vartoti tiems, kurie kovoja su bloguoju cholesteroliu kraujyje.

Prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė besirenkantiems avokadus rekomenduoja pirmiausia įsivertinti – valgysite juos iškart ar namuose laikysite ilgesnį laiką.

„Įdomu tai, kad avokadai ant paties medžio neprinoksta ir nokinasi tik nuskinti. Tad jeigu planuojate šiuos vaisius valgyti artimiausiu metu, prieš pirkdami paimkite avokadą į delną ir lengvai spustelėkite. Žalias avokadas yra kietas it akmuo, prinokęs – minkštesnis, tačiau nesuglebęs. Patikrinti, ar avokadas tinkamai sunokęs, galima ir nuėmus jo kotelį – jei avokado apačia ryškiai žalia, tai reiškia, kad vaisius yra visiškai prinokęs ir tinkamas valgyti. Jeigu ruda – tikriausiai avokadas bus pernokęs“, – pataria J. Sabaitienė.

Avokadų mėgėjams verta įsiminti ir keletą gudrybių, kaip parsineštus dar žalius, šiuos vaisius namuose greičiau sunokinti. Įdėkite avokadus į popierinį maišelį kartu su bananu ir laikykite kambario temperatūroje. Padėti šalia bananų, kur kas greičiau sunoks ne tik avokadai, bet ir kiti vaisiai. O sunokinti avokadą vos per 10 minučių galima suvyniojus į foliją ir pakaitinus iki 90 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Tačiau jei vertinate subtilų šio vaisiaus skonį ir gerąsias savybes, geriau leiskite jam sunokti natūraliais būdais.