Visą dieną traukia prie žemės, stinga energijos ir gero ūpo. Tai reiškia, kad praktiškai niekada neturėjau jėgų dirbti ir žaisti su vaikais. Būna dienų, kai negaliu pasikelti iš lovos, cosmopolitan.com rašo Pamela Valentine.

Laimei, šis vargas teko ne tik mums – tokių nuolat neišsimiegančių žmonių daugybė. Miego trūkumas specialistų rimtai vertinamas kaip visuomenės sveikatos problema. Kiekvienas gydytojas, sveikatos guru ar čiužinių pardavėjas teigia turįs atsakymą į klausimą, kaip pagaliau kokybiškai išsimiegoti.

Vieną vakarą su vyru nusprendėme kažką daryti, imtis priemonių.

Pasirinkome dvi knygas, kurių autoriai siūlė daugiau ar mažiau įgyvendinamus pokyčius: pirmoji knyga vadinasi „5 AM Miracle“ (autorius Jeffas Sandersas), o antroji – „Sleep Smarter“, kurią parašė Shawnas Stevensonas. Abejose knygose pateikti konkretūs siūlymai, kaip pagerinti miego kokybę. Eiti miegoti 21 val., keltis 5 val. ryto, jokių išmaniųjų prietaisų nuo 19.30 val. ir jokių snaudulio minučių ryte.

Nusprendėme savaitę eksperimentuoti ir išsiaiškinti, ar kokybiškesnis miegas lemia ir gyvenimo kokybę.

Pirmoji naktis

Turiu prisipažinti sugudravusi – išgėriau tabletę migdomųjų. Ar esate kada nors kėlęsi 5 valandą ryto? Specialiai? Dabar į šią avantiūrą įtraukite du mažus vaikus. Man reikėjo pagalbos. Laimei, vaistai padėjo anksti užmigti, tačiau pabudau valandą vėliau nei turėjau ir buvau siaubingai mieguista bei kraupios nuotaikos.

Vyras atsikėlė 5 val. ryto – puikios nuotaikos. Išgėrė kavos ir pradėjo puikią dieną. Eksperimentas įsibėgėja.

Antroji naktis

Šiek tiek panaršiusi internete, atsikračiau vaistų. Deja, mano mažiausiasis neužmigo iki 22 val. vakaro, o vidurnaktį lyg niekur niekur įsliūkino į mūsų lovą. Gulėjau ir žiūrėjau į lubas, iš vieno šono spaudžiama vyro, o iš kito ֪– niekaip nepailstančio vaiko. Gal dvi valandas ir pamiegojau, tačiau nubudau iš skausmo plyštančia galva. Dieną išgyvenau saujomis rydama vaistus nuo skausmo. Mano mylimas vyras jautėsi geriau nei bet kada. Kvailys, velniai rautų.

Trečioji, ketvirtoji ir penktoji naktys

Tiesa tampa vis akivaizdesnė: miegas man kelia didelį stresą ir nerimą. Kiekvieną vakarą su baime laukiu tos nelemtos 21 valandos. Rūpesčiai, stresas ir paniška baimė neužmigti valandų valandas, pramiegoti žadintuvai ir paralyžiuojantis nuovargis. Man ir toliau nesisekė išsimiegoti.

Mano vyras? Visai kita istorija. Keliasi 5 val. – jaučiasi puikiai. Kai šiaip ne taip pramerkiu akis, jis jau būna nusimaudęs po dušu, nusiskutęs, apsirengęs, išsiviręs kavos, pasirūpinęs vaikais ir pagaminęs pusryčius. Tiesą sakant, jo gera nuotaika labai užkrečiama. Vaikai pradėjo labiau mylėti tėvą. Aš pradėjau labiau žavėtis savo sutuoktiniu. Jis turėjo daugiau energijos ir noro ja dalintis su šeima. Ko norėjau aš? Bent naktį kokybiškai išsimiegoti.

Šeštoji naktis

Nuleidau rankas. Pasidaviau. Kai mano mylimas vyras 21 val. vakaro palaimingai atguldavo į lovą, aš dar kartą peržiūrėjau visą serialo „Orange Is the New Black“ sezoną. Net nebebandžiau. Numojau ranką į visus tuos patarimus kokybiškiau išsimiegoti, nes nemačiau jokių teigiamų pokyčių – atrodė, kad situacija kiekvieną dieną vis blogėja.

Tikrai nesakau nusprendusi niekada nebesistengti. Vyro pastangos ir jo pasiekti rezultatai negalėjo nepalikti įspūdžio. Galbūt toks ritmas paprasčiausiai netiko mano organizmui. Galbūt prieš miegą reikėjo paskaityti ar pasižiūrėti kokią nuobodžią televizijos laidą? Miego įpročiai labai individualus dalykas.

Septintoji naktis

Taigi pasakiau sau pasiduodanti. Pamaniau – lai vyras sau laimingas pučia į akį (tiksliai nuo 21 val.), o aš pasižiūrėsiu televizorių. Vaikus guldome apie 20 val., tad turėjau šiek tiek laiko sau.

Dėl kažkokios nepaaiškinamos priežasties, sprendimas nespausti savęs į jokius rėmus leido ramų ramiausiai užmigti. Pasirodo, tereikėjo liautis sielotis, ir viskas susidėliojo į savo vietas. Nespėjus deramai suvokti, kas vyksta, nuskambėjo žadintuvas – už lango skaisčiai švietė saulė. Štai koks mano sėkmės receptas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)