Kokios gudrybės tokiu atveju padeda ir ką tėvams reiktų žinoti apie vaikų mitybą, atskleidžia spiegel.de.

Dažnas vaikas verčiau jau badaus nei valgys sriubą. Kol mama siūlo visas namuose esančias daržoves ir vaisius, bei giria sumuštinius su juoda duona, keturmetis jai atsako: „Aš to nemėgstu“. Nepaisant mėginimų perkalbėti „bent jau paragauk“ ir „tu net nežinai, koks to skonis“, kova prie vakarienės stalo dažniausiai pralaimima ir ant vaiko lėkštės galiausiai atsiranda privaloma skrudinta duona su šokoladiniu kremu. Ir nors taika šeimoje taip išsaugoma, tėvus ir toliau graužia sąžinė, kad dėl savo atžalų padarė nepakankamai.

Daugėja antsvorio turinčių vaikų

Tyrimais nustatyta, kad per pastaruosius du dešimtmečius antsvorio turinčių vaikų ir paauglių skaičius stipriai išaugo. Roberto Kocho instituto duomenimis, kas šeštas vaikas nuo septynerių iki dešimties metų sveria daugiau nei turėtų.

Roberto Kocho institutas vykdė didelio masto „Vaikų ir jaunimo sveikatos tyrimą“, kurio metu pirmiausiai buvo ištirta maždaug 17 tūkstančių berniukų ir mergaičių (nuo naujagimių iki 17 metų) sveikatos būklė. Geroji žinia: vaikai yra sveikesni nei manyta iki šiol. 94 procentai apklaustų tėvų vertina savo vaikų sveikatos būklę kaip gerą ar labai gerą. Savo sveikatai aukščiausią įvertinimą skiria 88 procentai tyrime dalyvavusių vaikų nuo vienuolikos iki septyniolikos metų.

Tačiau viskas nėra taip puiku, kaip atrodo. Problemų su mitybos elgesiu apstu amžiaus grupėje nuo trejų iki septyniolikos metų. 90 procentų berniukų ir mergaičių per dieną suvartoja žymiai mažiau nei mitybos specialistų rekomenduojamas penkias vaisių ir daržovių porcijas. O štai saldžių gėrimų vartojimas su vaiko amžiumi tik auga.

Sotus reiškia sotus

„Šiandien net maži vaikai valgo per daug gatavų produktų ir daro tai nuolat“, - teigia Vokietijos mitybos draugijos atstovė Petra Schulze-Lohmann. Nepriklausomai nuo pagrindinių valgymų vaikai nuolat skatinami užkandžiauti. Ar pakeliui į namus iš vaikų darželio, ar prekybos centre – keksiukas visada po ranka. „Tėvai dažnai nesupranta natūralios savo vaikų pasisotinimo ribos. Vaikui sotus reiškia sotus“, - tikina P. Schulze-Lohmann.

Rezultatai akivaizdūs: vis daugiau vaikų ir paauglių serga suaugusiųjų diabetu. „Tai ypač taikytina jaunimui nuo 17 iki 18 metų, kurie turi daug antsvorio“, - sako Annette Hilbig iš Dortmunde veikiančio Vaikų mitybos tyrimų instituto. Ilgainiui taip pat padidėja išeminės širdies ligos, hipertenzijos bei riebalų apykaitos sutrikimų rizika.

Reklama įtakingesnė už tėvus

Vaikams įskiepyti sveikos ir subalansuotos mitybos įpročius – sudėtinga užduotis. Tokius maisto produktus, kaip vaisiai ir daržovės, atžalos dažniausiai vertina skeptiškai. Taip yra dėl vadinamosios naujo maisto fobijos (angl. food neophobia), kai žmogus bijo nežinomų maisto produktų. Instinktai skatina bijoti – galbūt avokadas arba grybai yra nuodingi?

Be to, vaikai negali suvokti sveikos mitybos pridėtinės vertės. „Atlygis laukia pernelyg tolimoje ateityje“, - teigia P. Schulze-Lohmann iš Vokietijos mitybos draugijos. Subalansuotos mitybos galimai užtikrinti ilgesni gyvenimo metai mažųjų tikrai neskatina valgyti obuolių, ypač kai paragavęs šokolado iškart pasijauti gavęs atlygį.

A. Hilbig iš Vaikų mitybos tyrimų instituto įsitikinusi, jog problemų kelia ir į vaikus nutaikyta maisto produktų sektoriaus rinkodara. Reklaminiai šūkiai dažnai vaikams yra svaresni už tėvų reikalavimus. Tai sukelia papildomų sunkumų ugdant sveikos vaikų mitybos įpročius.

Tad ką gi daryti, kai vaikai jokiu būdu nenori atsisakyti įvairiausių skanėstų? Versti, papirkinėti ar perspektyvoje numatyti atlygį? Amerikietė Elizabeth Pantley šiems klausimams išnagrinėti skyrė savo knygą „The No-Cry Picky Eater Solution“, kurioje aptariama, kaip vaikams padėti priartėti prie sveikos mitybos.

Tai, kas iš pirmo žvilgsnio atrodo kaip šūkiai, atidžiau įsigilinus virsta praktiškais patarimais. Štai patys svarbiausi:

· Ne pamokslaukite, o mokykite. Tokie grasinimai, kaip „jeigu tu nesuvalgysi visko, tai...“ dažniausiai tikslo pasiekti nepadeda. Verčiau pateikite vaikams protingas ir praktiškas taisykles. Pavyzdžiui, prieš galutinį kokio nors sveiko maisto produkto atsisakymą būtina atsikąsti ir suvalgyti du jo kąsnius.

· Stenkitės sudominti. Makaronai su žaliuoju bazilikų padažu skamba prasčiau, nei iš tiesų yra šio patiekalo skonis. „Tėvai galėtų pasimokyti iš reklamos ir susikurti savą sveiko maisto rinkodaros koncepciją“, - pataria mitybos specialistė A. Hilbig. Tarp vaikų nepopuliariems patiekalams pasitelkus fantaziją galima sugalvoti viliojančius pavadinimus, pavyzdžiui, spagečiai gali virsti kirminėlyčių salotomis, o pesto padažas – galaktikos kečupu.

· Būkite pavyzdžiu. „Tėvai neįtikins vaikų sveikai maitintis, jeigu propaguos vandenį, o patys gers vyną“, - įsitikinusi ekspertė P. Schulze-Lohmann. Vaikai mokosi stebėdami ir kopijuodami. Todėl ugdant subalansuotos mitybos įpročius labai svarbus asmeninis tėvų pavyzdys.

· Teisingai interpretuokite signalus. „Vaikui sotus reiškia sotus“, - primena P. Schulze-Lohmann. Alkio ar sotumo signalams vaikystėje dar niekas nedaro įtakos ir taip turėtų būti ir ateityje. Mėginimai perkalbėti laikantis žaidimų taktikos „vienas šaukštelis už...“ gali sutrikdyti natūralų alkio ir sotumo reguliavimą. Maži vaikai geriausiai iš visų įgauna tiek energijos, kiek jiems jos reikia.

· Stebėkite, kaip keičiasi skonis. Bėgant laikui žmogaus skonio pojūtis keičiasi. Vaikai skonį jaučia labiau, be to, kartais kartoką tokių daržovių, kaip brokoliai ar Briuselio kopūstai, skonį sieja su sugedimu ar nuodingumu. Todėl patariame pasiūlyti vaikams patiekalo komponentų atskirai, kad jie galėtų pajusti kiekvieno jų skonį ir suprasti, kas jiems skanu, o kas ne.

· Mokykitės kantrybės. Jeigu vaikas valgo nereguliariai ir tik tai, ką pats nori – ne visada reiktų pulti dėl to nerimauti. Vaiko kalorijų poreikis dėl augimo stipriai svyruoja. Be to, bandydami įpratinti atžalą prie naujų sveikesnių maisto produktų, nepasiduokite pernelyg greitai. „Kartais prireikia iki penkiolikos bandymų, kol vaikas pradeda valgyti naujus maisto produktus“, - tikina P. Schulze-Lohmann.

· Žingsnis po žingsnio. Negalima uždrausti mėgstamų patiekalų, tokių kaip kukurūzų dribsniai ar skrudinta duona, verčiau bandykite juos vėl ir vėl pakeisti kažkuo sveikesniu. Pavyzdžiui, daug cukraus ir mažai maistinių medžiagų turinčius sausus pusryčius galima papildyti riešutais ir vaisiais, o vietoj kvietinės skrudinimui skirtos duonos pasiūlykite atžalai pilno grudo duoną. Žingsnis po žingsnio maistinių medžiagų kiekį pakelsite iki normos.

· Paskatinimui neduokite nesveiko maisto. Jeigu vaiką norite apdovanoti ar paskatinti, jokiu būdu tam negali būti naudojami saldumynai. Taip jie taps kažkuo ypatingu, jų noras bus stiprinamas ir vaikai tokio atlygio norės vis labiau. Šokoladas ir vaisiniai guminukai gali būti duodami, tačiau tik laikantis tam tikrų taisyklių. Patarimas: penkis kartus per dieną suvalgyti vaisių ar daržovę ir kartą – saldumyną.

· Įdiekite reguliarumą. Vaikai orientuojasi į pasikartojančius ir pažįstamus atvejus. Jei kartą nustatoma kokia taisyklė, jie jos laikosi tarsi automatiškai. Tėvai gali tuo pasinaudoti ir diegdami savo atžaloms sveikos mitybos įpročius, svarbu tik nustatyti protingas taisykles. Patarimas: nustatykite tikslius valgymo laikus – tris pagrindinius valgymus ir du tarpinius užkandžiavimus. Arba, per pietus ir vakarienę turi būti suvalgoma bent po vieną porciją daržovių.

· Neignoruokite patiekalų įvairovės. Vaikai turi susipažinti su vaisių ir daržovių įvairove bei skirtingais jų paruošimo būdais. Įvairių rūšių daržoves galima pateikti žalias kaip salotas arba išvirtas – garnyrui. Tėvai gali eksperimentuoti su forma, spalvomis ir konsistencija – taip bus gaunami vis kitokie patiekalai. Kartais vaikui nepatinka ne patiekale esanti morka, o taip, kaip jis paruoštas.

· Kartu gaminkite valgį. Vaikai turėtų dalyvauti ruošiant maistą. Taip jie ne tik susipažins su maisto produktais, kuriuos vėliau ras savo lėkštėje, bet ir supras, kiek reikia įdėti pastangų, kad patiekalas atsirastų ant stalo. Tuo pat metu jie galės išsakyti savo konkrečius norus ir pageidavimus.

· Skatinkite gebėjimą apsispręsti. Tėvai ne visada būna šalia tuo metu, kai jų atžalos valgo. Tėvai turėtų skatinti vaikų gebėjimą priimti sprendimą kiek ir kokių produktų norėtų suvalgyti. Tam jiems reikia paruošti pakankamą subalansuotų maisto produktų pasirinkimą. „Paprastai tai puikiai veikia“, - tikina ekspertė P. Schulze-Lohmann.

· Valgymą paverskite įvykiu. Valgymas ne šiaip sau pasisotinimas, bet ir visos šeimos buvimas kartu. Vaikai turi suprasti, kad bendras valgymas prie vieno stalo yra malonumas, todėl skatinkite valgymo kultūrą. Tėvai turėtų pasirūpinti ramia atmosfera ir jaukia aplinka. Patiekalai turėtų būti patiekiami taip, kad keltų apetitą, nes ir vaikams galioja ta pati taisyklė – valgome ir akimis!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)