Pasaulio istorijoje gausu patvirtintų faktų apie pranašaujančius, ateitį nuspėjančius sapnus. Taip, prieš pat nužudymą prezidentas Abraomas Linkolnas susapnavo savo mirtį, laidotuves ir apie tai papasakojo savo žmonai ir dviem artimiausiems draugams. 1968 m. Kathleen Middleton visą kovo mėnesį sapnavo tą patį sapną apie Roberto Kenedžio nužudymą. Apie sapne matytus vaizdinius ji oficialiai pranešė birželio 4 dieną, o birželio 5 dieną Kenedis buvo nužudytas. 1966 m. Pietų Velse Abertono gyvenvietėje dėl žemės nuošliaužos sugriuvo mokykla, nusinešusi 144 mokinių ir mokytojų gyvybes.

Suprantama, kad toks rezonansinis atvejis buvo nuodugniai ištirtas, apklausti žuvusiųjų giminaičiai ir kiti gyventojai. Katastrofoje žuvusios dešimtmetės Eryl Mai mama atskleidė, kad jos dukra papasakojo jai apie sapną, kuriame detaliai matė ateityje įvyksiančią katastrofą. Apklausus 60 gyventojų, išaiškėjo, kad net 30 iš jų prieš įvyksiančią katastrofą sapnavo košmarus. Vienas iš modernios psichoterapijos pradininkų Karlas Jungas (Carl Jung) susapnavo savo motinos mirtį bei 1914 m. katastrofą Europoje. Tikriausiai galima pateikti labai daug pavyzdžių, kada sapnai išpranašavo tai, kas įvyks artimoje ar tolimoje ateityje. Bet medicinos pasaulyje mus domina tai, ar sapnas gali būti svarbus prasidedančios ar dar nediagnozuotos ligos simptomas. Ar reikalingi moksliniai tyrimai, siekiant nustatyti, ar yra specifiniai sapnai, būdingi konkrečiai ligai ir ar patys sapnai gali turėti įtakos ligos eigai.

Julius Kalibatas

Jau Antikos laikais Graikų filosofas ir mokslininkas Aristotelis rašė, kad apie prasidedančią ligą galite gauti informaciją miego fazėje. Šiuo metu mokslo pasaulyje atlikta daug tyrimų, siekiant išaiškinti sapnų reikšmę ankstyvai neurodegeneracinių ligų diagnostikai. Nustatyta, kad sapnuojami sunkūs, pilni negatyvių emocijų bei lydimi nevalingų judesių sapnai kai kurių mokslininkų nuomone rodo didelę tikimybę (>80 proc.), kad tai gali būti pirmas simptomas neurodegeracinės ligos, kuri aiškiai apie save gali pranešti tik po 10 ar 15 metų. Dažniausiai mes susiduriame su Parkinsono liga, kuriai būdingi motorikos sutrikimai: tremoras, judesių sulėtėjimas, sutrikusi koordinacija. Taip pat galimi balso, uoslės pokyčiai, vidurių užkietėjimas.

12 metų trukmės mokslinio tyrimo metu buvo stebėta 3,8 tūkstančio pacientų, sergančių Parkinsono liga, būklė. Kassavaitinius naktinius košmarus sapnavo nuo 17 iki 78 proc. tiriamųjų. Pastebėta, kad kuo dažnesni agresyvesni ir sunkesni buvo sapnai, tuo greičiau progresavo liga. Pats Džeimsas Parkinsonas 1817 m. rašė, kad miego metu atsirandantys nevalingi galūnių judesiai bei jų stiprėjimas, artėjant prabudimo fazei, yra aliarmo ženklas.

Miegas

Kita pagal dažnumą neurodegeracinė liga, kai fiksuojami negatyvūs sapnai, yra taip vadinama demencija su Lewy kūneliais (alfa-synonuclin sankaupos smegenyse), kuriai būdinga motorikos bei kognityvinių funkcijų sutrikimai. Beje, naktiniai košmarai gali kamuoti sergant depresija, potrauminio stresu ir retais atvejais net nėštumo metu. Kai kurie sapnai gali padėti diagnozuoti širdies-kraujagyslių sistemos ligas.

Gerai įsiminė atvejis, kai mano kolega kelias naktis sapnavo, kad atsisėdęs į savo automobilį jaučia, jog mašinos vairas labai arti krūtinės, kas sukelia diskomfortą. Kadangi jokių kitų simptomų nebuvo, nekreipė dėmesio. Deja, po savaitės buvo išvežtas į ligoninę dėl infarkto. Vadinasi, sapnas buvo vienintelis progresuojančios naktinės stenokardijos simptomas. Todėl šeimos gydytojai visuomet įspėja: kai sapnuojama, jog žmogus jaučiasi suspaustas visuomeniniame transporte, lifte, spaudžia drabužiai ar slegia patalynė, tai gali būti požymis koronarinio nepakankamumo.

Sapnuose mes atsiduriame virtualioje realybėje, kuri gali būti nemaloni, agresyvi su siaubo elementais. Pastebėta, kad po susapnuotų naktinių košmarų žmogus dažnai atsibunda išpiltas šalto prakaito, o širdis atrodo, kad iššoks iš krūtinės. Sapno sukeltas stresas neigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą, todėl gali išprovokuoti kraujagyslių spazmus, širdies ritmo sutrikimus. Beje, ištyrus 254 žmonių grupę, nustatyta, kad tiek polinkis sapnuoti naktinius košmarus, tiek naktiniai košmarai koreliuoja su kardiologiniais simptomais. Vadinasi, tam tikrais atvejais sapnai gali ne tik įspėti, bet ir pabloginti ligos eigą.

Todėl įsiklausykime į savo sapnus, nes kartais tai yra būdas jums pranešti apie atsiradusias sveikatos problemas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją