Dar mitybos specialistai riešutus vertina ir dėl juose esančios ląstelienos, baltymų, vitaminų ir mineralų, įskaitant B grupės vitaminus, vitaminą E, kalį ir magnį.

Jeigu reiktų išrinkti pačius maistingiausius ir valgantiems naudingiausius riešutus, tai neabejotinai būtų graikiniai riešutai – juose itin daug žmogaus organizmui reikalingų omega 3 riebiųjų rūgščių, kurios labai svarbios odos sveikatai ir spindesiui. Graikiniuose riešutuose, lyginant su kitais riešutais, taip pat daugiausia antioksidantų, teigiama „American Chemical Society“.

Riešutai – riebus užkandis, tad juose daug kalorijų. Pakanka suvalgyti vos nedidelę saujelę, ir sotumo jausmas bus juntamas gana ilgą laiką. Riešutai naudingi ne tik riebalais. Sotumo jausmą ir energijos suteikia baltymai, jie užtikrina, kad cukraus kiekis kraujyje kiltų lėtai. Tai padeda išvengti staigių noro suvalgyti ką nors saldaus ar turinčio daug angliavandenių priepuolių. Tiesą sakant, atlikti tyrimai leidžia daryti išvadą, kad riešutai padeda veiksmingai kontroliuoti apetitą, o tai viena iš geriausių prevencinių antsvorio ir nutukimo prevencijos priemonių.

Tyrimas taip pat atskleidė: jeigu kiekvieną mielą dieną valgote riešutų, rūpinatės savo sveikata. 2016 metais specialistai apžvelgė 29 tyrimų, kuriuose dalyvavo per 819 tūkst. žmonių, išvadas ir išsiaiškino, kad 20 gramų riešutų per dieną (nedidelė saujelė) širdies ligų riziką sumažina beveik 30 proc., vėžio – 15 proc., o pirmalaikės mirties – 22 proc.

Tyrimo metu analizuota informacija apie visus ant medžių augančius riešutus, įskaitant lazdyno riešutus, graikinius riešutis ir žemės riešutus (kurie, tiesą sakant, yra ankštiniai). Yra atliktas ir dar vienas įdomus tyrimas, kurio išvadose pabrėžiama, kad, kiekvieną dieną valgydami riešutus, galite ne tik išvengti, bet ir kontroliuoti antrojo tipo diabetą.

Nors savo valgiaraštyje atsisakyti riešutų ir yra tikrai neprotinga mintis, labai svarbu pasirinkti deramas porcijas, bes riešutai tikra kaloringi. Nustatyta, kad patys kaloringiausi – makadamijų riešutai. Ketvirtyje stiklinės šių riešutų – net 240 kalorijų.

Kalbant apie tokį patį kiekį graikinių riešutų, jame 160 kalorijų, pistacijoje ir karijų riešutuose – 170 kalorijų, žemės riešutuose ir anakardžiuose – apie 200 kalorijų. Jeigu turite riboti druskos kiekį, verčiau rinkitės nesūdytus riešutus.

Norėdami sumažinti su riešutais gaunamų kalorijų bagažą, nesuklysite pasirinkdami neapdorotus ar sausai skrudintus riešutus, o ne aliejuje kepintus. Ketvirtyje stiklinės riebaluose skrudintų migdolų – 238 kalorijos, o kepintuose sausu būdu – 206 kalorijos (turėkite omenyje, kad kalorijų skirtumai gali būti ir ne tokie akivaizdūs).

Taigi išvada aiški – riešutai puikiai tinka kaip užkandis ar net ingredientas gaminant maistą. Riešutai puikiai dera su džiovintais vaisiais, jais galima gardinti salotas, jogurtą ar pusryčių dribsnius. Smulkinti riešutai puikiai tiks žuvies patiekalams gardinti. Jeigu jums skaniausi riešutai be jokių papildomų priedų, per dieną suvalgykite nedidelę saujelę – tiek pakaks puikiai savijautai ir gerai sveikatai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)