aA
Lapkričio 8-ąją minint Europos sveikos mitybos dieną, visą pasaulį sukausčiusios pandemijos metu vėl aktualus tampa mitybos klausimas, jo įtaka sveikatai, imunitetui.
Edita Gavelienė
Edita Gavelienė
© DELFI / Josvydas Elinskas

Vilniaus universiteto (VU) Medicinos fakulteto docentė, VU ligoninės Santaros klinikų Hepatologijos, gastroenterologijos ir dietologijos centro gydytoja dietologė, med. m. dr. Edita Gavelienė sako dažnai girdinti klausimą, ką valgyti siekiant tapti atspariam nuo virusų. Mitybos ekspertė tikina, kad svarbiausia ne konkretus maisto produktas, bet pats maistas, jo įvairovė ir, žinoma, kiekis.

E. Gavelienės nuomone, grėsminga epidemiologinė situacija Lietuvoje ir visame pasaulyje ne tik neleidžia ignoruoti kalbų apie maistą, bet jas ir skatina, nes išlieka viltis, kad maistas šiuo sudėtingu laikotarpiu gali mums padėti išsaugoti sveikatą.

„Skaitant straipsnius žiniasklaidoje, analizuojant šiuo metu atliekamas studijas, ryškėja 3 pagrindinės tendencijos: svarbi maisto įvairovė, maistas turi būti maistinių medžiagų, o ne emocijų koregavimo šaltinis, o maisto papildus reikia vartoti tik tuomet, kai tai būtina“, – sako gydytoja dietologė.

Edita Gavelienė
Edita Gavelienė
© DELFI / Andrius Ufartas

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, mūsų sveikata daugiausia priklauso nuo gyvensenos ir mitybos. Kalbėdama apie maisto įvairovės svarbą, E. Gavelienė pabrėžia, kad nėra vieno maisto produkto, kuris žmogaus organizmą aprūpintų visomis maistinėmis medžiagomis ir tinkamu jų kiekiu. Todėl renkantis maisto produktus vertėtų vadovautis jų įvairovės principais, išdėstytais maisto pasirinkimo piramidėje.

„Tyrimais patvirtinta, kad dažnas karantino periodo palydovas – nuobodulys. Jo išvarginto asmens mityboje gausėja riebalų, angliavandenių, baltymų, o visumoje – kalorijų. Dar vienas palydovas – stresas, kurio fone ieškoma „komfortinio maisto“, dažniau kramsnojama, užkandžiaujama, taip pat renkantis turtingą angliavandenių maistą.

Angliavandeniai skatina serotonino gamybą, kas iš esmės yra nuostabu ir kelia pozityvumą, mažina nerimą, todėl angliavandenių turtingas maistas yra tarsi antistresinė priemonė. Ir kuo didesnis glikeminis indeksas, tuo tas „antistresinis“ veikimas labiau išreikštas“, – pasakoja gydytoja dietologė.

Angliavandeniai
Angliavandeniai
© Shutterstock

Jos teigimu, dažnas „komfortinio maisto“ vartojimas – pirmas žingsnis kalorijų pertekliaus link, kuris gali komplikuotis į riebalinio audinio išvešėjimą – nutukimą.

„Nutukimas – lėtinio uždegimo būklė, kuri blogina plaučių, širdies, endokrininės sistemos veiklą ir, kaip parodė pastarųjų mėnesių įvykiai, sietina su rimtomis COVID-19 komplikacijomis“, – pabrėžia specialistė.

Ekspertė įvardija ir dar vieną su stresu susijusią problemą – miego sutrikimą, kuris taip pat skatina užkandžiavimą ir per didelio maisto kiekio suvartojimą: „Kalbant apie bet kurio maisto kiekį – jis gali būti netinkamas. Net ir labai sveiko maisto irgi gali būti per daug. Žinoma, galima pasistengti pasirinkti tokį maistą, kuris skatina serotonino bei melatonino (pastarasis svarbus geram miegui) gamybą – jį vartoti reikėtų pirmoje dienos pusėje, jis tinka pietums. Tuomet pakaks laiko, kad suvalgytas maistas būtų panaudotas reikiamų hormonų sintezei.“

E. Gavelienė į savo kasdienį valgiaraštį ne tik karantino metu pataria būtinai įtraukti lapines daržoves, šakniavaisius, avižas, migdolus, bananus, vyšnias (gali būti ir šaldytos). Taip pat ir maisto, kurio baltymuose yra gausiau amino rūgšties triptofano (serotonino bei melatonino prekursorius).

Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
© Shutterstock

„Šiuo požiūriu pirmauja pieno produktai. Pirmenybė – rūgusio pieno produktams: pasirūpinsim ir emocijomis, ir žarnynu, beje – tai labai susiję“, – teigia gydytoja dietologė.

Nereikėtų pamiršti su maistu gauti ne tik makronutrientų (baltymai, riebalai, angliavandeniai), bet ir mikronutrientų (vitaminai, mineralinės medžiagos). Būtent mikronutrientai yra oksidacinio streso slopintojai. Oksidacinis stresas – visų uždegiminių procesų palydovas. Svarbūs mikronutrientai – vitaminai E ir C, betakarotenas, vitaminas D, B grupės vitaminai, selenas, cinkas, geležis, omega 3 riebalų rūgštys.

„Kad visa tai gautume su maistu, reikėtų vėl prisiminti sveikatai palankaus maisto parinkimo piramidę. Jei savo lėkštės turinį dėliosime pagal ją, nieko papildomai vartoti nebereikės“, – teigia VU docentė.

Europos sveikos mitybos dienos proga E. Gavelienė linki visiems dirbantiems ir besimokantiems nuotoliniu būdu, daug laiko praleidžiantiems namuose per karantiną saugoti savo sveikatą ir neprarasti optimizmo: „O gal būtent dabar ir yra pats geriausias metas pradėti taisyklingai maitintis? Nes sveika mityba yra gyvybiškai būtina mūsų imuninei sistemai, kuri kovoja su virusais.“

naujienos.vu.lt
Ką valgyti?
Ką valgyti? Į klausimus atsakys dietistė Vaida Kurpienė. Atsakymų ieškokite Delfi Plius.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(150 žmonių įvertino)
3.0933

Dietologė įvertino sultinio naudą: kai kuriais atvejais jis ne padės, o tik pablogins situaciją (21)

Apie gerąsias sultinio savybes ir didžiulę jo naudą sveikatai kiekvienam tikriausiai teko...

Gydytojas patarė, kaip išsaugoti atmintį iki senatvės, – tai daug lengviau, nei galvojate (83)

Viena iš didžiausių baimių pasenti yra susijusi su atminties netekimu ar aštraus proto praradimu....

Giedrė Balčiūtė | D+

Ar paprastas gėrimas sparčiai tirpdo kilogramus: gydytoja įvertino, kokio galima tikėtis poveikio (4)

Toks lieknėjimo būdas interneto erdvėje pristatomas kaip tikras išsigelbėjimas, norintiems...

5 įpročiai, kurie padės rečiau sirgti ir pamiršti vaistus (3)

Nors pandemija ir karantinas daugelį gyventojų įkalino namuose ir sumažino jų ūpą kurti...

Treneris Pauliukevičius atsakė, ar daugiau kartų pakartojus pratimą greičiau sudeginsim riebalus (31)

Šį kartą treneris Andrius Pauliukevičius papasakojo, ar darant didesnį to paties pratimo...

Top naujienos

Loterijoje laimėtas milijonas laimės neatnešė – moteris net nesuprato, kaip prarado visus pinigus (396)

Loterijoje, kurioje net nedalyvavo, laimėtas milijonas kaip reikiant apsvaigino vienos Marijampolės...

Vytautė Merkytė | D+

Genetiškai modifikuoti raupai ir maras – tik dalis to, ką sovietai ruošė pasauliui: štai kokie eksperimentai vyko slapčiausioje bazėje

Viena paslaptingiausių vietų Sovietų Sąjungoje buvo sala, nepažymėta jokiame oficialiame...

Nausėda: realu iki vasaros paskiepyti 70 proc. suaugusių žmonių (154)

Prezidentas Gitanas Nausėda teigia, kad iki vasaros nuo koronaviruso paskiepyti 70 proc. suaugusių...

Naujas Eurolygos antirekordas: „Chimki“ pralaimėjo jau tryliktą kartą iš eilės suklupo ir „Real“, „Bayern“ bei „Valencia“ (14)

Eilinę, bet tuo pačiu istorinę nesėkmę Eurolygos turnyre patyrė praėjusią savaitę Rimą...

Sinoptikų prognozėje – permainingi orai: po šiltesnio savaitgalio sugrįš smarkus sniegas (4)

Įvairūs krituliai ir temperatūra apie 0 laipsnių, štai kas mūsų laukia ne tik artėjantį...

Lietuvis aplankė vieną kraupiausių vietų pasaulyje: atrodo, kad patekau į siaubo filmą (35)

Lietuviai mėgsta keliauti po egzotiškas salas, dažniausiai įsivaizduoja, kad ten galima atitrūkti...

Dailius Dargis | D+

Netradicinė kontrabanda, iš kurios finansuojamas terorizmas: pirkdami klastotes, tampate to dalimi (1)

Pirmoje netradicinės kontrabandos straipsnių ciklo dalyje - Vilniaus mados salonų „Du broliai“...

„Zenit“ sutramdė „Anadolu Efes“ klubą, o Gudaitis tapo mačo MVP (17)

Eurolygos 21-asis turas startavo šeimininkų pergale. Sankt Peterburgo „Zenit“ (13/6)...

Pusmetį dėl kolegos balso virpėjusi moteris jį sutiko gyvai vakarėlyje – tokio scenarijaus pavydėtų ne vienas (62)

Kaskart išgirdus jo balsą drugeliai pilve kaip pašėlę imdavo plakti sparneliais... Gyvai jo net...

Kurį laiką dingusio iš viešumos Jacko Ma vaizdo pokalbis atnešė 58 mlrd. dolerių palengvėjimo atodūsį (26)

Jis kalbėjo mažiau nei minutę ir nieko nepasakė apie Kinijos vyriausybės persekiojimą,...