1. Pakeiskite mitybą

Jei valgote daug perdirbtų maisto produktų ir cukraus, galite pagreitinti senėjimo procesą. Tyrimais nustatyta, kad tinkamos maistinės medžiagos padeda smegenims ilgiau geriau funkcionuoti. O specialios dietos, kuriose daugiausia dėmesio skiriama visaverčiam, šviežiam maistui, sulėtina senėjimo progresavimą.

2. Atlikite fizinius pratimus

Yra daug tyrimų, patvirtinančių, kad fiziniai pratimai yra vienas geriausių būdų sulėtinti senėjimo procesą.

Viename tyrime, paskelbtame žurnale „Aging Cell“, nustatyta, jog visą gyvenimą sportavusių žmonių raumenų masė, cholesterolio kiekis ir net imuninės sistemos veikla buvo tokia pati, kaip daug jaunesnių žmonių.

Sportas

3. Leiskite laiką lauke

Vitaminas D, kurį galite pasisavinti iš saulės, pasižymi daugybe sveikatai naudingų savybių. Vieno tyrimo metu nustatyta, kad moterys, kurių vitamino D kiekis didesnis, taip pat turėjo ilgesnes telomeras – DNR ląstelių galinę dalį, lemiančią ląstelės gyvavimo trukmę.

4. Naudokite apsauginį kremą nuo saulės

Nors vitaminas D gali padėti gyventi ilgiau, saulės žala gali sutrumpinti jūsų gyvenimą ir sukelti vėžį.

Amerikos dermatologijos akademija (AAD) rekomenduoja dengti odą drabužiais, naudoti plataus spektro SPF 30 arba didesnį apsauginį kremą nuo saulės ir ieškoti pavėsio, jog išvengtumėte priešlaikinio senėjimo.

5. Gerkite daugiau vandens

Drėkinimas yra vienas iš pagrindinių būdų sulėtinti senėjimą. Vienoje klinikoje aiškinama, kad vanduo padeda atsikratyti atliekų šlapinantis, prakaituojant ir tuštinantis, palaiko normalią temperatūrą, sutepa bei amortizuoja sąnarius, padeda apsaugoti jautrius audinius.

6. Meskite rūkyti

Mokslo duomenimis, rūkymas gali ne tik sukelti vėžį, bet ir pagreitinti rūkančiųjų senėjimą. Viename tyrime nustatyta, kad tabako rūkymas gali turėti įtakos odos biofiziniams parametrams, ypač dermos ir epidermio storiui ir tankiui bei nosies raukšlėms.

7. Gerinkite dantų higieną

Teikdami pirmenybę burnos higienai, ne tik išsaugosite geresnę dantų išvaizdą, bet ir galite išvengti su amžiumi susijusių problemų, tokių kaip širdies ir kraujagyslių ligos, insultas bei diabetas. Naujausi tyrimai taip pat susiejo dantenų ligas su didesne demencijos ir Alzheimerio ligos rizika.

8. Skirkite dėmesio žarnyno sveikatai

Tyrimų duomenimis, gerųjų bakterijų kiekio didinimas žarnyne, dar vadinamas žarnyno mikrobiomu, gali padėti apsisaugoti nuo su amžiumi susijusių ligų, pavyzdžiui, demencijos.

9. Sumažinkite stresą

Daugelyje tyrimų lėtinis stresas siejamas su greitesniu senėjimu. Viename jų nustatyta, kad lėtinį stresą patiriančių žmonių ląstelių telomeros trumpėja greičiau. Stresas taip pat siejamas su uždegimu.

10. Daugiau miegokite

Išsimiegokite. Tyrimai rodo, jog miegas suteikia jūsų ląstelėms galimybę ištaisyti pažeidimus. Miego fondo duomenimis, pakankamas miego kiekis gerina nuotaiką, skatina širdies sveikatą, reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, gerina protinę veiklą, atkuria imuninę sistemą, padeda atsikratyti streso ir numesti svorio.

11. Vartokite mažiau alkoholio

Galiausiai, jei norite gyventi ilgiau ir sulėtinti senėjimą, apsvarstykite galimybę sumažinti alkoholio vartojimą. Kaip teigiama žurnale „Aging“ paskelbtame „Northwestern Medicine“ atliktame tyrime, tam tikrų rūšių alkoholio vartojimas ilgą laiką ir besaikis gėrimas greitina biologinį senėjimą.

Įspėjame, kad šis turinys yra pramoginio pobūdžio ir nebūtinai gali suveikti.