Alfas Ivanauskas kalbino žaliavalgę, pirmojo žaliavalgių restorano Lietuvoje „RawRaw“ įkūrėją Olgą Dzindzeletą.

Ką reikėtų daryti pirmiausia, norint tapti žaliavalgiu?

Pirmiausia reikėtų savęs paklausti: ar tai tikrai mano noras? Ne dėl kažko kito, draugų ir pan. Jei atsakysite, kad tai darote dėl savęs – tai yra svarbiausia. Ką reikėtų daryti toliau, yra įvairių nuomonių. Vieni sako, kad reikėtų pradėti palaipsniui. Bet man viskas įvyko per vieną dieną. Ir aš nejaučiau jokio diskomforto ar streso. Bet jei jums sunku atsisakyti kažkokio produkto, gal tada reikėtų mažinti jų atsisakymą palaipsniui. Jei jus veiks aplinkinių įtaka ir girdėsite neigiamas nuomones. Žinokite, kad niekas Jums neturi nurodinėti, kaip elgtis. Kiekvienas turime mylėti save ir jei žmonės pastebės tą meilę, jie Jums nenurodinės, ką reikia daryti ar nedaryti.

Kalbama, kad žiemą Lietuvoje žaliavalgiams nėra, ką valgyti. Kokia jūsų nuomonė, ir ką jūs renkatės savo maisto racionui?

Aš valgau pakankamai mažai, bet būtent žiemos sezono metu, valgau labai mėgstamas salotas. Rauginti kopūstai, avokadas, o toliau gali būti įvairios variacijos. Brokoliai, žalumynai. Mėgstu ir burokėlius. Galite pasimarinuoti moliūgą, įvairias daržoves. O rytais geriu žaliuosius kokteilius su saulėgrąžų daigais, obuoliais, bananais, špinatais ar kitais žalumynais.

Svarbu konsultuotis su gydytojais ir nereiktų kitų versti imtis šių principų, jei jie nenori pvz.: vaikų. Taip?

Taip. Laikantis žaliavalgystės principų svarbu konsultuotis su gydytoju, nes kiekvienas organizmas yra skirtingas. O dėl vaikų, galiu pasakyti tiek, jog kuo mažesni vaikai, tuo jie labiau mėgsta valgyti žalią maistą. Jei norite pakeisti ne tik savo, bet ir vaikų mitybą, reikėtų taip pat pasikonsultuoti su gydytojais, bet nepamiršti ir vaiko paklausti, ko jis pats norėtų.

Kaip konkrečiai pasikeitė savijauta pradėjus valgyti pagal žaliavalgystės principus?

Metų bėgyje aš supratau, kas yra tikroji sveikata. Lyg visada buvau sveikas žmogus, bet atsirado geresnė nuotaika, tokia vidinė ramybė, net euforija. Galiu pasakyti, kad mano mama turėjo problemų su sąnariais ir prieš žaliavalgystę, man taip pat buvo prasidėjusios šios bėdos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (84)