Kai kas tvirtina, kad jie netgi gali padėti sergant rimtomis ligomis, pvz., vėžiu, Parkinsono liga, akių makulų degeneracija, fibromialginiu skausmu ir depresija.

Socialiniuose tinkluose jas liaupsina garsenybės. Paklausa tokia didelė, kad visame pasaulyje, įskaitant Australiją, dygsta alternatyvios terapijos centrai. Pacientai raginami išsitiesti patogiuose odiniuose krėsluose, kol jiems į veną kapsi IV vitaminai, žiūrėti „Netflix“ ir gurkšnoti arbatėlę.

Tik ar tie lašai veikia? O gal mes mokame už labai brangų šlapimą? Pažiūrėkime, ką sako mokslas.

Kas ta IV vitaminų terapija?

IV vitaminų terapija vitaminus ir mineralus leidžia tiesiai į kraujotaką per adatą, kuri duriama tiesiai į jūsų veną. Terapijos gerbėjai tiki, kad tai leidžia įsisavinti daugiau maistinių medžiagų, nes šitaip apeinamas virškinimo procesas.

Šių injekcijų teikėjai teigia pritaikantys vitaminų ir mineralų formulę priklausomai nuo paciento poreikių.

Tarkim, šiuo metu daugelis Australijos centrų siūlo lašų „kokteilius“, kurių sudėtyje yra imunitetą skatinančių vitaminų ir mineralų, tokių kaip vitaminas C ir cinkas, padedančių apsisaugoti nuo gripo. Tarp kitų populiarių terapinių seansų puikuojasi „Energijos užtaisas“ ir „Spindesys“. Vienas IV vitaminų seansas gali trukti 30-90 minučių ir kainuoja nuo 80 iki 1000 Australijos dolerių, arba 55-700 JAV dolerių.

Ar IV vitaminų terapija veikia?

IV terapija pati savaime nėra nauja – medicinoje ji žinoma ir naudojama ištisus dešimtmečius. Ligoninėse ji dažnai pasitelkiama į pagalbą pacientams hidratuoti ir būtiniausioms maistinėms medžiagoms suteikti, jei kyla problemų dėl žarnyno absorbcijos, arba jei dėl operacijos pacientui sunku valgyti ar gerti.

Infuzijomis medikų priežiūroje dažnai gydomas tam tikrų konkrečių maistinių medžiagų, pvz., vitamino B12 arba geležies, trūkumas.

Tačiau „kokteiliai“, kuriuos „plaka“ ir pacientams lašina IV vitaminų terapijos klinikos, nėra paremti moksliniais įrodymais. Jokiais klinikiniais tyrimais nepatvirtinta, kad tokio tipo vitaminų injekcijos suteikia kokią nors naudą sveikatai arba yra būtinos gerai savijautai.

Tiesą sakant, apskritai esama labai mažai tyrimų, kurie nagrinėtų jų veiksmingumą.

Yra viena „Myers' kokteilio“ (magnio, kalcio, vitamino C ir įvairių B grupės vitaminų tirpalo) apžvalga. Tačiau joje pateikiami tik klientų atsiliepimai, surinkti nagrinėjant atskirus atvejus.

Kitas tyrimas nagrinėjo IV vitaminų terapijos veiksmingumą mažinant simptomus 34 žmonėms, kenčiantiems lėtinį fibromialginį skausmą. Nerasta jokių reikšmingų skirtumų tarp tų, kurie kartą per savaitę aštuonias savaites iš eilės leidosi „Myers' kokteilį“, ir tų, kurie to nedarė.

Apskritai kalbant, autoriai pastebėjo stiprų placebo efektą. Kitaip tariant, daugelis žmonių teigė, kad jų simptomai palengvėjo įšvirkštus „fiktyvaus“ kokteilio.

Kitame tyrime, kuriame buvo nagrinėjamas IV vitaminų vartojimas fibromialgijos atveju, kaip tik ir trūko placebo grupės, dalyvavo tik septyni pacientai ir buvo pastebėtas tik trumpalaikis simptomų pagerėjimas. Vienintelis likęs paskelbtas tyrimas nagrinėjo IV vitaminų terapijos taikymą astmai. Tačiau šis tyrimas buvo dar prastesnės kokybės.

Kokia yra IV vitaminų terapijos rizika?

Netgi kalbant apie vitaminus ir mineralus, gero dalyko irgi gali būti per daug. Pavyzdžiui, jei pavartosite daugiau riebaluose tirpaus vitamino A, negu jums reikia, jūsų kūnas perteklių kaups, rizikuodamas pakenkti svarbiausiems organams, tokiems kaip kepenys.

IV vitaminų terapijos „kokteiliai“ taip pat turi reikšmingą vandenyje tirpių vitaminų C ir B kiekį. Juos apdoroja inkstai ir išskiria su šlapimu, kai jų kiekis viršija organizmo pajėgumus. Taigi jūs gaunate labai brangų šlapimą.

Be to, IV vitaminų terapija kelia infekcijos riziką. Kiekvieną kartą, kai jums įbedama IV adata, ji atveria tiesioginį kelią į jūsų kraujotaką, apeinant gynybinį jūsų odos mechanizmą, saugantį nuo bakterijų.

Žmonės, sergantys tam tikromis ligomis, kaip antai inkstų nepakankamumas, neturėtų bandyti IV vitaminų terapijos, nes jų inkstai nepajėgia greitai pašalinti iš organizmo tam tikrų mineralų. Šiems žmonėms kalio perteklius gali sukelti širdies priepuolį.

Žmonės, kankinamiems širdies, inkstų ligų ar aukšto kraujospūdžio, taip pat reikėtų vengti IV vitaminų terapijos, nes trūkstant nuoseklaus stebėjimo gali kilti skysčių pertekliaus pavojus. Galimos skysčių pertekliaus pasekmės šiems pacientams – širdies nepakankamumas, lėtas žaizdų gijimas ir sutrikusi žarnyno funkcija.

Taigi, koks nuosprendis?

Dauguma mūsų sveikatai reikalingų vitaminų ir mineralų gauname valgydami subalansuotą maistą, kuriame yra daug įvairių maisto rūšių ir maisto produktų grupių. Įsisavinti vitaminus ir mineralus iš maisto – kur kas paprasčiau, pigiau ir saugiau.

Jei jums nediagnozuotos medicininės priežastys lašinti vitaminus infuzijos būdu ir šis metodas nėra išrašytas gydytojo, vitaminus ir mineralus geriau gauti ne iš lašinės, bet iš maisto lėkštės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)