Gynėjai Markas Beneta ir Edvinas Girdvainis, saugas Ovidijus Verbickas – tai nauji veidai, kuriuos draugiškoms rungtynėms su Rumunija ir Rusija pasikvietė E. Jankauskas.

„Neturime šimto žaidėjų pasirinkimo“, – paklaustas apie mažai pasikeitusį kandidatų sąrašą, pripažino treneris.

Maža to, pasirinkimą dar labiau sutrumpino vieno komandos atakų lyderio Arvydo Novikovo netektis, nebus ekipoje ir I. Pankratjevo „palaidotų“ žaidėjų.

„Kalbėjau su Žydrūnu Karčemarsku – jis nori susikoncentruoti ties žaidimu klube, jo sutartis eina į pabaigą. Nesakau, kad galutinai atsisakė rinktinės, bet šioms rungtynėms prašė jo nekviesti. Mariaus Stankevičiaus situacija panaši, klubas kovoja dėl patekimo į aukščiausią Ispanijos lygą. Labai gaila, kad nebus A. Novikovo – jo žmona laukiasi pirmagimio“, – vardijo E. Jankauskas.

Pavasario kontrolinius susitikimus nusprendė praleisti ir I. Pankratjevo laikais pagrindiniu rinktinės vartininku tapęs Giedrius Arlauskis.

Kalbėdamas apie pastarąjį, E. Jankauskas užsiminė, jog praėjusį rudenį ant šalies žiniasklaidos užpykęs vartų sargas nepageidauja žaisti nacionalinėje komandoje viso pasaulio čempionato atrankos ciklo metu.

„Giedrius prašė jo nekviesti, nes nori atsigauti po traumos. Šiame cikle jis prašė būti nekviečiamas. Bet ateityje žaidėjo nuomonė galbūt keisis. Konkrečiai jis nepasakė, kad nežais visą ciklą“, – dėstė E. Jankauskas.

Trumpiausia rinktinės kandidatų sąraše – puolėjų grafa. Joje tėra Lukas Spalvis, Deivydas Matulevičius ir krašte žaidžiantis Fedoras Černychas. Bet E. Jankauskas teigia, kad tiek žaidėjų pakanka.

„Ir L. Spalvis, ir F. Černychas dabar yra geros formos, problemų nematau“, – pažymėjo specialistas.

Tuo metu į taktikos, kurią ketina naudoti, niuansus naujasis rinktinės strategas nesileido.

„Dviračio išrasti nebandysime. Kokia bus strategija ir žaidimo modelis, konkrečiau supažindinsime žaidėjus, viešai nenorėčiau gilintis į žaidimo konstravimą“, – atsiprašė E. Jankauskas.

Kokius sprendimus pasirinks buvęs puolėjas, futbolo gerbėjai galės išvysti kovo 23 d. rungtynėse su Rumunijos komanda ir kovo 26 d. akistatoje su Rusija.

„Žaidžiame su labai galingomis komandomis. Kruopščiai išanalizavome jų rungtynes. Kuo kruopščiau tai darai, tuo labai pradeda prakaituoti delnai. Abiems varžovams tai bus svarbios dvikovos, nes abiems tai – vienas paskutinių testų prieš Europos čempionatą. Gal ir norėtųsi pradėti karjerą rinktinės trenerio poste nuo lengvesnio uždavinio, pavyzdžiui, Butano ar Liuksemburgo, bet yra kaip yra. Tobulėti geriausia žaidžiant su stipriu priešininku, kuris parodo tavo klaidas, parodo tiems, kurie per gerai apie save galvoja, kaip yra iš tikrųjų“, – kalbėjo E. Jankauskas.

Penktadienį jis oficialiai pristatė ir savo trenerių štabą. Asistentais E. Jankauskas pasirinko Igorį Moriną, Roką Garastą ir Audrių Ramoną.

Nuo vaikystės E. Jankausko pažinotas buvęs rinktinės futbolininkas I. Morinas bus atsakingas už rungtynių analizę, treniruočių plano sudarymą, žaidėjų stebėjimą. Nacionalinėje futbolo akademijoje (NFA) iki šiol dirbusio Roko Garasto veiklos sritis bus naujų technologijų taikymas, o A. Ramonas treniruos vartininkus.

Taip pat patvirtinta, kad nacionalinių rinktinių direktoriaus pareigose Robertą Tautkų pakeis Mindaugas Zurza.

Lietuvos rinktinės kandidatų sąrašas rungtynėms su Rumunija ir Rusija:

Vartininkai

Vytautas Černiauskas (Bukarešto „Dinamo“, Rumunija);
Emilijus Zubas (Belsko Bialos „Podbeskidzie“, Lenkija);
Ernestas Šetkus („Sivasspor“, Turkija).

Gynėjai

Vytautas Andriuškevičius (Leuvardeno „Cambuur“, Olandija);
Markas Beneta (Klaipėdos „Atlantas“);
Valdemaras Borovskis (Jonavos „Lietava“);
Deividas Česnauskis (FK „Trakai“);
Georgas Freidgeimas (Pavlodaro „Irtyš“, Kazachstanas);
Edvinas Girdvainis („Marbella“ FC, Ispanija);
Linas Klimavičius (Vilniaus „Žalgiris“);
Tomas Mikuckis (Chabarovsko „SKA Energija“, Rusija);
Egidijus Vaitkūnas (Vilniaus „Žalgiris“).

Saugai

Vytautas Lukša (Vilniaus „Žalgiris“);
Saulius Mikoliūnas (Vilniaus „Žalgiris“);
Mindaugas Panka (Petah Tikvos „Hapoel“, Izraelis);
Deimantas Petravičius („Nottingham Forest“, Anglija);
Vykintas Slivka (Hertogenboso „Den Bosch“, Olandija);
Artūras Žulpa (Kostanajaus „Tobol“, Kazachstanas);
Mantas Kuklys (Vilniaus „Žalgiris“);
Ernestas Veliulis (Marijampolės „Sūduva“);
Ovidijus Verbickas (Klaipėdos „Atlantas“).

Puolėjai

Fedoras Černychas (Balstogės „Jagiellonia“, Lenkija);
Deivydas Matulevičius (FC „Botosani“, Rumunija);
Lukas Spalvis („Aalborg“ BK, Danija).