Prireikė trejų metų, tačiau sulieknėjau 27-iais kg. Iš pradžių kilogramai tirpo, nes vietoje mėsainių pradėjau valgyti salotas, bet po trijų mėnesių lieknėjimo procesas sustojo.

Ėmiau panikuoti ir ateinančius metus tai badaudavau, tai persivalgydavau, persitempdavau sportuodama.

Tris mėnesius bandžiau nevalgyti gliuteno turinčių produktų. Kai išgirdau apie paleolitinę dietą, nustojau valgyti avižinę kodėl, vos neišėjau iš proto. Galiausiai nustojau laikytis šios dietos, bet vis galvojau, kaip man maitintis. Per dieną nubėgdavau 8 – 11 km, tai badaudavau, tai persivalgydavau.

Pradėjau bijoti eiti į restoranus ar vakarėlius, kur būdavo daug maisto. Man sutriko žarnyno veikla, organizmas praėjo netoleruoti kai kurių maisto produktų, it pamišusi sverdavausi du kartus per dieną.

Ėmiau skaityti knygas apie mitybą. Kiekviena knyga žadėjo puikią sveikatą ir liekną figūrą, jei valgysi tą ir atsisakysi ano. Nustoti valgyti mėsą, grūdinius produktus ar baltymingus produktus, kad geriau jausčiausi? Maniakiškai ėmiau galvoti, kaip valgyti, ką valgyti, kada valgyti. Galiausiai nutariau tiesiog mažiau valgyti, tačiau kuo labiau stengiausi, tuo labiau tolau nuo esminio dalyko, kuris iš pradžių padėjo lieknėti – sveiko proto.

Praėjusią vasarą man nuolat užkietėdavo viduriai, buvo padidėjęs skrandžio rūgštingumas. Atrodė, kad nebevirškina nieko, ką suvalgau. Medikai tvirtino, kad tai dirglios žarnos sindromas, bet nerado, kas man yra, tik nusprendė, kad netoleruoju laktozės. Vieną dieną nutariau nustoti jaudintis dėl visko ir tiesiog sveikai maitintis, užuot valgius mažiau ar griežtai vengus kokių nors produktų.

Šiuo metu be jokios konkrečios dietos ir be kokios nors maisto produktų grupės atsisakymo esu sulieknėjusi 27-iais kilogramais. Šiuo metu nebesisveriu, tačiau telpu į patinkančius drabužius.

Kai nustojau stresuoti, ką valgyti, baigėsi visi negalavimai. Kai nustojau perdėtai galvoti apie maistą, sąmoningai pasirenku sveikesnius produktus. O galiausiai – nustojus jausti stresą ir laikius maistą priešu, ėmus subalansuotai maitintis, svoris normalizavosi ir nebesvyruoja.

Taigi keli mano patarimai jums:

1. Atraskite mėgstamų sveikų produktų ir pastoviai jų valgykite.

Paklauskit savęs, ar galiu valgyti šiuos mėgstamus produktus visada? Jei atsakymas taip, valgykite. Aš mėgstu vištieną, lašišą, daržoves, jogurtą ir obuolius. Kai atrasite sveikų ir maistingų produktų, kuriuos mėgstate, skonio receptoriai prie jų įpras, tad imsite jų norėti.

2. Atraskite patinkančią mankštą, pratimus ir mankštinkitės, kad gerai jaustumėtės.

Man patinka bėgioti ir joga. Bėgu, kiek galiu, nes jei nebėgioju, mane apima depresija. Nemėgstu šokti ir bėgti trumpas distancijas. Atraskite savo mėgstamų pratimų, kurie padėtų gerai jaustis ir pasiekti norimą svorį.

3. Pradėkite užrašinėti, ką suvalgote per dieną, kaip jaučiatės, koks apetitas.

Nėra nieko, kas tiktų absoliučiai visiems. Vieniems tinka visoks maistas mažomis porcijomis, kitiems – dideli kiekiai. Aš verčiau suvalgau didelį kiekį sveiko maisto nei mažai ko nors nesveiko. Geriau suvalgysiu daugiau daržovių negu mažai salotų su majonezu, man labiau patinka pabėgioti ir sočiai pavakarieniauti nei daug valgyti dieną. Visi turi savo dienotvarkę, tereikia ją atrasti.

4. Nesižavėkite dietomis ir neatsisakykite maisto produktų, jei tai nėra būtina.

Beveik kiekvienoje dietoje patariam valgyti kuo daugiau neperdirbtų maisto produktų, vengti perdirbto maisto, perdirbtų baltymų ir cukraus. Avižinių kruopų košė neįeina į paleolitinę dietą, o graikinis jogurtas nėra veganiškas, bet tai sveiki, maistingi produktai. Valgykite jų, jei mėgstate.

5. Visada būkite pasirengę.

Nešiokite vaisių, sveikų užkandžių. Į šeimos pietus atsinešu jogurtą ar džiovintų vaisių ir grūdų batonėlių, nes ten būna daug saldumynų, nenoriu kęsti pagundų. Reikia žinoti savo silpnas vietas ir rasti sveikesnių alternatyvų.

6. Atsiminkite – nesate Beyonce, besiruošianti pasirodymui, todėl neskubinkite savęs.

Man prireikė trejų metų, kad sulieknėčiau 27-iais kg, bet jie nebegrįžo. Mankšta, sportas ir sveika mityba – gyvenimo būdas, ne projektas.
Nedarykite to dėl atostogų, vestuvių ir šventės. Visada taip darykite.

7. Raskite būdų, kaip patenkinti save emociškai.

Joga nuramino mano protą, išvalė negatyvias mintis. Būna dienų, kai reikia ilgiau pamiegoti, išgerti daugiau vandens, kai reikia daugiau poilsio. Tokiomis dienomis klausau savo kūno, įsiklausau, ko jis prašo. Visada išsimiegokite, gerkite pakankamai vandens ir pozityviai mąstykite. Jūs pats sau geriausias gydytojas, treneris, dietologas ir virėjas. Pasitikėkite savimi, vadovaukitės sveiku protu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)