„Jeigu kalbėti apie kiaulienos šašlyką, kadangi tai yra populiariausias variantas, verta pradėti nuo mėsos pasirinkimo. Siūlau rinktis sprandinės nugarinę dalį, nes ji yra minkštesnė, ten yra pats tas riebaliukas”, – pasakoja virtuvės šefas.

Jo teigimu, nemažiau svarbu atkreipti ir į mėsos kvapą. Jaunos kiauliena turi lengvą pieno kvapą.

„Galiausiai būtina ją nuplauti, nusausinti ir pjaustyti. Siūlau pjaustyti ne kubeliais, o piršto storio ilgio kabaliukais. Taip pat svarbu, kad visi gabaliukai būtų vienodo dydžio, nes tada jie vienodai kepa, na, o tada marinuojame”, – pasakoja virtuvės šefas.

Pasak jo, marinavimui jis dažniausiai naudoja baziliką, prieskonių mišinį „Chmeli suneli“ arba „Persilade“ ir citrinos sultis.

„Jeigu mes dedame prieskonius, kurie būna su druska, tai tas santykis būna 20 g vienam kilogramui, o jeigu druską dedame atskirai 10 g kilogramui. Vienam kilogramui kiaulienos šašlyko galime naudoti 2 citrinų sultis, priklausomai nuo jų dydžio. Ir tada dedame aliejų. Kodėl būtinai aliejų? Jeigu naudojame kažkokią rūgštį, taip galite sudeginti mėsą, todėl aliejus apsaugo nuo nudegimo. Kalbant apie druską, galiu pasakyti, kad yra daug ginčų, bet aš 28 m. dedu druską ir mėsa niekada nebūna sausa, sausina ne druska, o rūgštis”, – sako R. Bolgovas.

Ruslanas Bolgovas

Jis priduria, kad geriausia naudoti saulėgrąžų arba rapsų aliejų, kadangi jie neturi jokio skonio, palyginus su alyvuogių aliejumi. Aliejaus, pasak šefo, reikia naudoti 40-50 ml vienam kilogramui.

„Taip pat vertėtų nepamiršti šviežiai maltų pipirų, pagal skonį. Galite naudoti ir svogūnus, pavyzdžiui, jeigu norite greitai užmarinuoti su jais – visiškai juos sumalkite. O jeigu norite palikti marinuotis per naktį, galite tiesiog juos supjaustyti pusžiedžiais ir sumaišyti su marinatu. Bet nepamirškite, kad svogūnas raugina mėsą, todėl rekomenduojama suvalgyti ją per parą. Marinuodami be svogūnų, galite laikyti 3-4 d.”, – kalbėjo jis.

R. Bolgovo prideda, kad kepti mėsą reikėtų 200 laipsnių temperatūroje kažkur 15 min., po to šašlykas jau pradeda sausėti. Jis pasidalino, kad be tradicinio kiaulienos šašlyko, atsiranda poreikis ir kitiems patiekalams ant žarijų. Šefo teigimu, paskutiniu metu tapo labai populiarūs burgeriai, kuriuose dažniausiai naudojamas jautienos maltinis.

Kiaulienos šašlyko populiarumas menksta

Apie tai, kad šašlykai vis rečiau tampa pirkėjų pasirinkimų teigia ir parduotuvių atstovai. Anot ekspertų, lietuvių mėgstamiausias išlieka tradicinis kiaulienos šašlykas, tačiau populiarėja paukštienos šašlykai bei sparčiai auga jautienos kepsnių bei kitų griliui skirtų jau marinuotų mėsos gaminių pardavimai.

Kaip teigia „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė, kiaulienos šašlykai sudaro apie 60 proc. nuo visų parduodamų šašlykų, tačiau jų populiarumas menksta ir kasmet vis daugiau nuperkama vištienos bei kalakutienos šašlykų.

„Glaudžiai bendradarbiaujame su Lietuvos mėsos perdirbimo įmonėmis ir kasmet vasaros grilio sezonui pristatome naujienų, kurias žmonės noriai išbando. Daugiau kaip 60 proc. vis parduodamų šašlykų klientai įsigyja vasaros savaitgaliais. Prieš karantiną pirkėjų krepšeliuose dažniausiai atsidurdavo sveriama produkcija, tačiau pandemija pakeitė vartotojų įpročius ir dabar klientai mieliau renkasi fasuotus mėsos produktus”, – kalbėjo E. Dapkienė.