Gydytoja pripažįsta, kad neapsikrėsti nuo namiškių – gana sudėtinga. Ji vardija įvairias priežastis – tiek artimas kontaktas, tiek bendra nedidelė aplinka lemia, kad sergant vienam šeimos nariui, ligoniu gali neužilgo tapti ir kitas.

Vis tik, saugantis galima mėginti gripo išvengti. Pasak N. Vaicekauskienės, pagrindiniai patarimai – tie patys, kurie skiriami ir kai namiškiai serga bet kuriuo kitu virusu. „Pagrindiniai principai – kaip ir sergant virusinėmis ligomis. Tai yra vėdinimas, palaikant kiek vėsesnę aplinką, atskirų indų, higienos priemonių naudojimas, drėgnas paviršių šluostymas“, - kalbėjo ji. Gydytoja taip pat pataria naudoti vienkartinę kaukę – kas reiktų naudoti pagal gamintojų instrukcijas.

Kitas būdas – nepamiršti nuolat stiprinti savo organizmo. „Galima pagalvoti apie papildus, stiprinančius imunitetą, vitaminą C, vaisių valgymą. Tai pagrindinės priemonės“, - išvardintus patarimus apibendrino ji.

Jei susirgo sutuoktinis, su kuriuo gyvenate viename kambaryje, esant galimybei, patartina laikinai persikelti gyventi į kitą kambarį. „Bet kokiu atveju, ar tai gripo, ar kitas virusas, izoliacija yra geriau, nes reikia ir tą kitą kambarį kitaip vėdinti“, - kalbėjo N. Vaicekauskienė.

Ji primena – dar ne vėlu nuo gripo pasiskiepyti. „Pagrindinė profilaktikos priemonė – skiepytis, tai vienareikšmiška. Nieko gudriau mes neturime, yra dar vaistai gripo, bet čia jau kalbame apie tai, ką skiria gydytojai. Dar ne vėlu pasiskiepyti nuo gripo, vis tiek egzistuoja įrodymai, pagrįsti tyrimai, yra statistiškai paskaičiuota, kad skiepai mažina sergamumą, komplikacijas“, - sakė gydytoja.

Lietuvos sveikatos apsaugos ministerija nurodo, kad atėjus metui, kai šalyje pradeda plisti gripas, gyventojams reikėtų reguliariai plauti rankas su muilu ir vandeniu arba naudoti rankų dezinfekcijos priemones (pvz., dezinfekuojančias servetėles rankoms), ypač nusikosėjus ar nusičiaudėjus; kosint ar čiaudint užsidengti nosį ir burną (geriausia vienkartinėmis nosinaitėmis, galima užsidengti skepetaite, sulenkta alkūne); panaudotas nosinaites nedelsiant išmesti tam skirtose vietose; stengtis neliesti akių, nosies ir burnos, ypač neplautomis rankomis; vengti masinių renginių, nesilankyti žmonių susibūrimo vietose (jei to išvengti neįmanoma – dėvėti apsauginę kaukę); susitikus su kitais asmenimis, vengti prie jų liestis (apkabinti, bučiuoti, spausti ranką).