Prieš keletą metų lietuvių lėkštes ir kepsnines užkariavusi mėsainių mada trauktis nežada. O ir nereikia – įsiminus keletą pagrindinių taisyklių, sultingas grilyje keptas mėsainis gali tapti firminiu vasaros patiekalu! Kad taip nutiktų, prekybos tinklas „Lidl” ir grilio meistrė, BBQ mama vadinama Halina Bovševič, dalijasi patarimais, kaip tinkamai iškepti mėsą, pasirinkti ingredientus bei kokia tvarka juos dėlioti.
Asociatyvi nuotr.
© Shutterstock

Mėsos paplotėlis – 50 proc. sėkmės

Virtuvės šefė tikina, kad ruošiantis kepti mėsainius, svarbiausia – kokybiška mėsa. Jei gaminsite klasikinį jautienos mėsainį, rinkitės šiek tiek riebesnę smulkintą jauteną – iškeptas paplotėlis bus sultingesnis. Jei turima mėsa liesesnė, grilio meistrė pataria į ją įmaišyti karštu vandeniu perlietus susmulkintus svogūnus, sūrį ar gabaliuką sviesto – jie suteiks drėgmės. Prieš pradedant formuoti paplotėlius nepamirškite maltos mėsos gerai išminkyti, kad kepant paplotėlis išlaikytų savo formą. Taip pat, jis turėtų būti bent 1 cm storesnis už apatinę bandelę, nes kepdamas kiek susitrauks.

„Skonio ženklo“ smulkinta jautiena visose LIDL parduotuvėse vos už 1,55 Eur (akcija galioja nuo 05.16 iki 05.19)
„Skonio ženklo“ smulkinta jautiena visose LIDL parduotuvėse vos už 1,55 Eur (akcija galioja nuo 05.16 iki 05.19)
© Organizatorių nuotr.

„Jei abejojate, visuomet galite rinktis ir kepimui jau paruoštus paplotėlius – jų gamintojai mėsą gerai išminko ir pasirūpina, kad čia riebaliuko būtų pakankamai. Tačiau atšilti tokie paplotėliai turi iš lėto – jų skonis kepant geriausiai atsiskleis, jei atitirpti per naktį paliksite šaldytuve”, – pataria virtuvės šefė.

Ingredientus pasiruoškite iš anksto

Tinkamai iškepta mėsa – ne mažiau svarbus gero mėsainio atributas. H. Bovševič atskleidžia vieną gudrybę – kad jautiena išliktų sultinga, ant grilio dėkite be prieskonių paruoštus paplotėlius: „Jei jautiena pasūdoma iš anksto, kepimo metu druska iš mėsos ištraukia drėgmę. Verčiau druska ir pipirais gardinkite jau apkepusią paplotėlio pusę.”

Klasikinio jautienos mėsainio kepimo laikas – po 2-3 minutes iš kiekvienos pusės. Jei mėgstate labiau iškepusią mėsą, laiko prireiks dvigubai daugiau – po 5-6 minutes. Svarbiausia, pasak virtuvės šefės, kepti tik ant gerai įkaitinto grilio – taip paplotėlis greitai pasidengs plona plutele, kuri neleis išbėgti skysčiui, tad mėsa išliks sultinga.

Mėsainio ruošimas prasideda nuo daržovių

Kad paplotėliai neperkeptų, virtuvės šefė pataria visus mėsainio ingredientus pasiruošti iš anksto: „Mėsainio kepimas prasideda nuo daržovių. Nuplaukite ir suplėšykite salotų lapus, susipjaustykite pomidorus, agurkus, pasiruoškite svogūnus ir padažus. Taip pat ant grilio paskrudinkite per pusę perpjautas bandeles – tam užteks vos minutės. Tai padaryti galėsite tuo metu, kai iškepti mėsos paplotėliai ilsėsis uždarame inde.”

„Mcennedy” bandelės mėsainiams visose LIDL parduotuvėse kasdien
„Mcennedy” bandelės mėsainiams visose LIDL parduotuvėse kasdien
© Organizatorių nuotr.

Ji pabrėžia, kad svarbi ir tvarka, kuria dėliojami ingredientai. Klasikinį mėsainį sudaro paskrudinta apatinė bandelė, ant kurios tepamas majonezinis padažas, tuomet dedamas traškių salotų lapas, ant jo – mėsos paplotėlis, griežinėliais pjaustyti pomidorai, išilgai pjaustyti marinuoti agurkėliai, mėlynojo svogūno žiedai ir barbekiu padažu patepta viršutinė bandelė.

„Grill&Fun” padažas (1,19 Eur) visose LIDL parduotuvėse kasdien.
„Grill&Fun” padažas (1,19 Eur) visose LIDL parduotuvėse kasdien.
© Organizatorių nuotr.


Vegetarams – daržovių paplotėliai

Nors tradiciškai mėsainiai gaminami su jautienos faršu, H. Bovševič ragina eksperimentuoti ir atrasti savo mėgstamiausią mėsainio variaciją. Ant paskrudintos bandelės puikiai tiks ir ant grilio kepti, plonai pjaustyti jautienos kepsniai, vištiena ar kiauliena. Tik pastarąsias dvi būtina gerai iškepti – priešingai nei jautiena, vištiena ir kiauliena negali būti pusiau kepta. Jei jaučiatės išalkę, pasigaminkite užsienyje sparčiai populiarėjantį išvirkščią mėsainį: bandelės jame susikeičia vietomis su mėsa, tad turime du paplotėlius viršuje ir apačioje bei paskrudintą bandelę viduryje.

Grilio meistrė rekomenduoja išbandyti ir daržovių paplotėlius: „Mėsą galima pakeisti cukinijomis, baklažano ir pomidorų griežinėlių sluoksniais bei svogūnų čatniu. Arba pasigaminkite burokėlių paplotėlį: stambiai sutarkuokite virtą ar keptą burokėlį, įmuškite kiaušinį, pabarstykite fetos sūriu. Gautą masę gerai išmaišykite, jei ji kiek per skysta, įberkite džiūvėsėlių. Suformuokite paplotėlius, apkepkite iš abiejų pusių ir dėkite ant padažu pateptos bandelės, visai kaip jautieną – atrasite visiškai kitokį mėsainį!”

Užsakymo nr.: PT_81182723

Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(6 žmonės įvertino)
3.0000

Top naujienos

Beprecedentis įvykis: „Marijos radijuje“ Vytauto Landsbergio interviu buvo cenzūruotas ir užblokuotas (260)

Profesoriaus Vytauto Landsbergio teigimu, jo interviu „Marijos radijui“ buvo cenzūruotas ir...

Karbauskis: jei prezidente taps Šimonytė, ji su mumis elgsis kaip Grybauskaitė (325)

Į prezidentus kandidatuojantis ekonomistas Gitanas Nausėda trečiadienį susitiko su...

Visoje Europoje daugybę metų ieškotas žmogžudyste įtariamas lietuvis pagaliau sučiuptas (7)

Klaipėdos apskrities vyriausiasis policijos komisariatas trečiadienio pavakarę pranešė, kad...

Rusijos žiniasklaida Meilutytės žingsnyje įžvelgia sąmokslo teorijas (31)

Olimpinės čempionės Rūtos Meilutytės žinia apie karjeros pabaigą dėmesio sulaukė ir Rusijos...

Kokių remonto darbų negalite daryti savo bute: gresia netgi baudos

Įsigiję naują būstą žmonės kartais nežino, kad negali su juo elgtis kaip panorėję. Niekas...

Vos kelios dienos po inauguracijos – netikėtas Zelenskio sprendimas papildyta 17.49 (51)

Ukrainos naujasis prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienį, vos kelios dienos po savo...

Kaliningrade prasidėjo bandymas „salos“ režimu: eksklavas atsijungia nuo rusiškos energetikos sistemos

Kaliningrado srityje trečiadienį prasidėjo suplanuotas 3 dienų izoliuoto elektros sistemos darbo...

Naktį pabudusi moteris pasijuto kaip siaubo filme: vanduo į butą skverbėsi net pro rozetes ir šviestuvus (36)

2106 Eur, 2049 Eur, 725 Eur, 2380 Eur, 2 708 Eur – tai tik keletas sumų iš teismuose atsidūrusių...

Atleistas Bėrontas pripažino sulaukęs siūlymo tapti ministru (13)

Valstybės saugumo departamentui (VSD) balandį pareiškus, kad Nacionalinės mokėjimo agentūros...

Įvardino pinigų sumą, skirtą Jurijui sublizgėti „Eurovizijoje“: padėti panoro vos vienas rėmėjas (15)

Kalbos apie „Euroviziją“ nesibaigia net jai praūžus. Lietuviai aktyviai diskutuoja, kodėl ir...