Aviacija daugeliui vis dar asocijuojasi išimtinai su lėktuvų pilotais ir stiuardais, tačiau išties ši sritis yra gerokai platesnė, o joje dirbančių specialistų poreikis kasmet auga tiek Lietuvoje, tiek visame pasaulyje. Balandžio mėnesį KSU Senato patvirtinta ir Studijų kokybės vertinimo centro įregistruota Aviacijos vadybos magistrantūros studijų programa bent iš dalies užpildys aviacijos profesionalų spragą tiek Lietuvoje, tiek užsienyje.

 Jolanta Bieliauskaitė

„Aviacijos vadyba – perspektyvi ir reikalinga specialybė. Šiandien jaunuoliai gali būti tikri, kad baigę aviacijos vadybos studijų programą, galės sėkmingai konkuruoti globalioje ir sparčiai augančioje aviacijos darbo rinkoje", sako KSU rektorė prof. dr. Jolanta Bieliauskaitė.

Į klausimą, kokio darbo gali tikėtis aviacijos vadybos magistro studijas baigę studentai, rektorė atsako, kad magistrantams atsivers plačios galimybės. „Absolventai galės dirbti viduriniosios arba aukščiausios grandies vadovais, komandų vadovais, vadovais oro uostuose, keleivių ir orlaivių antžeminio aptarnavimo organizacijose, orlaivių techninės priežiūros įmonėse, turizmo bendrovėse, taip pat viešojo sektoriaus, tiesiogiai susieto su aviacijos pramone, organizacijose, taip pat gebės kurti aviacijos startuolius".

 Veronika Peffková

Šiuo metu universitete vykdoma Aviacijos vadybos bakalauro studijų programa yra vienas populiariausių pasirinkimų tarp Europoje vykdomų analogiškų studijų. Šios programos vertinimas tarp studentų – itin aukštas. Veronika Peffková, studentė iš Austrijos, šiemet baigusi Aviacijos vadybos bakalauro studijas KSU, negailėjo gerų žodžių universitetui. Aktyvi ir jau pirmaisiais studijų metais Austrijos oro linijose įsidarbinusi Veronika, vertino universiteto suteiktas galimybes derinti mokslą, darbą ir pomėgius, o apie dėstytojus, kuriuos KSU pritraukia iš viso pasaulio, atsiliepė itin šiltai. „Nors studijavau nuolatine – nuotoline forma, KSU, pavyko užmegzti labai glaudžius ryšius su savo kurso draugais, dėstytojais, industrijos profesionalais. Universitetas sugebėjo užtikrinti net tik studijų kokybę, bet ir tai, kad jautėmės ir net pabaigus studijas jaučiamės jo dalimi. Esu labai patenkinta studijomis KSU", sakė Veronika, šiandien sėkmingai kylanti karjeros laiptais aviacijos industrijoje.

 Deimantė Žilinskienė

Deimantė Žilinskienė, universiteto Verslo inovacijų ir komunikacijos mokyklos vadovė, Aviacijos vadybos studijų programų bendrakūrėja, sako tikinti, kad universitetui pradėjus vykdyti tarptautines Aviacijos vadybos magistrantūros studijas, KSU gretas papildys gausus Lietuvos ir užsienio studentų būrys. Kaip sako Deimantė Žilinskienė, „kasmet universiteto Aviacijos vadybos studijų programa pritraukia studentus ne tik iš Lietuvos, bet ir kitų Europos, Azijos šalių. Tiek akademiniai, tiek ir profesiniai Aviacijos vadybą studijuojančių studentų pasiekimai yra išskirtiniai. Stebime sparčiai augančias jų karjeras ir suprantame, kad ši tarptautinė studijų programa, įtraukianti dėstytojus – aviacijos ekspertus, praktikus iš viso pasaulio, o kartu ir studijų metais susiformuojantis bendraminčių tinklas, yra reikšmingas veiksnys jų tolimesnei profesinei sėkmei". Jos teigimu, nuo šiol šio universiteto durys atvertos dar plačiau – magistrantūros studijų programa leis užtikrinti ne tik aviacijos specialistų parengimą bakalauro studijų metu, bet ir ugdys tikrus aviacijos profesionalus, strategus, ekspertus bei industrijos lyderius. Studijų programa yra pritaikyta dirbančiam asmeniui: paskaitos vyks nuolatine – nuotoline studijų forma, kuri yra ypač patraukli globaliame pasaulyje.

Pasak Aleksandro Nemunaičio, Nacionalinės aviacijos asociacijos LAVIA Valdybos pirmininko, nors Lietuva ir neturi savo oro linijų, aviacijos sektorius yra stiprus ir gyvas. „Lietuvos kapitalo aviacijos įmonėms priklauso apie 250 lėktuvų. Lėktuvai naudojami pagal vadinamąjį ACMI modelį, suteikiantį galimybę oro bendrovėms dalintis ištekliais ir optimizuoti skrydžių veiklą. Tūkstančiai žmonių dirba Lietuvos biuruose, kad būtų užtikrinami skrydžiai visame pasaulyje. Būtent todėl labai vertiname KSU vykdomas Aviacijos vadybos studijas bei universiteto rengiamus profesionalus, kurie atitinka realų verslo poreikį ir leidžia aviacijos verslui samdyti būtent Lietuvoje paruoštus specialistus", – sako Nacionalinės aviacijos asociacijos LAVIA Valdybos pirmininkas.

Aleksandras Nemunaitis

Studijos prasideda jau ateinantį rugsėjį, priėmimas į šią studijų programą jau vykdomas.

Daugiau informacijos rasite čia.