Teiginiai

Niujorke pasirodė švieslentė su Ukrainą remiančiu plakatu, kuriame įrašyti šūkiai: „Pagalba žydams = pinigų deginimas“ ir „Laikykis su Ukraina“.

Verdiktas

Pakeistas vaizdo įrašas. Socialiniuose tinkluose panaudota ištrauka iš pasivaikščiojimų turo po Niujorko miestą. Originaliame įraše nematyti jokių švieslenčių, susijusių su Ukraina ar kartu Izraelyje. Įrašo originalas įrodo, kad antisemitinė švieslentė, kurioje neva raginama aukoti Ukrainai, o ne Izraeliui, niekada nebuvo patalpinta Niujorke, vaizdas pridėtas pasinaudojus vaizdo įrašų redagavimo programomis.

Melo detektoriaus komentaras

Daugiausia Rusiją palaikančiose socialinių tinklų anketose imtas platinti trumpas vaizdo įrašas, kuriame nufilmuotas pasivaikščiojimas po Niujorko miestą Jungtinėse Amerikos Valstijose. Įrašą filmuojantis žmogus praeina pro reklaminę švieslentę, ant kurios vaizduojama Ukrainos vėliava, o švieslentės apačioje – deganti krosnis. Ant švieslentės taip pat galima išvysti du angliškus šūkius (aut. past. – pateikiame šūkių vertimą į lietuvių kalbą) – „Pagalba žydams = pinigų deginimas“ ir „Laikykis su Ukraina“.

Įrašu pasidalinę vartotojai kartu su juo laidė iš šmaikščias užuominas, esą Ukrainai niekada negana pinigų, reikia vis duoti ir duoti.

„Melo detektorius“ pamėgino išsiaiškinti, ar tokia švieslentė iš tiesų pasirodė Niujorke, tačiau atvirkštinė vaizdų paieška nedavė jokių rezultatų, jokio panašaus į šį vaizdo įrašo aptikti nepavyko. Internete buvo platinamos tik tos pačios kopijos su įtarimų keliančia švieslente.

Kitų faktų tikrintojų patirtis rodo, kad neretai panašūs vaizdo įrašai sumontuojami, panaudojus pasivaikščiojimų po miestus vaizdo įrašais – virtualiais turais. Atlikus Niujorko virtualių turų paiešką „Youtube“ platformoje pavyko aptikti originalų įrašą, kurio dalis sutampa su socialiniuose tinkluose pasidalintu reportažu. Įrašas, identiškas vartotojų patalpintam vaizdui, pasivaikščiojimo ture prasideda nuo 6:07 min. (čia).

Kairėje – suklastoto vaizdo įrašo kadras, dešinėje – originalaus vaizdo įrašo kadras

Vienintelis skirtumas tarp šių dviejų įrašų yra tas, kad originaliame turo po Niujorką įraše, kuris į „Youtube“ platformą buvo įkeltas rugpjūčio 23 d., taigi, likus daugiau nei mėnesiui iki Izraelio užpuolimo, yra švieslentė.

Kairėje – suklastoto vaizdo įrašo kadras, dešinėje – originalaus vaizdo įrašo kadras

Socialiniuose tinkluose išplatintame siužete vaizdas švieslentėje staigiai pasikeičia į antisemitinę su Ukraina susietą reklamą. Tuo tarpu, originaliame įraše pasirodanti reklama niekaip nesusijusi nei su Ukraina, nei su karu Izraelyje, joje atsiranda užrašas „Vieną naktį mes laikomės drauge“ – televizijos šou, skirto rinkti aukas sergantiems vėžiu – reklama (čia).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją