Tai buvo vienas iš Rusijos prezidento Vladimiro Putino analitikų, būnantis Kremliuje, dar kitaip vadinamame prezidentiniais rūmais. Mūsų pokalbio metu jis papasakojo apie Turkijos prezidento Receppo Tayyipo Erdogano vizito Rusijoje ir dviejų šalių lyderių susitikimo užkulisius.

Svečio iš Rusijos teigimu, V. Putinas šiame susitikime iškėlė septynias sąlygas. Tiesą pasakius, šias sąlygas būtų teisingiau pavadinti siūlymais.

1. Priimkite pagaliau Basharą al Assadą. Jūsų politika dėl Sirijos nuo pat pradžių buvo klaidinga. Rengėte savus planus prognozuodami B. al Assado pasitraukimą, tačiau paaiškėjo, kad šios prognozės klaidingos. Mes remiamame B. al Assadą. Nustokite būti užsispyrę ir pripažinkite, kad B. al Assadas yra. Sutikite pagaliau, kad Sirijos problemos sprendimas neįmanomas be B. al Assado.

2. Sumažinkite savo apetitą Kalnų Karabache. Jis mums svarbus. Kalnų Karabachas svarbus ir jums dėl Azerbaidžano, mes tai žinome, tačiau būkite protingi. Šią problemą taip pat būtina išspręsti. Priešindamiesi mums jūs jos nesprendžiate, o tik dar labiau gilinate.

3. Palikite Krymą ir Kaukazą. Kryme dangstydamiesi istoriniais ryšiais jūs palaikote prieš mus nukreiptus veiksmus. Jūs tai darote ir kai kuriose Kaukazo šalyse. Mes visa tai atidžiai stebime. Jūs elgiatės netinkamai. Visa tai veda ne sureguliavimo, o santykių aštrinimo link.

4. Šalin rankas nuo šių keturių šalių: Kirgizijos, Turkmėnijos, Kazachstano ir Uzbekistano – tai mūsų integracijos nariai. Mes žinome ir matome, kad jūsų agentai vykdo žvalgybinę veiklą šiose šalyse ir mėgina mobilizuoti regiono tautas prieš mus. Atsisakykite pagaliau jo. Neverčiame jūsų tai daryti viešai.

5. Demokratinės sąjungos partija (PYD) mums taip pat yra svarbi. Pagrindinis pavojus Sirijoje – tai „Islamo valstybė“ ir kitos panašaus pobūdžio organizacijos, tačiau jūs dėmesį kreipiate į PYD. Žinokite, kad mums PYD irgi svarbi. Atsižvelkite į tai, imdamiesi veiksmų. Priešingu atveju regionas gali tapti nepageidaujamų įvykių scena.

6. Uždarykite pasienį. Nustokite siųsti ginklų ir amunicijos į Siriją. Jūsų sienos lieka atviros teroristinėms organizacijoms ir tiems, kurių veiksmai prieštarauja Rusijos interesams. Iniciatyvą imkite į savo rankas, nenuolaidžiaukite teroristinėms organizacijoms.

7. Tegul jūsų ministrai atidžiau renka žodžius. Dviejų šalių santykiuose labai svarbus abipusis pasitikėjimas ir nuoširdumas. Suprantame, kad šie pasisakymai skirti vidaus politikai, bet kai kurių jūsų ministrų ir valdininkų antirusiški pasisakymai mums kelia didelį nerimą. Ypač sudėtinga pamiršti pareiškimus po sunaikinto mūsų lėktuvo. Prašome jūsų ateityje elgtis atsargiau.

Kaip pabrėžia Can Ataklı, V. Putino analitiko pasakojimo jis klausėsi su dideliu susidomėjimu: "Atvirai pasakius, anksčiau nesu girdėjęs tokio pobūdžio pareiškimų apie Krymą, Kaukazą ir keturias tiurkų kalbų respublikas. Taigi tampa aišku, kad Rusija į šiuos klausimus reaguoja jautriai, nors mūsų visuomenė beveik nieko apie tai nežino. Kadangi Rusija išreiškia nerimą, tampa aišku, kad mes taip pat vykdome atitinkamą veiklą šiuose regionuose. Kitaip tariant, puldami Rusiją dėl PYD mes patys imamės veiksmų, kurie gali apsunkinti Rusijos vidaus reikalus".

Dar rusų analitikas papasakojo apie vieną pageidavimą, išreikštą V. Putino ir R. T. Erdogano susitikimo metu, ir pateikė viena siūlymą. V. Putino manymu, Rusiją ir Turkiją tam tikra prasme sieja panašus likimas. „Mūsų prezidentas kalbėdamasis su R. T. Erdoganu išreiškė vieną palinkėjimą“, - sakė rusų analitikas, papasakojęs apie klausimus, kurie buvo aptarti V. Putino ir R. T. Erdogano susitikimo metu. „Dabar ir jus, ir mus atstumia tiek Amerika, tiek ir Europos Sąjunga. Tokiu atveju mes turime užtikrinti glaudesnį bendradarbiavimą. Aplinkybės mus verčia veikti kartu.“ – sakė V. Putinas.

Kaip teigė V. Putinas, Turkija ir Rusija galbūt ne visais klausimais laikosi tokios pat nuomonės, tačiau šios dvi šalys praktiškai pasmerktos savotiškai likimo bendrystei.. Dar V. Putinas iškėlė klausimą, kuris vis iškyla Turkijos dienotvarkėje, ir užsiminė, kad Turkijos buvimas tokiose struktūrose kaip Europos Sąjunga ar Šanchajaus bendradarbiavimo organizacija, yra neįmanomas.

V. Putinas suteikė progą R. T. Erdoganui suprasti, kad dabartinėmis aplinkybėmis Turkija negali tapti Rusijos, Irano ir Kinijos sąjungos dalimi. „Kadangi Turkija yra NATO narė ir bendradarbiauja su Amerika kur kas daugiau nei atrodo, šiai šaliai nėra jokios galimybės atsidurti tokioje struktūroje“, - pabrėžė rusų analitikas.

Štai ir atėjo laikas susipažinti su rusų analitiko pateikta ir vėliau realybe tapusia prognoze. V. Putino ir R. T. Erdogano susitikimas įvyko rugpjūčio 9 d. „R. T. Erdoganas sėkmingai panaudojo valstybinio perversmo bandymą. Dabar jis nori kokiu nors būdu įvesti kariuomenę į Siriją, bet prieš tai būtina įsitikinti, kad jam paklūsta kariuomenė. Kai tik R. T. Erdoganas supras, kad kariai jam pavojaus nebekelia, jis įves kariuomenę į Siriją. Kuo visa tai baigsis, aš negaliu žinoti.“ – prognozavo analitikas. Po 15 dienų turkų kariai kirto Sirijos sieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (526)