Wladyslawas Kosiniakas-Kamyszas pirmadienį interviu laikraščiui „Super Express“ sakė, kad „padėtis pasaulyje labai rimta“. „Atsižvelgiu į visus galimus scenarijus, o pačius blogiausius vertinu itin rimtai, – sakė jis. – Tai susiję ne tik su Ukraina, bet ir Raudonosios jūros bei Ramiojo vandenyno regionais.“

Ministras pridūrė, kad „Lenkija turi būti pasirengusi“. „Todėl atliekame auditą ir darome išvadas, kompensuojame įrangos trūkumą“. Pasak W. Kosiniako-Kamyszo, 2024 arba 2025 m. Lenkija bus pasirengusi sukurti greitojo reagavimo padalinius Europos Sąjungai.

Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis sakė, kad „Lenkija atlieka svarbų vaidmenį“ rengiantis galimai atakai, „ir tai vertina Europos Komisija“. Pasak jo, politikų kalbą dabar nuspalvino karo tema.

„Nemėginu skleisti nerimo, bet Vokietijoje, Švedijoje ir keliose kitose šalyse kalba pasikeitė“, – interviu žurnalui „Polish Newsweek“ sakė R. Sikorskis. „Kalbama apie pasirengimą karui, nors praeityje bet kurio apie tokius dalykus kalbančio politiko karjera būtų baigta“, – pridūrė ministras.

Radoslawas Sikorskis

R. Sikorskio nuomone, Rusija kariauja su Lenkija pastaruosius 15 metų, tačiau Vakarai nenorėjo to pripažinti. „Manyta, jog tai nerimta, kad tai tik žaidimas dėl balsų, nes (Rusijos prezidentas Vladimiras) Putinas negali būti toks beprotis, kad pradėtų šaudyti“, – sakė R. Sikorskis.

„Deja, tai buvo rimta. Šiandien žinome, kad V. Putinas tam rengėsi, kai statė „Nord Stream“, kaupė aukso atsargas, perkėlė centrinio banko turtą iš JAV į Europą ir daugeliu kitų būdų“, – sakė R. Sikorskis ir pridūrė, jog keičiasi ir Vakarų nuomonė dėl Ukrainos nepriklausomybės.

„Prieš 10 metų Rusijos imperinės ambicijos buvo neabejotinos, o Ukrainos nepriklausomybė sąlygiška, tačiau šiandien Europos elitas nebeabejoja, kad Ukrainos žmonės nusipelno nepriklausomybės, kad tai tauta, pasirengusi už ją kovoti ir mirti. Ukraina, kaip ir Lenkija (...) visiems laikams įėjo į pasaulio architektūrą“, – sakė Lenkijos užsienio reikalų ministras.