Tai per ZET radiją pareiškė Lenkijos vyriausybės atstovas spaudai Piotras Mulleris, reaguodamas į Ukrainos ekonomikos viceministro Taraso Kačkos pareiškimą, kad Ukraina atsiims savo skundą iš PPO, jei Lenkija, Slovakija ir Vengrija garantuos, kad nebus imamasi vienašališkų priemonių apribojant ukrainietiškų žemės ūkio produktų importą į šių šalių rinkas.

„Embargas bus taikomas tol, kol prieisime prie išvados, kad ukrainietiški grūdai neturi neigiamo poveikio mūsų žemės ūkio rinkai, o tai vargu ar įvyks artimiausioje ateityje“, – sakė P. Mulleris.

Jis pažymėjo, kad Lenkija yra pasirengusi derėtis su Ukraina, tačiau „šiuo metu situacija yra tokia, kad embargas išlieka“.

Kartu jis pabrėžė, kad Ukrainos skundo iš PPO atsiėmimas „būtų geras gestas, rodantis, kad Ukraina siekia partneriškų, o ne procedūrinių derybų“.

Paklaustas, ar Lenkija nesutiks su Ukrainos pasiūlymu, P. Mulleris atsakė, kad Varšuvai jis yra „nepriimtinas“. „Iš tiesų Ukraina nori, kad šios prekės būtų importuojamos pagal licencijas, tačiau nenustatant aiškių limitų. Tai gali vėl destabilizuoti mūsų rinką“, – sakė jis.

Kaip buvo pranešta anksčiau, Lenkijos žemės ūkio ministras Robertas Telusas paragino savo kolegą iš Ukrainos Mykolą Solskį atsiimti skundą iš PPO dėl ukrainietiškų grūdų eksporto, nes tai, pasak jo, sukurtų palankias sąlygas tolesnėms deryboms dėl krizės sureguliavimo. R. Telusas pažymėjo, kad Varšuva apsvarstys Kyjivo pasiūlymą licencijuoti Ukrainos žemės ūkio produktus, kurie pateks į Lenkijos rinką, kurioje Varšuvos žodis bus galutinis. Jis pažymėjo, kad šis pasiūlymas yra „geras“, pridurdamas, kad Lenkijoje būtina parengti atitinkamas taisykles.

Ukrainos ir Lenkijos santykiuose įsiplieskė vadinamoji grūdų krizė. Nuo rugsėjo 16 dienos Lenkija vienašališkai, priešingai Europos Komisijos pozicijai, neribotam laikui uždraudė ukrainietiškų grūdų (kviečių, kukurūzų, saulėgrąžų ir rapsų) importą į savo vidaus rinką, tačiau išlaikė šių kultūrų tranzitą per šalies teritoriją.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją