„Vengrija yra suvereni šalis. Ji turi savo interesų. Ir Vengrija, priešingai nei daugelis Europos šalių, tvirtai gina savo interesus, o tai mums daro įspūdį“, – sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Jis taip pat pareiškė, kad Briuselio sprendimas padėti Ukrainai, Moldovai ir Sakartvelui greičiau tapti Europos Sąjungos narėmis ilgainiui galėtų lemti bloko destabilizaciją.

„Tai visiškai politizuotas sprendimas, ES tokiu būdu trokšta parodyti savo paramą šioms šalims. Tačiau iš tiesų tokios naujosios narės gali destabilizuoti ES“, – kalbėdamas su žurnalistais sakė D. Peskovas.

Orbanas: susidarė neeilinė situacija


ES norėjo papildomai skirti 50 mlrd. eurų Kyjivui paremti per ateinančius ketverius metus, taip padidindama bendrą bloko biudžetą, tačiau Vengrijos nacionalistų lyderis šį planą užblokavo anksti penktadienį Briuselyje vykusiame vadovų susitikime.

„Susidarė neeilinė situacija, nes kitos šalys nori pakeisti septynerių metų einamąjį biudžetą, kurį vakar vetavau“, – penktadienio rytą interviu Vengrijos valstybiniam radijui sakė V. Orbanas.

„Visada sakiau, kad jei kas nors nori taisyti biudžeto įstatymą, o jie to nori dėl kelių priežasčių, tai puiki proga Vengrijai aiškiai parodyti, kad ji turėtų gauti tai, ko nusipelnė. Ne pusę, o paskui dar ketvirtadalį, bet ji turi gauti viską, – sakė V. Orbanas. – Taigi norime, kad su mumis būtų elgiamasi sąžiningai, ir dabar yra gera proga to pareikalauti.“

Viktoras Orbanas

Trečiadienį Europos Komisija sutiko atblokuoti 10 mlrd. eurų Vengrijai skirtų lėšų – kai kas tai laikė paskutinės minutės nuolaidomis. Tačiau maždaug 21 mlrd. eurų vis dar nepasiekiami Vengrijai, kol Budapeštas įvykdys tam tikras reformas.

„Jų lemiamas argumentas buvo tas, kad Vengrija neturi ko prarasti, turint omenyje tai, kad galutinį žodį dėl Ukrainos narystės turės tarti nacionaliniai parlamentai, kurių yra 27, įskaitant Vengrijos, – sakė V. Orbanas. – Nenorėjau, kad Vengrija turėtų priimti tokį blogą sprendimą ant savo sąžinės [...], todėl išėjau iš patalpos.“

Pasak V. Orbano, bus maždaug 75 atvejai, kai jo vyriausybė galės sustabdyti Ukrainos priėmimo procesą, ir pažadėjo „užtraukti rankinį stabdį“ prieš vengrams susimokant už bet kokias pasekmes.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)