ES vadovai prie šio susitarimo sugrįš kitąmet, kai bus „tinkamai pasirengę“, socialiniame tinkle X (buvęs tviteris) rašė V. Orbánas.

Sprendimą dėl naujo pagalbos Ukrainai paketo priimti apsunkino tai, kad tolesnė finansinė pagalba Kyjivui buvo įtraukta į siūlymą dėl plataus masto ilgalaikio ES biudžeto pertvarkymo.

Europos Sąjungoje biudžetas sudaromas septyneriems metams, o dabartinis bendras biudžetas galios iki 2027 m.

Europos Komisija šiemet siūlė Ukrainai iki 2027 m. suteikti 50 mlrd. eurų finansinės pagalbos – 33 mlrd. eurų paskolų ir 17 mlrd. eurų subsidijų.

Michelis: ES sugrįš prie derybų stalo dėl pagalbos Ukrainai „kitų metų pradžioje“

ES vadovas Charlesas Michelis penktadienį patvirtino, kad Europos lyderiams nepavyko susitarti dėl biudžeto plano, kuriame buvo numatyta pagalba Ukrainai, mat tam prieštaravo viena narė – suprantama, kad tai buvo Vengrija.

Po to, kai Vengrijos premjeras paskelbė vetavęs lėšų skyrimą Ukrainai, Europos Tarybos pirmininkas ir ES viršūnių susitikimo vedėjas Ch. Michelis pasakė, kad vadovai prie šio klausimo sugrįš „kitų metų pradžioje“.

„Nenoriu leistis į smulkmenas, nes noriu artimiausiomis dienomis ir savaitėmis kartu su kolegomis pasirengti kitų metų pradžioje vyksiančiam viršūnių susitikimui“, – kalbėjo Ch. Michelis.

ES įveda naujas sankcijas Rusijai

Europos Sąjungos (ES) šalių lyderiai atvėrė kelią naujam sankcijų Rusijai paketui. 27 viršūnių susitikimo dalyvės ketvirtadienio vakarą pritarė dvyliktajam baudžiamųjų priemonių paketui. Jame, be kita ko, numatyti deimantų importo ribojimai.

Europos Komisija pasiūlė „uždrausti tiesioginį ar netiesioginį deimantų iš Rusijos importą, pirkimą ar perdavimą“. Tai taikoma ir neapdorotiems deimantams, ir juvelyriniams dirbiniams. Bendrijoje tai pirmiausiai atsilieps Belgijai su jos tradiciniu deimantų prekybos centru Antverpenu. Belgijos vyriausybė ilgai priešinosi embargui.

Be to, į sankcijų paketą įtrauktos priemonės, kurios leis geriau užtikrinti, kad būtų laikomasi rusiškos naftos eksportui taikomų kainų „lubų“. Taip pat numatytas kitų prekių, pildančių Rusijos karo biudžetą, importo draudimas. Tarp jų yra suskystintos automobilinės dujos.

Į sankcijų sąrašą bus įtraukta daugiau asmenų ir organizacijų bei įmonių. Tai reiškia kelionių draudimą bei galimą turto įšaldymą ES. Europos Komisijos duomenimis, sąraše, pavyzdžiui, atsidurs dar daugiau Rusijos ginkluotųjų pajėgų narių bei IT sektoriaus atstovų.

ES pradės stojimo derybas su Ukraina ir Moldova

ES nusprendė pradėti stojimo derybas su Ukraina ir Moldova.

Tai ketvirtadienį socialiniame tinkle „X“ (buvusiame tviteryje) pranešė EVT pirmininkas.

Pasak jo, ES taip pat pradės stojimo derybas su Bosnija ir Hercegovina, kai bus „pasiektas reikiamas atitikties narystės kriterijams lygis“.

Be to, Sakartvelui suteiktas šalies kandidatės statusas, pridūrė EVT pirmininkas.

„Aiškus vilties ženklas jų žmonėms ir mūsų žemynui“, – pareiškė Ch. Michelis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)