Baltarusijos valdžia juos gretimose šalyse daugiau ar mažiau toleravo. Net leisdavo išeiviams pasikeisti savo asmens dokumentus tų šalių Baltarusijos konsulatuose. Tačiau nuo šio mėnesio pradžios to padaryti jau nepavyks – Aliaksandro Lukašenkos režimas savo diplomatinėse atstovybėse nebeleidžia Lietuvoje gyvenantiems baltarusiams išsiimti pasų.

Jeigu reikės naujo paso arba paso savo mažamečiam vaikui, žmonės turės vykti į Baltarusiją.

„Tie, kurie, sakykime, neatsiskleidė mitinguose, gali grįžti. Tačiau supraskime, kad tai užima nemažai laiko – nuvažiuoti atiduoti seną, vėl atvažiuoti pasiimti naują pasą. Tai visiškai nepatogu“, – LNK žinioms sakė Baltarusijos opozicionierė Sviatlana Cichanouskaja.

Pasak politologo Vyčio Jurkonio, asmens dokumentų išdavimas tik Baltarusijoje labiausiai atsilieps šios šalies politiniams pabėgėliams. Tačiau tokių žmonių mūsų šalis nelaimėje nepalieka.

„Tiek Lietuvoje, tiek Lenkijoje nuo pat pradžių egzistuoja toks mechanizmas kaip užsieniečio pasas, kurį žmonės, esantys toje rizikos zonoje, politiškai persekiojami asmenys, turėdami leidimą gyventi Lietuvoje, gali gauti kaip kelionės dokumentą“, – LNK žinioms priminė politologas V. Jurkonis.

S. Cichanouskaja teigė, jog kai kuriose šalyse užsienio pasų nėra.

„Pavyzdžiui, Gruzijoje. Ten taip pat daug baltarusių. Beje, dedame daug pastangų naujam projektui – demokratinės Baltarusijos pasui. Reikia padaryti taip, kad toks pasas būtų pripažintas beveik visose pasaulio šalyse“, – teigė Baltarusijos opozicionierė.

Politologas V. Jurkonis tokio paso sėkme abejoja.

„Demokratinės Baltarusijos pasas yra kaip egzistuojančio alternatyva, bet klausimas – kaip tarptautinės teisės prasme tai įmanoma. Tarsi turėsi vieną valstybę, bet du pasus, kas tuos pasus pripažins, koks jų juridinis statusas“, – kylančius klausimus vardijo politologas V. Jurkonis.

A. Lukašenkos režimo žingsnis nestebina ir Lietuvos politikų. Baltarusija yra virtusi kalėjimu, o išvykusius žmones režimas bando dar labiau įbauginti, kalbėjo jie.

„Geriausi išvyksta. Ir geriausios galvos, ir laisviausios galvos. Apskritai dauguma išvyksta protingų ir normalių žmonių, kurie nenori gyventi kalėjime. Matyt, įvedus tą kontrolę viduje, A. Lukašenka nori pradėti kontroliuoti žmones ir čia, juos bauginti“, – tikino Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis.

Tačiau net ir protestuose nepasižymėję ir Lietuvoje gyvenantys aukštos kvalifikacijos darbuotojai baltarusiai, grįždami į savo šalį, rizikuoja.

„Girdime tokį susirūpinimą, bet reikia žiūrėti į kiekvieną atvejį individualiai, nes yra įvairių žmonių. Ne visi politiškai angažuoti, ne visi reiškiasi politinėje erdvėje. Taigi ne visiems ir kyla grėsmė, sugrįžus į Baltarusiją“, – LNK žinioms pasakojo Migracijos departamento vadovė Evelina Gudzinskaitė.

Aliaksandras Lukašenka

Esą ypač režimas yra piktas ant informacinių technologijų sektoriaus darbuotojų. Tokie gerai uždirbantys baltarusiai didelius mokesčius sumoka ne A. Lukašenkos režimui, bet Lietuvai, Lenkijai ir kitoms šalims.

„Mes žinome, kad kai kurie IT specialistai susiduria su tam tikromis problemomis pasienyje, to gali būti. Bet dauguma jų turi galimybę grįžti ir pasidaryti pasus. Jeigu aš būčiau Baltarusijos pilietis ir turėčiau galimybę grįžti į Baltarusiją nerizikuodamas, turbūt atsinaujinčiau pasą dėl viso pikto kuo skubiau“, – įžvalgomis dalijosi politologas V. Jurkonis.

Lietuvoje gyvenanti Baltarusijos opozicionierė S. Cichanouskaja teigė, jog žmones Baltarusijoje ima ir sodina į kalėjimus visiškai atsitiktiniu būdu.

„Kiekvienas žmogus turi įsivertinti rizikas ir pagalvoti – gali jis grįžti į Baltarusiją ar ne. Netgi tie, kurie nedalyvavo protestuose, pasienyje būna nuodugniai apklausiami. Kartais net vežami apklausti į KGB, paskui kai kuriuos paleidžia, bet kai kurių – ne“, – kalbėjo S. Cichanouskaja.

Tad tie, kurie jaučia, kad nuvykę į Baltarusiją naujo paso gali ir negrįžti, turėtų Lietuvoje prašyti vadinamojo užsieniečio paso. Visgi, kiekvienas prašantis šio dokumento tikrai negaus.

„Pildant prašymą reikėtų pridėti dokumentus, pagrindžiančius tą baimę. Neužtenka pasakyti, kad bijo, reikia pridėti ar teismo iškeltos baudžiamosios bylos nutartį, ar kitokių įrodymų, jog Baltarusijoje laukia persekiojimas“, – kalbėjo Migracijos departamento vadovė.

Iš viso Lietuvoje dirba beveik 5 tūkstančiai aukštos kvalifikacijos darbuotojų iš Baltarusijos.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: