2013 m. pabaigoje buvo atrinkti 17 kandidatų, kurių veikla sporto, kultūros, mokslo, verslo, politikos bei žiniasklaidos srityje, redakcijos nuomone, nusipelno ypatingo įvertinimo. Galutinį sprendimą, kas taps metų žmogumi, lėmė visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ atlikta reprezentatyvi apklausa, kurios dalyviai nusprendė, kad šio titulo labiausiai verta Rūta Meilutytė.

Žurnalo „Valstybė“ užsakymu „Vilmorus“ apklausė daugiau nei 1 tūkst. vyresnių nei 18 metų Lietuvos miestų ir miestelių gyventojų. Visiems jiems buvo užduotas toks klausimas: „Žurnalas VALSTYBĖ paskelbė Lietuvos metų žmogaus rinkimų sąrašą. Jame 17 kandidatų. Kuriuos tris labiausiai nusipelniusius Lietuvai rinktumėte jūs?“

Lietuvos gyventojai beveik neabejodami 2013 m. Lietuvos žmogumi išrinko plaukikę Rūtą Meilutytę. Tarp trijų pernai Lietuvai labiausiai nusipelniusių žmonių ją minėjo net 75,5 proc. apklaustųjų. R. Meilutytės nuopelnus kiek labiau vertino moterys ir jaunimas iki 29 metų, tačiau ją vienodai palaikė tiek didmiesčių, tiek miestų, tiek kaimų gyventojai, taigi drąsiai galime teigti, kad garsioji plaukikė – visos Lietuvos metų žmogus. 


Būtina pabrėžti, kad šiemet žurnalo „Valstybė“ redakcija R. Meilutytę Metų žmogaus rinkimuose nominavo ne tik už sporto laimėjimus, kurie įspūdingi (pernai R. Meilutytė tapo 100 m plaukimo krūtine pasaulio čempione ir 50 m plaukimo krūtine vicečempione, pagerino šių rungčių pasaulio rekordus; antrus metus iš eilės ji pripažinta geriausia Europos jaunąja sportininke), tačiau ir už pilietiškumą. 2013 m. veiklą pradėjo R. Meilutytės labdaros ir paramos fondas, 2013 m. gruodžio 22 d. jis Vilniuje organizavo pirmąjį Šeimų plaukimo turnyrą. Privačių rėmėjų paaukotos ir per turnyrą surinktos lėšos skirtos vaikams, gyvenantiems šeimose, kurių Kalėdų Senelis neaplanko.

Plaukikė ne tik panaudojo savo populiarumą, kad pritrauktų paramos skurdžiau gyvenantiesiems, bet ir pati asmeniškai su Kalėdų Seneliu aplankė 200 šeimų. Planuojama, kad Šeimų plaukimo turnyras taps tradicinis, o ateityje R. Meilutytė teigia ketinanti organizuoti ir vaikų sporto stovyklas, mokyti vaikus plaukti. Jei dar abejojate jos ne tik sporto, bet ir visuomeninės veiklos laimėjimais, pamėginkite savo mažuosius užrašyti į baseiną! Nustebsite pamatę, kiek daug vaikų R. Meilutytės pergalės įkvėpė mokytis plaukti ir sportuoti. Sveikinant tikrai pelnytai išrinktą laimėtoją negalima nepadėkoti 16-metės plaukikės šeimai, sugebėjusiai ne tik paskatinti realizuoti savo sugebėjimus, bet ir išugdyti kilnumą bei atjautą. 


Antrą vietą Metų žmogaus rinkimuose užėmė Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė. Žurnalo „Valstybė“ redakcija prezidentę Metų žmogaus rinkimuose nominavo ne kaip populiariausią ar aukščiausias pareigas einančią politikę, tačiau už konstruktyvią veiklą, teigiama linkme veikaint Lietuvoje vykstančius procesus. Tai labai svarbu atsižvelgiant į populistinių politinių jėgų neigiamą įtaką. Būtent prezidentė D. Grybauskaitė 2013 m. inicijavo pilietiškumą stiprinantį Nevyriausybinių organizacijų įstatymą, Teismų įstatymo pataisas, didinančias konkurenciją tarp kandidatų į teismų vadovus, palengvinančias susikompromitavusių teisėjų atleidimą ir spartinančias teismų darbą. Be jokios abejonės, paminėtina ir teigiama prezidentės įtaka siekiant, kad ir toliau būtų skaidrinami viešieji pirkimai bei tęsiami energetinę nepriklausomybę turintys įtvirtinti strateginiai šalies projektai. „Vilmorus“ atliktos apklausos metu prezidentę, kaip vieną iš trijų asmenų, verčiausių Metų žmogaus titulo, minėjo daugiau nei 37 proc. apklaustųjų, taigi jos indėlį į ekonomiškai ir pilietiškai stiprios valstybės kūrimą puikiai suvokia ir visuomenė.


Lietuvos metų žmogaus rinkimuose trečioje vietoje liko krepšininkas Jonas Valančiūnas (25,4 proc. apklaustųjų balsų). Jis triumfavo 2013 m. šiuose rinkimuose. Tačiau praėjusiuose rinkimuose J. Valančiūną nominavome už įkvepiantį pavyzdį Lietuvos jaunimui, o šiuose rinkimuose jis buvo nominuotas už tai, kad gerindamas žaidimą NBA neužsikrėtė Žydrūno Ilgausko virusu ir atostogas iškeitė į kovą už Lietuvą krepšinio aikštelėje. Žurnalo „Valstybė“ redakcijos nuomone, jei bent pusė Lietuvos verslo ir politikos elito aukotųsi dėl Lietuvos taip, kaip tai daro mūsų sportininkai, Lietuva klestėtų. Būtent dėl šios priežasties į krepšininkų ir kitų sportininkų apsisprendimą iškeisti savo laisvalaikį į kovą už Lietuvą reikia vertinti kaip pavyzdį, kurį būtina pastebėti. 


Ketvirtą vietą Metų žmogaus rinkimuose užėmė krepšinio treneris Jonas Kazlauskas (23 proc. balsų), nominuotas už sugebėjimą sutelkti ir suvienyti siekti bendro tikslo. 


Pirmą penketuką užbaigė Lietuvos kultūros šviesulys ir įkvepiančių kultūrinių renginių autorė režisierė Dalia Ibelhauptaitė (16,3 proc. balsų).


Naujajame žurnalo „Valstybė“ numeryje taip pat skelbiami žurnalo redakcijos išrinkti Lietuvos metų žmonės mokslo, verslo, kultūros, politikos srityse ir už pilietiškumą. Redakcijos nuomone, visose šiose srityse būtina rinkti Metų žmogų, nes tik akcentuodami jų svarbą galime išaukštinti tikrąsias vertybes ir pasidžiaugti, kad Lietuva yra išties turtinga nuostabių, kūrybingų ir pilietiškų žmonių.