Klaipėdos rusakalbiams skirtoje grupėje buvo pasirodęs raginimas kreiptis dėl Rusijos pilietybės. Vyras, nurodantis, kad yra teisininkas iš Maskvos, žada papasakoti, ką daryti. Skleidžiamos žinios, neva Rusija labai supaprastino pilietybės suteikimą pagal tautiečių programą.

„Kremliui reikia kažkuo pagrįsti tuos bauginimus rusofobiškais Vakarais. Ir neva Vakarai yra priešiškai nusiteikę prieš rusakalbius. Ir tada reikia pademonstruoti, kad Kremlius rūpinasi savo tėvynainiais“, – situacijos vertinimą LNK žinioms pateikė politologas Nerijus Maliukevičius.

Portalas diena.lt išsiaiškino, kad kvietimai imti Rusijos pasus vienu metu pasirodė rusakalbių grupėse visame pasaulyje: JAV, Jungtinėje Karalystėje, Prancūzijoje.

„Turėti sau lojalių žmonių ratą, kuo jų daugiau, NATO šalyse, ypač Baltijos šalyse. Turėtų galbūt savotišką penktąją koloną, galbūt ir toks užslėptas tikslas. Kitas tikslas galbūt yra pritraukti daugiau kareivėlių į Rusiją“, – kalbėjo Karaliaučiaus lietuvių bendruomenės direktorius Sigitas Šamborskis.

Kvietimai imti Rusijos pasus dingo, kai komentatoriai pradėjo kritikuoti, ar net atvirai šaipytis, kad Rusijos pasas dabar yra „baltas bilietas“, ar net pažyma, kad esi kiaulė

Rusijos pasas

Valstybės saugumo departamentas (VSD) atsiųstame komentare teigia, kad Rusijos specialiųjų tarnybų veikla Lietuvoje suaktyvėjo, pagrindinis tikslas – gąsdinti.

„Rusija, jos žvalgybos tarnybos, pastaraisiais mėnesiais organizavo psichologines–informacines atakas prieš Baltijos valstybes, kuriomis siekiama sukelti įtampą ir nesaugumo jausmą visuomenėse. Šios operacijos dažnai pasižymi ne tik propagandos ir dezinformacijos sklaida informacinėje erdvėje, bet ir tikslingais įvairaus pobūdžio teisės aktų pažeidimais“, – LNK žinioms dėstė VSD atstovai.

Ant tiltų, pastatų sienų paišomi trikampiai, kokiais Ukrainoje prieš plataus masto invaziją buvo žymimi bombarduojami objektai, o minint vasario 16–ąją iš netikrų anketų feisbuke bandyta organizuoti piketą prieš Vokietijos skiriamą brigadą Lietuvai.

„Tai savotiškas iššūkis, nes pastaruoju metu mes matome suaktyvėjusią Kremliaus informacinę politiką“, – kalbėjo N. Maliukevičius.

Šią savaitę pranešta, kad Estijoje ir Latvijoje sulaikyti asmenys, kurie Rusijos specialiųjų tarnybų nurodymu niekino paminklus, užsiėmė vandalizmu.

„Lietuvoje yra nedidelė dalis, bet yra tų, kurie gyvena Rusijos informacinėje erdvėje. Bet jie neturi nei galios, nei įtakos, nei gali kažką pakeisti“, – kalbėjo krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Kai okupavo Krymą rusai pasus visiems norintiems pradėjo dalinti ne tik Kryme. Nustatė, kad teisę į Rusijos pasą turi visi, kurių tėvai ar seneliai buvo gimę Sovietų sąjungoje.

„Ką tai reiškia? Kad praktiškai kiekvienas Lietuvos gyventojas gali kreiptis dėl Rusijos pilietybės“, – tikino Karaliaučiaus lietuvių bendruomenės direktorius S. Šamborskis.

Rusija

Pernai žurnalistai išsiaiškino, kad Rusijos pasą galima nusipirkti net vykstant į Rusiją už maždaug 5 tūkst. eurų.

„Aš tikrai abejoju, kad tas mastas būtų kažkiek reikšmingas. Nes net ir tie, kurie keikia Vakarus, mūsų valdžią, nesiveržia į Rusiją“, – svarstė politologas N. Maliukevičius.

Įgijus Rusijos, ar kitos šalies pilietybę prarandamas Lietuvos pasas. Migracijos departamento duomenimis, kasmet rusais tampa ir lietuviais nustoja būti po keliasdešimt žmonių. Bet tai skaičiai, kai asmenys praneša, jog gavo Rusijos pasą. Nežinia, kiek yra nepranešusių.

Kai Algirdas Švanys pagrobė vaiką ir pabėgo į Karaliaučių, tik tada Vidaus reikalų ministerija (VRM) sužinojo, jog jis turėjo ne tik Lietuvos, bet ir Rusijos pasą.

„Nežiūrint į tai, kad tarp Lietuvos ir Rusijos tebegalioja teisinės pagalbos sutartis, bet štai tokiais duomenimis nėra dalijimąsi“, – pabrėžė Karaliaučiaus lietuvių bendruomenės direktorius S. Šamborskis.

Rusai bando vilioti prijaučiančius Kremliui niekindami Vakarus, bet realybė, jog iš pačios Rusijos pabėgo šimtai tūkstančių tikrų rusų.

„Nes Europos Sąjunga (ES) yra daug palankiau, atraktyviau, nei „motina“ Rusija“, – LNK žinioms kalbėjo Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: