„Įprastai sausio mėnesį sportuojančių srautas išauga 15–20 proc., to paties tikimės ir šiais metais“, – teigė „Impuls“ ir „Lemon gym“ vadovė Greta Radzevičienė.

Kitąmet pradėsiu sportuoti – vienas dažniausių pažadų sau Naujųjų metų vakarą, bet ne pats populiariausias. „Swedbank“ apklausa parodė, kad tikslą pradėti sportuoti kelia dešimtadalis apklaustųjų, o šeštadalis duoda pažadą skaityti daugiau knygų.

Visgi, dauguma – daugiau nei ketvirtadalis – kitąmet nori labiau planuoti savo finansus.

„Apklausa nelabai nustebino, nes iš tiesų tie pažadai Naujųjų metų dažnai kartojasi. Ir šiais metais vėl matome, kad pirmoje vietoje yra „geriau rūpinsiuosi savo finansais“, – „LNK Žinioms“ komentavo „Swedbank“ Finansų instituto vadovė Jūratė Cvilikienė.

O ką sako patys gyventojai, kokius tikslus išsikėlė sau?

Jūratė Cvilikienė

„Po Naujų metų tai tikriausiai laukiu, kad būtų viskas gerai šeimoje, kad visi būtų sveiki – visiems linkėjimas nuo manęs, – ir kad visiems būtų gerai. Ir, tikriausiai, tikimės, kad jau baigsis karas“, – pasakojo viena Vilniuje sutikta gyventoja.

Kita teigė, kad 2024-aisiais labai norėtų sportuoti.

„Bet klausimas, kaip čia bus“, – pridūrė ji.

Dar viena gyventoja pasakojo, jog nenorėtų leisti laiko veltui ir tuščioms kalboms.

„Šįmet [norėčiau] sportuoti daugiau. Jau – metai, jau reikia daugiau vaikščioti, daugiau kažką pažiūrėti“, – kalbėjo dar viena pilietė.

Ekspertai teigia, kad sėkmės formulė pažadams įvykdyti – detalus planas. Tiesa, universalaus būdo, kaip jį sudaryti, visiems nėra.

„Tik 3 proc. pasaulio gyventojų realiai turi aiškiai suformuotus ir surašytus tikslus. Visi likusieji 97 proc. tiesiog jų nepasiekia, nes jų neturi“, – pažymėjo geros savijautos ekspertė Gintarė Jonaitytė.

Ragina išsikelti ne daugiau tris tikslus


Pasak psichologės, reikėtų pradėti nuo balto popieriaus lapo – užrašyti svarbiausias gyvenimo sritis ir įsivertinti, kur labiausiai norima patobulėti.

„Pasižiūrime, kuri gyvenimo sritis padarytų didžiausią įtaką kitoms, pavyzdžiui, sveikata. Jeigu aš pasikoreguosiu sveikatą, tai mano ir santykiai pagerėja, ir darbe esu efektyvesnis, ir visur kitur. Ir tada šitai sričiai mes jau žiūrime, kokius tikslus keltis visiems metams“, – teigė psichologė Ugnė Juodytė.

G. Jonaitytės matymu, tikslai turi atsakyti į tris klausimus: kam darau, kada ir kaip to pasieksiu.

„Jeigu šiuo atveju aš tiesiog noriu numesti svorio, tai ar aš laikysiuos kažkokio oficialaus režimo. Nekalbu apie dietas. Aš esu prieš dietas, nes dietos neveikia, veikia tik tam tikrą laiko tarpą.

Ar aš kreipsiuosi pas specialistą, kuris man padės įgyvendinti mano tikslą ir padės mano motyvacijos kelyje. Galbūt, aš pradėsiu daugiau judėti, pasirinksiu produktus, kurie man yra naudingi, o ne žalingi“, – kalbėjo pašnekovė.

Per daug tikslų įgyvendinti nepavyks, tad psichologė pataria pasirinkti vos 3 tikslus ir užrašyti, kaip jų kasdien sieksime.

„Uždaviniai turi būti labai lengvai įgyvendinami: skyriau 5 minutes – užsidėjau varnelę, kad padariau, ir einu tolyn. Čia žmonės dažnai klysta, jie tokiomis didelėmis kategorijom galvoja“, – pastebėjo U. Juodytė.

Ugnė Juodytė

Norintiems pradėti sportuoti pataria nereikalauti iš savęs maksimalių rezultatų iškart, jų siekti esą padės režimas.

„Svarbu atrasti tinkamiausią laiką jums sportuoti. Pirmomis savaitėmis rekomenduočiau išbandyti sportą rytais, per pietus, vakare, kad suprastumėt, kada jūs geriausiai jaučiatės po sporto. Taip pat labai svarbu susiplanuoti sportą iš anksto, tad galima netgi įsitraukti į darbo kalendorių, kad tai taptų neatsiejama dienos dalimi“, – kalbėjo G. Radzevičienė.

Norintiems daugiau sutaupyti, finansų ekspertė pataria pradėti nuo biudžeto – susiplanuoti išlaidas ne savaitei, o metams į priekį.

„Mes turėsime mokėti už šiltą vandenį, už elektrą, pirkti transporto bilietėlį, tai visų pirma yra kasdieniai įsipareigojimai, rūpesčiai, tada – saugumas, saugumo pagalvė, kurią mes sukaupiame, jeigu kas nutiktų. Ir tik paskui yra visa kita, ką aš galiu sau leisti – dovanos, šventės, kelionės, malonumai“, – vardijo J. Cvilikienė.

„Forbes“ apklausa rodo, kad išsikeltų tikslų žmonės dažniausiai laikosi vos du ar tris mėnesius.

Visą „LNK Žinių“ reportažą apie naujametinius tikslus žiūrėkite čia: