„Hamas“ – nėra teroristai, Izraelis – okupantas, dėl karo kalti Vakarai

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas savo retorika sukėlė tikrą šoką. NATO gynybiniam aljansui priklausančios šalies lyderis Izraelyje vykstantį karą su „Hamas“ pavadino Gazos gyventojų skerdynėmis ir dėl to apkaltino Vakarų šalis, beje, NATO partneres.

„Pagrindinis Gazoje vykstančių žudynių kaltininkas yra Vakarai", – kreipdamasis į Stambulo oro uoste susirinkusią apie 1,5 mln. žmonių minią sakė Turkijos lyderis.

R. T. Erdoganas nepamiršo ir karo Ukrainoje, kaltino Vakarų šalis taikant dvigubus standartus.

Bandydamas įtikti rinkėjams Turkijos lyderis žaidžia su ugnimi

Ką reiškia tokie Turkijos lyderio pasisakymai bei kaip ši, viešai demonstruojama antiizraelietiška pozicija gali paveikti ne tik NATO narių vienybę, bet ir geopolitinius procesus, žinant, kad šiuo metu labiausiai baiminamasi, jog Izraelio karas prieš „Hamas“ nevirstų rimtu kariniu konfliktu?

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius Gintautas Mažeikis sako, jog tai, ką šiuo metu daro R. T. Erdoganas yra tarsi žaidimas su ugnimi, o tuo labiausiai turėtų džiaugtis viešai siekį sunaikinti Izraelį siekiantis teokratinis Iranas, finansuojantis ir ginkluote remiantis eilę teroristinių organizacijų, tarp kurių – Gazos Ruožą valdantį „Hamas“ ir kur kas už pajėgesnę Libano šiitų „Hezbollah“.

„Manau, kad R. T. Erdoganas nėra iki galo apsisprendęs, tačiau jis siekia neprarasti populiarumo, kurį jis renka religinėse bendruomenėse, nes daugelis vietinių pasaulietinių bendruomenių jam oponuoja, yra tapusios priešininkų požiūrio pagrindu.

Todėl siekdamas išsaugoti populiarumą jis ir kalbasi su savo rinkėjais, o ne su tais, kurie jam oponuoja. O jo rinkėjai linkę palaikyti islamizmą, žinoma, kritikuoti Izraelį“, – portalui „Delfi“ sakė VDU profesorius G. Mažeikis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)