Plyšys tarp Lenkijos ir Ukrainos


Karybos apžvalgininkas A. Navys feisbuke priminė, jog Ukraina ir Lenkija antradienį išsikvietė viena kitos ambasadorius.

Prieš tai Lenkijos prezidento patarėjas užsienio politikos klausimais Marcinas Przydaczas pareiškė, kad Kyjivas turėtų labiau vertinti Varšuvos paramą kare su Rusija. Patarėjas taip pat sakė, kad Lenkijos vyriausybė turi ginti šalies ūkininkų interesus, turėdamas omenyje draudimą importuoti ukrainietiškas prekes, kuris nustos galioti kitą mėnesį.

Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Olehas Nikolenko sakė, kad per susitikimą Lenkijos ambasadoriui buvo pasakyta, jog pareiškimai apie tariamą Ukrainos nedėkingumą už Lenkijos pagalbą yra „neteisingi ir nepriimtini“.

„Esame įsitikinę, kad Ukrainos ir Lenkijos draugystė yra daug gilesnė nei politinis tikslingumas. Politika neturėtų kelti abejonių dėl mūsų tautų tarpusavio supratimo ir santykių tvirtumo“, – sakoma Ukrainos pareiškime“, – informaciją socialiniame tinkle pateikė A. Navys.

Jis taip pat rašė, jog netrukus Lenkija taip pat iškvietė Ukrainos ambasadorių Varšuvoje, reaguodama į „Ukrainos valdžios institucijų atstovų komentarus“, pranešė Lenkijos užsienio reikalų ministerija X platformoje, anksčiau žinomoje kaip „Twitter“.

„Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis diplomatinių manevrų metu paragino laikytis vienybės, sakydamas, kad skyde, kurį Ukrainai suteikė tvirta Lenkijos parama, negali būti „plyšio“.

Nežiūrint to, dideliam Kremliaus džiaugsmui, „plyšys“ visgi yra“, – konstatavo karybos apžvalgininkas.

Volodymyras Zelenskis, Andrzejus Duda

Anot A. Navio, Lenkijos žiniasklaida vakar citavo P. Przydaczą, kuris kalbėjo, kad „šiandien svarbiausia yra apginti Lenkijos ūkininkų interesus“ ir pridūrė, kad Kyjivui „vertėtų pradėti vertinti, kokį vaidmenį Lenkija suvaidino Ukrainai per pastaruosius mėnesius ir metus“.

„Karas karu, o pietūs pagal grafiką, – dar ir dabar šitą idiotišką posakį kartoja daugelis okupacinėje sovietų armijoje tarnavusių „mužikų“, o gal ir mužikų“, – ironizavo jis.

A. Navys teigė, jog tokie nesutarimai „primena visiškai neseną Lenkijos prezidento viražą apdovanojant Lietuvoje veikiantį ištikimą Kremliaus gerbėją ir putinofilą V. Tomaševskį“.

„Galime visaip vertinti ir sakyti, kad Lenkijos prezidentas nežinojo, ką apdovanoja, arba ką viešai kalba jo patarėjas, tačiau faktas lieka faktu – materialūs, merkantiliniai, kaimukio interesai užgožia karo ir Rusijos vykdomų karo nusikaltimų Ukrainoje realybę.

Tokių kalbų ir veiksmų fone, mažiau politikoje dalyvaujantiems vakarų šalių piliečiams, visiškai pagrįstais ima vaidentis Kremliaus propagandos teiginiai apie lenkų – lietuvių suokalbį siųsti batalioną į Ukrainos vakarines dalis tam, kad jas okupuotų, atplėštų nuo Ukrainos ir pasisavintų kaip savo buvusių žemių dalį“, – rašė A. Navys.

Anot karybos apžvalgininko, dar keisčiau atrodo žaidžiami „ambasadorių – ant kilimėlio!“ žaidimai.

„Kurie teroristinės Rusijos žudomų civilių fone iš tiesų atrodo groteskiški. Viso šito triukšmo būtų buvę galima išvengti vienu ar dviem telefono skambučiais tarp Varšuvos ir Kyjivo. Bet, deja, suveikė „aš“, „mano“, išpūsti bereikalingų emocijų, kurias viso labo – abiems pusėms – reikėjo nuleisti užsidarius poilsio kambarėly daužant pagalvę“, – situacijos vertinimą pateikė jis.

Dronų ataka Ukrainoje


Vertindamas naujausią situaciją Ukrainos karo fronte, karybos apžvalgininkas A. Navys nušvietė naujausią Rusijos dronų ataką Ukrainoje.

„Kyjivo ir Odesos kryptimis, priešlėktuvinės gynybos pajėgos dirbo be pertraukos beveik tris valandas. Odesoje priešo ataka apgadino grūdų elevatorių, sukėlė gaisrus uoste ir pramoniniuose objektuose, pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų operacinė vadavietė „Pietūs“.

Pasak jos, galutinė informacija apie bepiločių smūgius tikslinama. Pranešimų apie nukentėjusiuosius nėra.

„Akivaizdus priešo taikinys buvo regiono uosto ir pramonės infrastruktūros objektai“, – Ukrainos ginkluotųjų pajėgų operacinės vadavietės pranešimą citavo A. Navys.

Karas Ukrainoje

Operacijas, anot jo, vykdo ir Ukrainos partizanai, masiškai nuodijantys Rusijos pajėgas laikinai okupuotame Mariupolyje.

„Miesto mero patarėjas Petro Andriuščenka pranešė, kad miesto pasipriešinimo grupė „Ї“ įvykdė naują diversiją prieš rusų okupantus. „Per „Karinio jūrų laivyno dienos“ minėjimą viename iš karinių objektų masiškai apsinuodijo karininkai. Į ligoninę sunkios būklės paguldyta 17 rusų kariškių, iš kurių du vakar mirė. Likusių 15 likimas neaiškus“, – sakė Andriuščenka.

Jo žiniomis, rusų okupantai įtaria, kad maiste buvo panaudotas cianidas ir pesticidai“, – rašė ekspertas.

Baltarusijos sraigtasparniai Lenkijoje


Karybos apžvalgininkas savo įraše feisbuke taip pat įvertino ir naujausią incidentą Lenkijoje.

„Vakar du Baltarusijos sraigtasparniai kirto Lenkijos sieną. Baltarusija Lenkijos pareiškimą, kad jos sraigtasparniai kirto sieną netoli Belovežo, pavadino išgalvotu.

„Kaltinimai dėl Baltarusijos karinių oro pajėgų ir oro gynybos pajėgų sraigtasparnių Mi–24 ir Mi–8, pažeidžiančių Lenkijos sieną, yra išgalvoti ir pateikti Lenkijos karinės ir politinės vadovybės, siekiant dar kartą pateisinti pajėgų ir priemonių telkimą prie Baltarusijos sienos“, – rašoma Baltarusijos Gynybos ministerijos pareiškime“, – dalijosi A. Navys.

„O „iš tikro“, VBS agentūros žiniomis, lenkai paprašė gudų tyčia paskraidyti netoli Belovežo Lenkijos pusėje, nes ruošiasi rinkimams ir renkasi reitingų taškus. Manome, kad suprantate, jog traukiame per dantį mūs kaimukio politikus, kurie teigia, kad „Wagner“ klausimas yra tyčia eskaluojamas ruošiantis rinkimams Lenkijoje.

Nes rinkimams ruošiamasi ir Lietuvoje“, – pridūrė A. Navys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)