Kitą savaitę trečiadienį Seime jiems bus įteikti kandidato pažymėjimai, planuojama pasirašyti sąžiningų rinkimų deklaraciją. „Praktiškai pradėsim oficialią rinkimų kampaniją. Formaliai ji prasideda, kai paskelbiama rinkimų data, bet dabar bus vienas iš baigiamųjų etapų, kai vykdoma agitacija, registruoti visi kandidatai, kurie dar neturi pagal pareigas, įgis teisinį imunitetą“, - žurnalistams sakė VRK vadovas Zenonas Vaigauskas.

Konstatavus, kad jie surinko reikiamą skaičių rinkėjų parašų, kandidatais registruoti antros kadencijos siekianti Dalia Grybauskaitė, socialdemokratas europarlamentaras Zigmantas Balčytis, Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas Ignalinos meras Bronis Ropė, parlamentaras Naglis Puteikis.

Už kandidatų įregistravimą komisijos nariai balsavo vienbalsiai, išskyrus prieš pasisakiusią partijos „Drąsos kelias“ į komisiją deleguotą Ireną Malinauskienę. Ji argumentavo nedalyvavusi tikrinat parašus, todėl ir balsuojanti prieš, nes galimybės susilaikyti sprendžiant dėl kandidato įregistravimo įstatymas nenumato.

I.Malinauskienė per VRK posėdį piktinosi, kad nebuvo paskirta tikrinti pretendentų parašų. Pranešta, kad ji dėl komandiruotės nedalyvavo posėdyje, kuriame spręsta dėl pasiskirstymo tikrinant parašus, o vėliau į parašų tikrinimo darbą nebeįtraukta.

Iš viso dėl valstybės vadovo posto rinkimuose gegužės mėnesį rungsis septyni kandidatai. Darbo partijos iškeltas parlamentaras Artūras Paulauskas bei Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis jau anksčiau registruoti kandidatais prezidento rinkimuose.

Kandidatas prezidento rinkimuose registruojamas, jei pateikia ne mažiau kaip 20 tūkst. jo kandidatavimą remiančių rinkėjų parašų.

Taip pat VRK penktadienį atsisakė įregistruoti kandidatu Lietuvos žaliųjų partijos vadovą Liną Balsį. L.Balsys komisijai pateikė 20 tūkst. 411 parašų, tačiau vien rašysenos ekspertai beveik 700 parašų įvertino kaip netinkamus.

Būtino parašų skaičiaus surinkti taip pat nepavyko verslininkui Vladui Lašui (10,8 tūkst. parašų), signatarui Rolandui Paulauskui (8,7 tūkst. parašų), vairuotojui Jonui Lašiniui (186 parašai) bei Demokratinės darbo ir vienybės partijos pirmininkei Kristinai Brazauskienei (465).

Prezidento rinkimai vyks gegužės 11 dieną.