Anot politiko L. Kasčiūno, svarbi viena V. Putino mintis.

„Vagner“ grupuotės smogikai gali jungtis prie Rusijos kariuomenės, nutraukti savo veiklą ir grįžti namo arba išvykti į Baltarusiją. V. Putinas pabrėžė, kad laikysis šio pažado. Akivaizdu, kad Baltarusijos opcija skiriama tiems smogikams, kurie buvo agresyviausi maišto dalyviai, pridarė nusikaltimų ir / ar nori tęsti savo veiklą kartu su Jevgenijumi Prigožinu“, – įžvalgomis socialiniame tinkle dalijosi L. Kasčiūnas.

NSGK pirmininkas priminė, jog pats J. Prigožinas pirmadienį skelbė, kad „Baltarusija suteikė jurisdikciją „Vagner“ veikti jos (arba iš jos) teritorijos. Čia, tikėtina, turima galvoje visų pirma operacijos Afrikoje ir Lotynų Amerikoje“, – feisbuke rašė L. Kasčiūnas.

O Baltarusijos vadovo Aliaksandro Lukašenkos kalba perkeliama į antradienį, rašė parlamentaras. Visgi, jau dabar aišku, jog agresyviausių „Vagner“ smogikų / karo nusikaltėlių atsiradimas Baltarusijoje yra grėsmė ir Lietuvos bei regiono valstybių nacionaliniam saugumui.


„Prigožino smogikai, kurie galimai atsidurs Baltarusijoje, veiks kaip nevalstybinis veikėjas (non–state actor), tai yra jokiai valstybei formaliai nepavaldi organizacija, kuria galima slėpti ir valstybių nusikalstamus tikslus.

Lietuva šitam žaidimui nepasiduos: Prigožino smogikai yra / bus Baltarusijos teritorijoje ir dabar Minskas atsako už visus jų veiksmus tiek iš jos, tiek už jos teritorijos“, – rašė parlamentaras L. Kasčiūnas.

Jis pabrėžė, jog šiuo metu nėra jokių požymių, jog būtų bandymų ar bent interesų rengti išpuolius prieš Lietuvą.

„Tačiau tiek NATO, tiek mes turime adaptuotis ir būti pasirengę žaibiškai atremti grėsmę iš tokio pobūdžio organizacijos.

Tam būtina stiprinti greitojo reagavimo pajėgas, kovinę Lietuvos kariuomenės galią, žvalgybą, užtikrinti kuo greitesnį / išankstinį sąjungininkų atėjimą į Lietuvą ir turėti kuo daugiau sąjungininkų pajėgų Lietuvoje (sveikintinas Vokietijos šiandieninis sprendimas). Tokioms organizacijoms svarbu ne tiek atgrasymas, kiek nedelsiamas ir galingas atsakas“, – feisbuke rašė Seimo NSGK vadovas L. Kasčiūnas.

Delfi atkreipia dėmesį – ELTA primena, kad Rusijos samdinių grupuotės „Vagner“ vadovas J. Prigožinas penktadienį pareiškė ketinąs nuversti Rusijos karinę vadovybę. Jo pajėgoms sparčiai judant link Maskvos ir užėmus Rostovą prie Dono bei Voronežą, šeštadienio vakarą pranešta, kad J. Prigožinas nutarė atsitraukti.

Maskva nurodo, kad kaltinimai „Wagner“ vadui ginkluoto sukilimo prieš Rusijos karinę vadovybę organizavimu bus panaikinti, o pats J. Prigožinas pasitrauks į Baltarusiją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)