Jau paauglystėje jaučiau vidinį spaudimą būti liekna. Kai pradėjau dirbti modeliu, prisidėjo spaudimas iš išorės, ir netrukus maistas tapo svarbiausiu dalyku mano gyvenime. Liūdniausia, kad iš tiesų aš visada buvau liekna, tačiau man nuolat atrodė, kad gali būti ir dar geriau.

Kuo labiau aš kontroliavau maistą, tuo labiau jis ėmė kontroliuoti mane.
I. Greičiūnaitė

Nuolat skaičiuodavau kalorijas, valgiau tik namuose ir tik tam tikromis valandomis. Iš pradžių man sekėsi neblogai, tačiau gana greitai tai išsivystė į apsėdimą. Dietos atėmė daug mano laiko, energijos ir paveikė mano santykį su aplinka. Pavyzdžiui, jei kažkas pakviesdavo mane į restoraną, aš dažniausiai atsisakydavau. Man buvo baisu nežinoti, ar patiekalas yra pakankamai sveikas ir kiek kalorijų jis turi.

Žinoma, retkarčiais leisdavau sau valgyti ką noriu ir kiek noriu, todėl prisipirkdavau saldumynų ir kitų nevertingų produktų. Bet kadangi organizmas žinojo, kad po šios dienos jis vėl ilgai badaus, kaskart viskas baigdavosi totaliu apsivalgymu, dėl ko po to jausdavausi itin prastai – tiek emocine, tiek fizine prasme.

Jei kažkas pakviesdavo mane į restoraną, aš dažniausiai atsisakydavau. Man buvo baisu nežinoti, ar patiekalas yra pakankamai sveikas ir kiek kalorijų jis turi.
I. Greičiūnaitė

Taigi kuo labiau aš kontroliavau maistą, tuo labiau jis ėmė kontroliuoti mane. Valgis yra mūsų gyvenimo dalis ir reikia juo džiaugtis, bet tai neturi tapti pirmaeiliu dalyku. Žinoma, yra svarbu prižiūrėti save ir turėti teisingus įpročius, bet tai neturi tapti liga.

Tačiau štai ką galite padaryti kasdien, kad nereikėtų galvoti tik apie maistą?

1. Įtraukite mėgstamos fizinės veiklos į savo gyvenimą. Neprivalote eiti į sporto klubą, jei tai jums nepatinka. Vaikščiokite, bėgiokite, važinėkite dviračiu ar darykite jogą – svarbiausia, kad tai jums teiktų malonumą. Ir klausykite savo kūno. Jei jaučiatės labai pavargę, neverskite savęs sportuoti – verčiau pailsėkite, ir kitą dieną treniruotė bus kur kas malonesnė bei produktyvesnė.

2. Iš ryto pirmiausia išgerkite šilto vandens su citrina. Tai pažadins jus ir jūsų virškinimo sistemą bei atstatys prarastą vandens kiekį organizme.

3. Jei norite savo gamintą patiekalą paversti vertingesniu, mėginkite pakeisti paprastą cukrų į nerafinuotą (nendrių, cukranendrių) cukrų ar medų, o įprastus miltus – į pilno grūdo, pavyzdžiui, speltos, avižų ar pan. Taip sumažinsite nenaudingų kalorijų kiekį.

4. Leiskite sau kartais atsipalaiduoti. Jei labai užsimanote ledų ar picos – suvalgykite. Maistas turi suteikti jums pasitenkinimą, o ne stresą.

5. Stenkitės visada išsimiegoti. Negaudami pakankamai miego, norėsite jėgų trūkumą kompensuoti papildomomis kalorijomis, o tai prie gero taip pat neprives.