Skirtingų iššūkių formatas socialiniuose tinkluose gajus jau kelerius metus, rašoma AEG pranešime spaudai. Naujausias iš jų – #fridgegoals – skirtas įgyvendinti ilgalaikius tikslus: pakeisti mitybos įpročius ir pasinerti į sveiką gyvenimo būdą. Iššūkio idėja paprasta: prieš priimant sveiko gyvenimo būdo iššūkį, reikia pripildyti savo šaldytuvą sveikų produktų ir jį nufotografuoti – taip parodant, kad pasiruošęs keisti savo mitybinius įpročius. #fridgegoals mada „Instagram“ tinkle jau užsikrėtė tūkstančiai sveikuolių, tarp kurių – ir žinomi žmonės.

Dažniausiai iššūkiu užsikrėtusių žmonių šaldytuvuose matyti daug daržovių, vaisių, vištienos, becukrių maisto produktų, čia vargiai pastebėsite pusfabrikačių ar alkoholio. Tiesa, pasitaiko atvejų, kai net ir ilgus metus sveikai besimaitinantys žmonės nuotraukomis atskleidžia maisto laikymo šaldytuve klaidas, tad ką jau kalbėti apie mėgėjus.

Kristina Jasmontienė

Klaidos – viena po kitos

Pasak dietologės Kristinos Jasmontienės, apžvelgiant #fridgegoals iššūkio dalyvių nuotraukas internete, pirmiausia į akis krinta tai, kad dažnas sveikuolis maisto produktus šaldytuve išdėlioja neteisingai.

„Maisto produktų išdėstymas šaldytuve negali būti chaotiškas. Skirtingiems produktams reikalinga skirtinga temperatūra, todėl reiktų atsižvelgti į šaldytuve esančius papildomus stalčius. Vieni iš jų yra skirti daržovėmis ir vaisiams, kiti – šviežiai mėsai ar žuviai. Jeigu šaldytuvas neturi papildomų stalčių ar papildomų funkcijų, produktus, kuriems reikia daugiau šalčio, laikykite šaldytuvo apačioje, o tuos, kuriems šaltis nebūtinas, – viršuje“, – sako K. Jasmontienė.

Pasak K. Jasmontienės, siekiant maisto produktus ilgiau išlaikyti šviežius, svarbu užtikrinti tolygią šaldytuve vyraujančią temperatūrą – 1–5 laipsnių šilumą. Nepastoviausia temperatūra vyrauja šaldytuvo durelėse – juk jos nuolat atveriamos.

„Čia daugelis ir padaro klaidų. Pavyzdžiui, į durelėse esančias lentynėles sudeda kiaušinius – produktą, kuriam reikalinga ypač pastovi temperatūra. Iš tiesų, kiaušinius geriausia būtų laikyti šaldytuvo viduje, neišėmus iš kiaušinių dėžutės“, – sako dietologė ir prieina prie išvados: durelėse verčiau laikyti tokius produktus, kuriems mažiau pastovi temperatūra turi mažiau ar visai jokios įtakos.

Pagamintą, tačiau šaldytuve laikomą maistą, pasak K. Jasmontienės, reikėtų suvartoti per tris paras – 72 valandas. O, pavyzdžiui, daržovės šaldytuve gali stovėti 3–4 paras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)