Lietuviai gerti pieną mėgsta, teigiama „Maximos“ atsiųstame pranešime. Prekybos tinklo pardavimų duomenimis, per mėnesį nuperkama daugiau kaip 2,6 mln. litrų pieno.

„Atrodo, kad apie pieną žinome viską, nes jis vartojamas daugelį metų ir visiems yra puikiai žinomas produktas, tačiau skirtingo amžiaus žmonėms pienas reikalingas dėl skirtingų jo savybių, karvės pieno negalima duoti kūdikiams, o suaugusieji turėtų jo atsisakyti tik tuomet, jeigu netoleruoja laktozės“, – atsiųstame pranešime cituojamas profesorius dr. R. Stukas.

Pasak mitybos specialisto, vyresniems vaikams pienas – tai produktas, kurio baltymai labai naudingi. Jie geriau virškinami už mėsos ir žuvies baltymus. Pieno baltymai pasižymi didele biologine verte ir labai gerai subalansuotomis aminorūgštimis – savo sudėtyje turi 20 gyvybiškai reikalingų aminorūgščių. Netoleruojantiems karvės pieno profesorius siūlo jį keisti į ožkos pieną, tačiau savo sudėtimi šis pienas mažiau vertingas nei karvės pienas.

Profesorius taip pat pamini įdomų faktą, kad laktozė pasižymi nedideliu saldumu, ji yra 6–7 kartus mažiau saldi už cukrų.

„Iš tikrųjų pienas ir pieno produktai gali ir turi būti naudojami nuo kūdikystės iki senatvės. Piene randamas vienintelis pieno angliavandenis – pieno cukrus laktozė, kurio daugiau neturi joks kitas produktas, o žmonės, kurie netoleruoja pieno, iš tikrųjų netoleruoja laktozės“, – dėsto prof. dr. R. Stukas.

Pasak profesoriaus, žmonės nepelnytai nuvertina pasterizuotą pieną, kaip tik būtent jį ir reikėtų gerti.

„Anksčiau žmonės valgė ir gėrė tai, ką turėjo, tačiau šiandien maisto sauga turėtų būti pirmoje vietoje, ir pienas turi būti geriamas pasterizuotas. Klaidinga manyti, kad jame nėra jokių naudingųjų medžiagų ir yra bevertis – priešingai, jis yra saugus vartoti, jame yra gausu maistingų medžiagų, o pasterizuojant pieną jos niekur nedingsta“, – priduria profesorius. dr. R. Stukas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)