Velykos jau visai ant nosies. Apie šventinį stalą minčių kasdien irgi vis daugėja. VU medicinos fakulteto profesorius, mitybos mokslininkas Rimantas Stukas kviečia šventes švęsti ne tik linksmai, bet ir sveikai, žinant esminius dalykus apie Velykų stalą ir jo didenybę – kiaušinį. Dauguma mūsų pamirš...
Rimantas Stukas
186 straipsnių
Rimantas Stukas – Lietuvos mitybos profesorius. Visos naujienos ir straipsniai apie Rimantą Stuką publikuoti DELFI.lt portale. Foto, video reportažai, komentarai, specialistų apžvalgos.
Profesorius – apie tai, kiek kiaušinių galima suvalgyti per Velykas ir kiek laiko saugu laikyti margučius ant stalo (1)
Kiek kiaušinių galima suvalgyti per dieną, per savaitę? Kaip tinkamai juos paruošti – koks turi būti trynys ir koks baltymas? Kaip reikėtų laikyti velykinius margučius, kad juos būtų saugu valgyti? Ir ką svarbu daryti, kad per šventes jaustumės gerai ir išvengtume persivalgymo? Į šiuos klausimus lai...
9 patarimai svajojantiems apie purius varškėčius: kokio riebumo varškę rinktis ir ką daryti, kad nesukristų ir neprisigertų riebalų (3)
Ieškantys būdų sutaupyti pirkėjai vis dažniau atsigręžia į tokius tradicinius ingredientus, kurie būna ne tik universalūs, bet ir nebrangūs. Varškė – vienas jų, o svarstant, ką su ja nuveikti, neabejotinai vienas populiariausių variantų – varškėčiai, kurie turi magišką galią nukelti į vaikystę.
Šis daugelio vis dar vartojamas maistas – blogis, triuškinantis žarnyno mikrobiotą: jei valgote jį kasdien, šaukiatės ligų (2)
Kas yra toji žarnyno mikrobiota ir kuo ji tokia svarbi? VU Medicinos fakulteto profesorius, mitybos mokslininkas Rimantas Stukas aiškina, kad žmogaus žarnyno mikrobiotą sudaro maždaug 2 kilogramai gerųjų bakterijų. Profesoriaus teigimu, kiekvieno žmogaus mikrobiota individuali ir skiriasi nuo kitų ž...
Šiandien kiekvieno spintelėje rasime ne vienos rūšies druską. Neretai į prekių krepšelį krenta kokia nors įmantresnė druska, dailesnėje pakuotėje, įdomesnės tekstūros, kokia nors naujiena, ar kaip tik ta, kuri „ant bangos“. Tik pusė šalies gyventojų žino, kad iš visų jų tik vienos rūšies druska yra ...
„Nereikia savęs apgaudinėti, kad saldikliai atpratins nuo saldumo, ar kad cukrų galima pakeisti medumi. Netinkamai vartojamas medus yra tokios pat vertės kaip cukrus“, – tiesiai šviesiai sako VU Medicinos fakulteto profesorius Rimantas Stukas.
Vienas populiariausių gėrimų pasaulyje neabejotinai yra kava. Daugybė pasaulio žmonių nė neįsivaizduoja, kaip būtų galima pradėti rytą be jos. Tačiau ar galima kavą gerti prieš maistą? Ar ji tikrai sukelia nerimą? Ir kodėl kofeinas visus veikia skirtingai?
Kalėdinis stalas tradiciškai neįsivaizduojamas be kepto paukščio, o pagrindinėmis šventės žvaigždėmis dažniausiai tampa antis, kalakutas ar žąsis. Vis dėlto, šie paukščiai turi nemažai skirtumų – ne tik kalbant apie jų skonines savybes, bet ir maistinę vertę ir paruošimo ypatumus. Kuo mums vertinga ...
Ne tik į kainas, bet ir į produktų sudėtį užsukę apsipirkti pažiūri Lietuvos gyventojai. LNK Žinių kalbinti žmonės pasakojo, kad pirkdami maistą stengiasi vengti transriebalų, didelio cukraus kiekio.
Nuo seno galvojama, kad žiemą reikia valgyti riebiau ir daugiau. Tačiau, pasak gydytojo dietologo Edvardo Grišino, stebint šių laikų tendencijas, kiek žmonių serga nutukimu, širdies ir kraujagyslių, lėtinėmis ligomis, riebalų gausi mityba tikrai nėra palanki sveikatai.
Vėžio diagnozės baiminasi kone kiekvienas. Pagal dažniausias mirties priežastis, piktybiniai navikai Lietuvoje jau daugelį metų išlieka antroje vietoje. Statistika – niūri, tačiau pataisoma, mat dalies onkologinių susirgimų galima išvengti pakeitus gyvenimo būdą, visų pirma – mitybą.
Profesorius paaiškino, kokių 6 riešutų derinys kasdien padės sustabdyti laiką ir taps tikru jaunystės eliksyru (1)
Tikriausiai visi esame girdėję, kad valgyti riešutus yra sveika ir jų vartoti reikėtų kuo įvairesnių. Tačiau kokie riešutai yra naudingiausi mums? Galbūt kažkurių kaip tik reikėtų valgyti kuo mažiau? Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius Rimantas Stukas sudėjo visus taškus ant „i“ ir...
Kiekvienas turime savo užkandžiavimo įpročius – vieni po pusryčių mėgsta pasilepinti torto gabalėliu, kiti skaitydami gliaudo saulėgrąžas, dar kiti mieliau renkasi obuolį, riešutus, o galbūt ledus ir bulvių traškučius. Visi esame skirtingi, tačiau mūsų pasirinkimai įprastai būna dvejopi – arba sveik...
Vieni skatina pieno atsisakyti išvis, neva suaugusiam žmogui tai nenaudingas produktas, kiti sako, kad pieną vartoti kiekvienam reikėtų kasdien. Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius Rimantas Stukas LNK Žinioms pasakojo, kad iš tiesų pienas yra labai naudingas produktas.
Profesorius Stukas atsakė, kiek kiaušinių per savaitę galima suvalgyti, ir koks būdas paruošti kiaušinį – sveikiausias (7)
Vieni kiaušinių vengia ir išvis nevalgo, kiti neįsivaizduoja pusryčių be šio produkto. Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius Rimantas Stukas sako, kad kiaušiniuose yra daugybė naudingų organizmui medžiagų, tačiau nereikėtų persistengti juos valgant.
Puodelis juodos garuojančios kavos ryte dažnam gyventojui – būtinybė. LNK Žinių kalbinti praeiviai gatvėje sako, kad dažnai išgeria daugiau nei du puodelius per dieną. Kai kurie – net ir penkis.
Nors baravykai su voveraitėmis Lietuvoje pačioj aukštumoj ir niekas karūnų jiems nuimti nežada, bet yra tokie grybai, kurie vis dar nepelnytai pamiršti ir palikti nuošalyje. Kas juos atranda, tikrai dažniau pradeda mėgautis ne tik dėl puikaus skonio ir galimų pasigaminti patiekalų galybės, bet ir dė...
Dėl blogos savijautos gali būti kalta mityba: profesorius pasakė, kur gauti tai, ko šiandien mums trūksta labiausiai (1)
Kol ankstyvas pavasaris dar nelepina mūsų saulėtomis dienomis, dažnas skundžiasi nuovargiu ir nuotaikos svyravimais. Ieškodami pablogėjusios savijautos priežasčių, įprastai kaltiname miego trūkumą ar stresą darbe ir pamirštame, kad problema gali slypėti mityboje ir biologiškai aktyvių medžiagų trūku...
Tai – pati didžiausia klaida, kurią dažnas daro ryte: manydami, kad sau padedate, stipriai kenkiate sveikatai (2)
Vos pramerkus akis, pirma mintis, šaunanti į galvą, jog reikia eiti pasidaryti kavos – tikriausiai nesuklysime pasakydami, kad tai išgyvena daugybė žmonių visame pasaulyje. Visgi kava ryte nebūtinai yra geras pasirinkimas, mat dėl savo rūgščių gali smarkiai dirginti skrandį.
Akivaizdu, kad žiemą žmonės linkę valgyti riebesnį ir sotesnį maistą, todėl mažiau skaičiuojama kalorijų bei greičiau priaugama nereikalingo svorio. Mitybos specialistai pataria, kad net ir žiemą renkantis maistą būtina atsižvelgti, ką konkrečiai vartojame. Pasirinkę tam tikrus produktus galime leng...