Persimonai

Persimonas – tikras naudingų medžiagų lobynas. Pirma, šis vaisius gerina kraujagyslių veiklą, o ji pas daugelį žmonių nėra ideali. Ligota reakcija į staigius slėgio pokyčius, migrena, kraujospūdžio šuoliai – visa tai yra gyvenimo didmiestyje pasekmės. Be įvairių brangių vaistų, kurių šiandien apstu, susidoroti su šiomis bėdomis padės persimonai. Turtingi vitaminais C ir P, jie yra naudingi kraujagyslėms, mažina jų trapumą ir pažeidžiamumą, o tai reiškia, jog gali palengvinti prastos savijautos laikotarpius. Antra, persimonai padeda sulaikyti šilumą organizme. Esmė ta, kad mūsų mėgstami vaisiai turi daug kalcio, kuris savo ruožtu užtikrina normalią širdies veiklą, tuo pačiu ir stabilią kraujotaką organizme.

Granatai

Granatai yra naujos kartos raminamieji vaistai. Tai ne mitas – kadangi granatai turi daug B grupės vitaminų, jie veikia mūsų organizmą kaip antistresinė priemonė ne prasčiau, nei medicininiai preparatai. Be to, granatų grūdeliuose yra medžiagų, kurios mažina cholesterolio kiekį kraujyje ir stiprina imuninę sistemą. Kalbant apie organizmo šilumą, šie pietinių kraštų vaisiai taip pat gali tapti puikiais pagalbininkais. Jie turi daug komponentų, kurie, be kita ko, palaiko šį rodiklį. Žemas hemoglobino kiekis, kaip žinome, gali sukelti daug sveikatos problemų, kurių vienas iš simptomų gali būti nuolatinis šaltkrėtis.

Rauginti kopūstai

Šios raugintos daržovės turi nuo vaikystės pažįstamos askorbo rūgšties – vitamino C. Nepaisant to, kad šie vitaminai būdavo labai skanūs ir primena mums nerūpestingas mokyklos dienas, į raugintus kopūstus reikėtų atkreipti ypatingą dėmesį. Tik įsivaizduokite: vos 100 g šio žiemiško produkto turi visos paros vitamino C normą! Maža to, fermentacijos metu vitaminas C ne tik išlieka pirminiu pavidalu, bet jo kiekiai netgi padidėja. Taigi tinkamai paruošti rauginti kopūstai gali būti kelis kartus naudingesni už šviežius kopūstus.

Rauginti kopūstai

Bulvės

Nuolat šąlančios rankos ir kojos dažniausiai liudija kraujagyslių problemas – kraujas tiesiog nespėja vienu metu sušildyti viso kūno. Bulvės turi tokios naudingos medžiagos kaip kalis, kuris pagerina kraujo apytaką ir padeda nesušalti net per didžiausius speigus. Tačiau būkite atsargūs – bulvės yra kaloringas produktas, todėl jomis piktnaudžiauti nereikėtų. Taip pat vertėtų atkreipti dėmesį į jų paruošimo būdą. Pasistenkite pamiršti keptas bulves, o juo labiau gruzdintas bulvytes, kuriose aliejaus yra daugiau, nei pačios bulvės. Pirmenybę teikite virtoms arba užkeptoms bulvėms, nes, visų pirma, tai yra skanu, o antra, praktiškai nekenksminga.

Jūrų kopūstai

Jūros dumbliuose itin gausu B grupės vitaminų, reguliuojančių antinksčių veiklą, o kartu ir hormoną adrenaliną, kurio trūkumas gali sukelti lėtinį nuovargį, o su juo ir prastą nuotaiką. Jei jus kankina ne tik sloga, bet ir nuolatinis šaltkrėtis, kuo greičiau į savo mitybą įtraukite jūros kopūstus. Viena iš nuolatinio šalčio priežasčių gali būti katastrofiška jodo stoka, o jūros dumbliai, savo ruožtu, turi labai daug jodo. Tiesa, specialistai pataria vengti konservuotų produktų, nes jūros kopūstuose, kurie parduodami uždarytuose stiklainiuose, maisto priedų būna daugiau, nei vitaminų ir naudingų medžiagų.

Medus

Su medumi viskas paprasta. Šis produktas seniai laikomas viena geriausių kovos priemonių su kosuliu ir peršalimo ligomis, taip pat vienu iš patikrintų būdų imunitetui stiprinti. Taigi, norite ar nenorite, žiemą be medaus neišsiversite. O jei medų vartosite kartu su imbieru, jums nebus baisios jokios infekcinės ligos! Be to, šis skanėstas padeda organizmui palaikyti kūno šilumą. Jei per šalčius nenorite gatvėje sušalti, prieš išeidami iš namų suvalgykite šaukštelį medaus su juodaisiais pipirais – šis derinys pripildys jūsų kūną šilumos ir apsaugos nuo mikrobų, kurie žiemą tyko viešose vietose.

Ridikai

Užtenka vieno vidutinio dydžio ridiko, kad organizmas gautų vitamino C paros normą. Ridikai, kaip ir bulvės, apie kurias kalbėjome anksčiau, stiprina kraujagyslių sieneles, prisideda prie normalaus kraujotakos sistemos funkcionavimo ir šaltuoju metų laiku suteikia organizmui taip reikalingos šilumos. Be to, ridikai mažina žarnyno sutrikimų riziką – ši daržovė padės jums pamiršti disbakteriozę ir kitas nemalonias ligas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją