„Bandymų stoties“ laidoje Alfas kartu su maisto technologe Vida Ežerskiene aiškinosi, kaip namuose išsivirti pačią skaniausią žuvienę.

Kokią žuvį geriausia rinktis žuvienei? Kaip ją taisyklingai išdarinėti? Kodėl žuvienė kartais būna karti? Kiek reikėtų ją virti ir kaip jai paruošti daržoves?

Pamatysite, kaip žuvienę ruošti nuo pat produktų pasirinkimo iki jos ragavimo.

– Kaip taisyklingai išvirti sultinį žuvienei?

– Esu minėjusi, kaip verdami sultiniai. Tai aptarėme laidoje apie sultinio gamybos triukus. Kalbant specifiškai apie žuvies sultinį: jei sultiniui naudosite žuvų galvas, pirktas prekybos vietose, jose gali būti paliktos žiaunos ir akys. Jei jas tik nuplausime ir išvirsime, sultinys bus kartus. Reikia iš galvų išplėšti žiaunas ir išimti akis, tada jas nuplauti ir sudėti į puodą. Užpilti vandeniu, įdėti svogūnų, morkų, salierų šaknų. Jei naudosite salierų stiebus, juos dėkite prieš baigiant virti. Sultinys išverda labai greitai, viskas trunka apie 40 min. Išvirusį sultinį nukoškite tankiu sietu ar merle, nes jame gali likti ašakų ar kaulų.

– Ką daryti paruošus sultinį?

– Ant sviesto pakepinkite morkas, joms baigiant kepti, sudėkite pjaustytus svogūnus ir salierų stiebus. Jei nemėgstate svogūno, jį galite keisti poru. Į sultinį įpjaustykite bulvių, suberkite apkeptas daržoves, pipirus, laurų lapus.

Dažniausiai žuvienei žmonės renkasi sterką arba ešerį. Galite rinktis ir lašišą, paltusą, menkę. Prieš dedant žuvies gabaliukus į sultinį, galite juos apkepti keptuvėje ant sviesto. Patiekiant žuvienę įberkite mėgstamų smulkintų prieskoninių žolelių bei pipirų.

Labai gražu šalia žuvienės ar į pačią žuvienę įdėti gruzdintuvėje apkepintų petražolių (nemeskite su kotais, tik pačias viršūnėles), kurios bus žalios, traškios ir tiesiog alsuos pavasariu. Toks akcentas tiks ir prie kitų patiekalų ar net padės papuošti lėkštes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją