Vos atšilus orams bent kiek sodininkystę mylintiems žmonėms ima niežėti rankos. Taip ir norisi pirkti žemių, sėklų ir ant palangių pradėti pavasarinę sėją. Vis dėlto, apželdinimo specialistai ragina nepasiduoti pirmųjų saulės spindulių provokacijai, o kol dar yra laiko – sužinoti, kaip tinkamai pasė...
prieskoninės žolelės
37 straipsnių
Norint auginti daržoves ir vaisius, nebūtina turėti sodo ar net balkono. Kai kurias rūšis galima auginti vazonuose ant savo namų palangės. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad vasaros metu lietuviai gausiai perka šviežius vaisius, daržoves, atidžiai seka akcijas ir i...
Nežinote, ką daryti su prieskoninių žolelių derliumi? Indrė rekomenduoja jas šaldyti tik taip: skonis – nuostabus (3)
Kol dar prieskoninių žolelių sezonas, norisi jas visas sunaudoti, tačiau turint didelį derlių, gali tekti pasukti galvą, kaip šias žoleles išsaugoti. Dažnas jas tiesiog pjausto ir užšaldo, o kai kurie neria į eksperimentų jūrą ir išbando išradingesnius būdus, kad žolelės būtų naudojamos dar ilgą lai...
Naminių prieskonių auginimas – lengvas būdas užsitikrinti prieskonių šviežumą ir kokybę, sutaupyti bei prisidėti prie gamtos išsaugojimo ir netgi papuošti namus.
Vasara – palankus metų laikas rinkti įvairiausias žoleles, nes pievose jų galybė: prieskoninės, maistinės, vaistažolės – jos jau nuo senovės žinomos kaip skanus priedas ir pagalba organizmui. Žoleles galima naudoti šviežias arba tinkamai išdžiovinus paruošti atsargų žiemai. Žolelės turi gydomąją gal...
Vasariški patiekalai neįsivaizduojami be šviežių ir kvepiančių žolelių. Šviežios prieskoninės žolelės yra svarbus ingredientas ruošiant pikantiškus ar saldžius patiekalus, salotas, sriubas, troškinius, desertus. Jos puikiai tinka ir įvairiausiems gėrimams pagardinti. Be to, žolelių atsargų nesudėtin...
Nors lietuviai dažniau renkasi mėsą, gardžiai žuvienei atsispirtų retas. Jos ruošimas atrodo gana sudėtingas, jei nesate to darę, o kad viskas būtų daug paprasčiau ir suprantamiau, atskleisime visus jos gaminimo triukus.
Kaip patiekalams išsirinkti tinkamus prieskonius ir kada juos geriausia naudoti? „Bandymų stoties“ laidoje Alfas kartu su maisto technologe Vida Ežerskiene išaiškino, kaip ir kada reikia naudoti skirtingus prieskonius.
Rugpjūtis – geriausias metas ruošti vasaros gėrybes žiemai. Didelis šviežių uogų asortimentas išduoda, kad dabar tinkamas laikas virti šviežias ir kvapnias uogienes. Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas, teigia, kad cukrų pakeitę kitais natūraliais saldikliais, galėsite drąs...
Populiariausių prieskoninių žolelių nauda sveikatai: gerina atmintį, virškinimą, mažina kraujospūdį (9)
Kulinarijoje prieskonius ir pačias įvairiausias šviežias žoleles naudojame nuo pat senų senovės. Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė pasakoja, kad be prieskonių neįsivaizduojamas nė vienas patiekalas, o vasara – puikus metas mėgautis šviežiomis, ką tik užaugintomis ...
Pavasariui įsibėgėjus didėja ir susidomėjimas namų daržininkyste, o ypač populiarios tampa ant palangių žaliuojančios prieskoninės žolelės. Žmonės jas augina ne tik kaip puošmeną, bet ir dėl turimų vitaminų, kurių po šaltojo sezono daugeliui ima trūkti.
Ar makaronai – tai būtinai tik itališkas patiekalas? O galbūt krapų pestas, karamelizuoti burokėliai ar rūkytas varškės sūris ne ką prasčiau dera nei trinti pomidorai ar parmidžianas? Nors daugelis linkę manyti, kad lietuviai – bulvių tauta, maisto tinklaraštininkė ir kulinarinių knygų autorė Renata...
Mažame vilnietės balkone veši didžiulis ūkis: praktiški patarimai, kaip namuose visada turėti šviežių žalumynų (29)
Vos žingsnis į priekį ir du į šoną – tokio dydžio balkonas dažnam atrodo tiesiog per mažas sodininkystei. Bet tik ne Delfi žurnalistei Kristinai Pocytei. Jai tai pakankama erdvė kurti jaukų, nors ir mažą, bet labai derlingą sodą.
Gerų marinatų idėjų niekada nebus per daug, ypač jei prieš akis – smagus vasaros savaitgalis. Maisto žinovai primena, kad kepamą mėsą ar žuvį labai pagardina marinavimas su įvairiomis šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis.
Svečias atėjo, pavalgė ir išėjęs niekada nebesugrįš, o jį pakeis kiti lankytojai – tokiu verslo modeliu vis dar vadovaujasi nemaža dalis Palangos J. Basanavičiaus gatvės verslininkų.
Krapais ar petražolėmis apibarstytos šviežios virtos bulvės ar kruopos, sultinys ar troškinta mėsa bemat tampa gardesni. Tai žinoma buvo ir prieš 500 metų, ir prieš 100 metų, ir dabar. Prieskoninės žolelės visuomet mėgtos Lietuvoje. Ir yra už ką jas taip mėgti.
Petražolių, bazilikų, rozmarino ir kitų prieskoninių žolelių panaudojimas kulinarijoje labai įvairus – nuo maisto paskaninimo iki padažų, užtepėlių ar net aliejaus gamybos.
Naminių atsargų gamybos dabar atsisako daug kas, tačiau prieskoninėms žolelėms, kurios dažnai ir apsaugo nuo populiariausių negandų, dažnai taikoma išimtis. Kvapo, skonio, spalvos ir mikroelementų derinys paperka, nes gali gerokai pakeisti patiekalo skonį, turi įtakos savijautai, o žoleles saugoti p...
Nors itin dažnai girdime, kad šviežias maistas yra pats geriausias ir vertingiausias, yra produktų, kurių geriausios savybės atsiskleidžia būtent užšaldžius, skelbia „The Daily Mail“.
Daugelį kvapių prieskoninių žolelių galima užsiauginti tiesiog balkone arba ant palangės. Tai nereikalauja daug laiko ir pastangų. Anot žolininkų, kai kurių žolelių derliaus galima sulaukti net po kelių dienų. Itin mėgstantiems auginti žalumynus patariama pagalvoti apie vertikalų daržą, kuris gali b...